Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To κρυφό χαρτί των μετοχών

Υπάρχει ένα στοιχείο που θα μπορούσε να λειτουργήσει είτε ως ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη πτώση της αγοράς είτε ως εφαλτήριο σε περίπτωση ανόδου. Ένα στοιχείο στο οποίο πολύ λίγοι δίνουν σημασία στην ελληνική αγορά.

To κρυφό χαρτί των μετοχών
Ονομάζεται ασφάλιστρο κινδύνου και μετρά τη διαφορά μεταξύ της αναμενόμενης απόδοσης των μετοχών και των ομολόγων.

Όταν το ασφάλιστρο είναι υψηλό θεωρείται ότι οι κάτοχοι μετοχών αποζημιώνονται επαρκώς για τον επιπλέον κίνδυνο που έχουν αναλάβει επενδύοντας σε μετοχές αντί για ομόλογα. Σ’ αυτή την περίπτωση οι μετοχές θεωρούνται φτηνές.

Το αντίθετο συμβαίνει όταν το ασφάλιστρο είναι χαμηλό. Οι μετοχές θεωρούνται συγκριτικά ακριβότερες και επομένως ενδείκνυται η πώλησή τους.

Πέρυσι, λίγους μήνες μετά τη μεγάλη βουτιά των μετοχών το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου είχαμε ρίξει μια ματιά στο ασφάλιστρο κινδύνου και είχαμε διαπιστώσει ότι βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 20 ετών σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Το ασφάλιστρο έστελνε ισχυρό σήμα αγοράς για μετοχές, ιδίως τις ευρωπαϊκές, σε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα ήταν αυξημένη.

Το ασφάλιστρο των ευρωπαϊκών μετοχών βρισκόταν τότε στο 5,5% έναντι 3,3%-3,4% που ήταν το μέσο ασφάλιστρο της τελευταίας 20ετίας. Το αντίστοιχο αμερικανικό βρισκόταν στο 4,2% με τον ιστορικό μέσο όρο μεταξύ 2,8% και 3,4% ανάλογα με το ποιος ξένος οίκος έκανε τη μέτρηση.

Επιχειρήσαμε να επαναλάβουμε το ίδιο πείραμα με βάση τα σημερινά δεδομένα, χρησιμοποιώντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών (I/B/E/S) για τα κέρδη των κυριότερων επιχειρήσεων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η σύγκριση ήταν κι αυτή τη φορά υπέρ των μετοχών, μόνο που οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο την προηγούμενη περίοδο.

Το ασφάλιστρο κινδύνου των ευρωπαϊκών μετοχών είχε υποχωρήσει στο 3,8% και των αμερικανικών στο 4,7% περίπου.

Απ’ αυτή τη σκοπιά οι αμερικανικές μετοχές θεωρούνται πιο ελκυστικές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, αφού απολαμβάνουν συγκριτικά υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου.

Αναμφισβήτητα, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από τα τέλη Απριλίου μέχρι σήμερα έχει συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου.

Ίσως αυτό εξηγεί σε σημαντικό βαθμό γιατί οι μετοχές λικνίζονται στον χορό των ομολόγων τελευταία, ανεβαίνοντας όταν οι αποδόσεις των ομολόγων διολισθαίνουν και πέφτοντας όταν οι αποδόσεις των τελευταίων ανεβαίνουν.

Όμως, οι χοροί κάποτε τελειώνουν και τα τσανάκια χωρίζονται.

Για τους αισιόδοξους η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων είναι καλό νέο γιατί την αποδίδουν στον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και όχι σε έξαρση του πληθωρισμού.

Γι’ αυτούς η άνοδος των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων είναι φυσική απόρροια της ομαλοποίησης των πραγματικών επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα.

Η υποχώρηση των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων και του χρυσού αποτελεί μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός παραμένει προς το παρόν υπό έλεγχο.

Όμως η πιο ισχυρή απόδειξη είναι το γεγονός ότι η άνοδος της ονομαστικής απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων ήταν περίπου ίση με την πραγματική απόδοση των 10ετών τιμαριθμοποιημένων ομολόγων.

Aπό τα τέλη Απριλίου μέχρι σήμερα, η ονομαστική απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου στις ΗΠΑ ανέβηκε 50 μονάδες βάσης περίπου από το 4,63% στο 5,13% χθες. Άλλο τόσο ανέβηκε η πραγματική απόδοση του 10ετούς τιμαριθμοποιημένου ομολόγου.

Για τους απαισιόδοξους εκείνο που μετρά περισσότερο είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέα.

Γι’ αυτούς η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων δεν θα αργήσει να έρθει, καθώς ο βαθμός χρησιμοποίησης του βιομηχανικού δυναμικού βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα και θα ανέβει περισσότερο.

Αν οι αισιόδοξοι έχουν δίκιο και δεν υπάρξει κάποια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκιών για τα κέρδη των επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια, ακόμη και το σημερινό ασφάλιστρο κινδύνου θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα άνοδο.

Αν όμως οι απαισιόδοξοι έχουν δίκιο τότε το σημερινό ασφάλιστρο κινδύνου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη πτώση.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v