Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα απεγκλωβιστεί ο FTSE 20;

Το ενδεχόμενο της περαιτέρω ”ταλαιπωρίας” σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης για τον ASE 20 φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο και στις διεθνείς αγορές, αλλά και συνέχεια της ”μόχλευσης” στις μετοχές της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Στο επίκεντρο και η έναρξη της διαδικασίας δημόσιας εγγραφής της Aegean. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η βραχυπρόθεσμη τάση, είτε προς την ανοδική κατεύθυνση είτε προς την πτωτική, είτε με αντίδραση της αγοράς προς τις 4.900 μονάδες είτε με συνέχεια στην διόρθωση.

Όπως αναλυτικά καταγράφεται στο χθεσινό σχόλιο του Α. Αναγνωστόπουλου, ο ”εγκλωβισμός” του ΑSE 20 θα πρέπει σχετικά άμεσα να βρει διέξοδο, είτε υψηλότερα της αντίστασης των 2.616 μονάδων, είτε χαμηλότερα των 2.550 μονάδων.

Σε κάθε ενδεχόμενο, η διάσπαση των ανωτέρω τεχνικών ορίων εκτιμάται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των συναλλαγών και περαιτέρω ισχυροποίηση (ή επιβάρυνση) της βραχυπρόθεσμης φοράς.

Πάντως με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων ημερών και εκτός θεαματικού …απροόπτου, το ενδεχόμενο της περαιτέρω ”ταλαιπωρίας” για τον ASE 20 φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.

Την επόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης στην υπό εξέλιξη αύξηση κεφαλαίου της Marfin, προς το τέλος της εβδομάδας πραγματοποιείται η διαδικασία δημόσιας εγγραφής (27-29/6) για την εισαγωγή της Aegean Airlines ενώ προεξοφλείται πως και νέες εξελίξεις θα προκύψουν από τον χώρο της ακτοπλοΐας (δες σχετικά χθεσινό θέμα για επαφές διοίκησης ΑΝΕΚ-Γριμάλντι).

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, το πιθανότερο είναι πως, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η όποια τάση για τον ASE 20, ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα παραμένει επικεντρωμένο στα επιμέρους, σε μετοχές επιλεγμένων εταιριών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στη χθεσινή συνεδρίαση ο δείκτης ”υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας” αλλά και ο SC 80 πέρασαν και πάλι σε υπεραπόδοση άλλους βασικούς δείκτες.

Ενισχύθηκε επίσης η εκτίμηση αναλυτών πως τα επιμέρους είναι αυτά που καθορίζουν καταρχήν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Για παράδειγμα, η υπεραπόδοση εχθές για τη μετοχή της Creta Farm σχετίζεται με τα νεότερα που προεξοφλείται ότι θα δημοσιοποιηθούν στη Γ.Σ. της επόμενης εβδομάδας.

Η υπεραπόδοση της Βαλκάν σχετίζεται με την πρόθεση της διοίκησης του ομίλου Μηχανικής για εισαγωγή της θυγατρικής Μηχανική (Ρωσίας) στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Μόσχας. Η Βαλκάν, ως γνωστόν, συμμετέχει με 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω θυγατρικής.

Η υπεραπόδοση του Παρνασσού σχετίζεται κυρίως με την και τύποις επικύρωση του διαγωνισμού για το Ολυμπιακό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, ενώ για την ΕΛΤΡΑΚ, κυρίως τα θεμελιώδη και η ελκυστική αποτίμηση διευκόλυναν τη ”μόχλευση”.

Επιμέρους περιπτώσεις, ανάλογες αυτών που αναφέρονται, υπάρχουν αρκετές από τον ευρύτερα εννοούμενο ”μικρομεσαίο χώρο” και προς αυτή την κατηγορία μετοχών-εταιριών προεξοφλείται πως θα συνεχιστεί το …κυνήγι της υπεραξίας.

Μ. Γελ.

----------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Η αίσθηση των κυοφορούμενων εξελίξεων είναι αρκετά έντονη στον κατασκευαστικό κλάδο, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στην ακτοπλοΐα, όπου πλέον διαμορφώνονται σημαντικές ισορροπίες και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ ο συγχρονισμός των σχετικών ανακοινώσεων θα πρέπει να αναζητηθεί μετά την έλευση του Ιουλίου.

Ακόμα και η ύπαρξη μετρητών 3, 5 ή 10 δις ευρώ από πλευράς MIG είναι ικανή να τροφοδοτήσει σενάρια που θα επηρεάσουν καθολικά κλάδους οι οποίοι θα εμπλέκονται σε σενάρια συγκεντρώσεων. Προς το παρόν, την ερχόμενη εβδομάδα τελειώνει ημερολογιακά το εξάμηνο και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κινήσεις που θα έχουν την βελτίωση κάποιων αποτιμήσεων.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.850,15 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 1,03%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 0,87%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,83% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 1,24%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (2,83%), των Μέσων Ενημέρωσης (1,72%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,32%), ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν ο κλάδος του Εμπορίου (0,96%), της Υγείας (0,87%), της Τεχνολογίας (0,72%) και των Τροφίμων και Ποτών (0,42%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-5,43%), των Τηλεπικοινωνιών (-2,61%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (-1,60%), των Χημικών (-1,53%) και των Ασφαλειών (-1,34%).

Οι μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Marfin Financial Group (72,89%), Περσεύς (43,29%), Χατζηκρανιώτη (40%), Αττικές Εκδόσεις (36,36%), Παρνασσός (33,49%), Κρέτα Φαρμ (33,27%), CPI (30,48%), Centric Πολυμέσα (27,89%), Σφακιανάκης (25,93%) και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (25,29%).

Αντίθετα, οι μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Altius ΑΕΕΧ (-12,90%), Κεραμεία Αλλατίνη (-12,58%), Χαλυβδοφύλλων (-11,90%), Κλωνατέξ (ΠΟ -9,62%), Τασόγλου (-9,49%), Λεβεντέρης (ΠΑ -9,42%), ΑΓΕΤ Ηρακλής (-8,33%), Κλωστήρια Ναούσης (-8%), Minerva (-7,87%) και Μαΐλλης (-7,74%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v