Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο λόγος στις ”εισαγόμενες” εντολές

Το σημαντικά χαμηλότερα κλείσιμο κατά το βράδυ της Παρασκευής στη Wall Street, η σχετικά ψυχραιμότερη αντίδραση των ασιατικών αγορών και το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (ελλείψει ειδήσεων) αναμένεται να καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση και στη Σοφοκλέους. Σημαντικά στοιχεία από την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ στις 17:00.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δεν φαίνεται να ξεκινά με τις πλέον εύκολες προϋποθέσεις η τελευταία εβδομάδα του μήνα, αλλά και του χρηματιστηριακού εξαμήνου, μετά τις τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες που κατέγραψε το βράδυ της Παρασκευής η Wall Street, έστω και αν η αντίδραση των μεγάλων ασιατικών αγορών στο πρωινό τους κλείσιμο θεωρείται μάλλον ψύχραιμη.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στη Σοφοκλέους, μάλλον θα ακολουθήσει την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, έστω και αν αυτό που παρουσιάζουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι δεν φαίνεται να εσωκλείει και ιδιαίτερη δυναμική, όσο τουλάχιστον λείπουν οι σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις.

Αν και η τρέχουσα εβδομάδα παραδοσιακά για τις αγορές εσωκλείει κάποιες θετικές εκπλήξεις (λόγω window dressing), ασφαλώς και σύμφωνα με τους αναλυτές σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τα στοιχεία από την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, που ανακοινώνονται σήμερα στις 17:00, και βέβαια ακόμη σημαντικότερο η συνεδρίαση της FED (27-28 τρέχοντος) για τα επιτόκια, που αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη βραχυπρόθεσμη πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, όχι λόγω της απόφασης αυτής καθαυτήν (αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις), αλλά από τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE δεν αλλάζει κάτι, όσο ο δείκτης κινείται στο γνωστό πλέον εύρος 2.550-2.617.

Όμως, διάσπαση ενός εκ των δύο άκρων πιθανότατα θα σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Περίπου κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον Γ.Δ., με τα άκρα του καναλιού να οριοθετούνται στις 4.800 και 4.935 μονάδες.

Συμπερασματικά, και ελλείψει ειδήσεων, οι ”εισαγόμενες” εντολές αναμένεται να καθορίσουν κλίμα και διαθέσεις, τουλάχιστον στους δεικτοβαρείς τίτλους και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση γενικότερα.

Ενώ από εκεί και χαμηλότερα, ιδιαίτερα σε περίπτωση βραδείας επιδείνωσης του κλίματος, οι θεωρούμενες ”περιφερειακές δυνάμεις” μάλλον θα περιορίσουν τη δραστηριότητά τους στις πρώτες επιλογές τους και ίσως τραβηχτούν οι αγοραστές σε χαμηλότερα επίπεδα σε μετοχές που θεωρούνται επιλογές δεύτερης και τρίτης διαλογής.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από πλευράς των εν δυνάμει πωλητών, καθώς τα βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι σημαντικά, οι κωδικοί λιανικής παραμένουν ”σπάνιο είδος” και εάν οι όποιοι traders κατέβουν σε χαμηλότερα επίπεδα, αυτό ίσως δυσκολέψει το έργο των πρώτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v