Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδύναμοι οι ”μεγάλοι”, ρωμαλέοι οι ”μικροί”

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση με τη Σοφοκλέους να επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα μπορέσει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, όσο τουλάχιστον διαρκεί η διόρθωση και η έντονη επιφυλακτικότητα στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς πολύ απλά λείπει η σημαντική επιχειρηματική είδηση που θα έδινε ανεξάρτητη κίνηση στο Χ.Α.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση με τη Σοφοκλέους να επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα μπορέσει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, όσο τουλάχιστον διαρκεί η διόρθωση και η έντονη επιφυλακτικότητα στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς πολύ απλά λείπει η σημαντική επιχειρηματική είδηση που θα έδινε ανεξάρτητη κίνηση στο Χ.Α.

Παρά ταύτα, και στη σημερινή συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στη μεσαία και πολύ περισσότερο στη μικρή κεφαλαιοποίηση δεν έλειψαν οι ημερήσιες ”συγκινήσεις”, όμως σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις αυτές ήταν σχετικά περιορισμένες, ενώ σε άλλες αξιοσημείωτου αριθμού μετοχές (μικρής κεφαλαιοποίησης) οι όποιοι αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης είχαν τραβηχτεί σε χαρακτηριστικά χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο επίπεδα.

Πάντως, και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι η μικρή κεφαλαιοποίηση συνεχίζει να εσωκλείει δυναμική και προσδοκίες, έστω και αν σήμερα ήταν περίπου ορατή η ”συγκέντρωση δυνάμεων” σε μικρότερο αριθμό τίτλων.

Καμία διαφοροποίηση της εικόνας και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί λίγους εμπλεκομένους ουσιαστικά να ακολουθούν την υποκείμενη και να διατηρούν τις σχετικές υποτιμήσεις στα ΣΜΕ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE, παρέμειναν οι στηρίξεις στις 2.564-60 και 2.552-50 μονάδες, όμως κλείσιμο από εκεί και χαμηλότερα ίσως απαιτεί άμεση αναθεώρηση της βραχυπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής.

Επόμενες στηρίξεις στις 2.538 και 2.520 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 2.578-80, 2.590-95 και 2.605 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE που παραμένουν ο ”αδύναμος κρίκος” του ταμπλό, με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η Motor Οil και απλώς θετικό πρόσημο για τις Εμπορική, Cosmote, Alpha Bank και Eurobank.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 3% για την Coca Cola, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Ελλ. Πετρέλαια, Ελλ. Τεχνοδομική, Τιτάνα, Intralot και αρνητικό πρόσημο για όλους τους υπόλοιπους τίτλους του ”20άρη”.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα σε ”κόκκινο φόντο”, υποχώρησε μέχρι τις 4.806,21 μονάδες, σχετική αντίδραση μέχρι τις 4.829,16, έμεινε από δυνάμεις περίπου μία ώρα πριν από τις 16:30 και τελικά έκλεισε στις 4.815,1 μονάδες με απώλειες 0,72%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 463 εκατ. ευρώ, από τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν τα 210 που αφορούσαν σε ”πακέτα”.

Αν ληφθεί υπ’ όψιν η ενδοσυνεδριακή εικόνα, η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών (91) – πτωτικών (172) μετοχών θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να χαρακτηριστεί και ικανοποιητική, αν μάλιστα προστεθεί ότι 17 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% έως 16%.

Τέλος, στους ημερήσιους πρωταγωνιστές βρέθηκαν οι ΑΕΓΕΚ, Ελτράκ, Επίλεκτος, Βογιατζόγλου, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Κτήμα Λαζαρίδη, Γενική Εμπορίου, Κέκροψ, Μηχανική προν., Ελλ. Καλώδια, Νηρέας, Παρνασσός, Imako, AS Company και Nexans.

Συμπερασματικά, σήμερα και στις επόμενες συνεδριάσεις όλα θα κριθούν από τα ημερήσια κλεισίματα της Wall Street και τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί στη συνεδρίαση της Fed στις 27 και 28 του τρέχοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v