Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταβλητότητα με ενδεχόμενες πιέσεις

Η μεταβλητότητα και οι ακραίες διακυμάνσεις παραμένουν στοιχεία κυρίαρχα στις ξένες αγορές. Ανοιχτό το ενδεχόμενο διόρθωσης στη Σοφοκλέους, εάν επιβαρυνθεί περισσότερο η τάση σε Φρανκφούρτη και Ευρώπη στη διάρκεια της συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένει ευμετάβλητη η βραχυπρόθεσμη τάση στις διεθνείς αγορές, με το κλίμα να διαμορφώνεται ανάλογο και στη Σοφοκλέους.

Οι πρώτες ενδείξεις από τη συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης ”δείχνουν” μία πτώση του βασικού δείκτη DAX μέχρι και 0,75%.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται πως έχουμε εισέλθει στην… παραδοσιακή θερινή περίοδο, όπου επανέρχονται στο προσκήνιο εντονότερα από κάθε άλλο διάστημα του έτους φήμες και έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο του τραπεζικού κλάδου.

Την τιμητική του έχει για ένα ακόμη καλοκαίρι ο όμιλος της Alpha Bank με τους τραπεζίτες να είναι εκ των πραγμάτων σε θέση μάχης, οι διαψεύσεις να διαδέχονται τις φήμες και τις έντονες διαρροές, με την πιο πρόσφατη να αφορά στην… προσφορά της HSBC για την Alpha Bank.

Από την πλευρά του ο όμιλος Marfin καλύπτοντας τη γιγάντια αύξηση κεφαλαίου έχει κάθε πολυτέλεια να περιμένει τους άλλους να κινηθούν.

Ο όμιλος διαθέτει και αποτίμηση και μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα διαθέτει και την υπερβάλλουσα ρευστότητα για να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις.

Δεν είναι τυχαίο πως ο επικεφαλής του ομίλου βλέπει τάσεις συγκέντρωσης στον κλάδο, ενώ ξεκαθαρίζει πως ”δεν θα μπει στα χωράφια κανενός, αλλά αν ανοίξει το παιχνίδι στον κλάδο, τότε όλα αλλάζουν”.

Πάντως, μένει σήμερα να φανεί πως θα αντιδράσουν οι ”ανοιχτοί παίχτες” στην Alpha Bank (με κέρδη 2,4% χθες), τη στιγμή που στις ξένες αγορές η κατάρρευση δύο hedge funds της Bear Stearns φαίνεται να λειτουργεί ως ντόμινο.

Άλλωστε, στη Ν. Υόρκη οι βασικοί δείκτες πιέστηκαν χθες λόγω ρευστοποίησης μετοχικών θέσεων σε πετρελαϊκούς ομίλους.

Εκ των πραγμάτων η σημερινή συνεδρίαση έχει την ιδιαιτερότητά της, με το Γ.Δ. να κυμαίνεται οριακά χαμηλότερα των 4.900 μονάδων και την αγορά να αναζητεί ισορροπίες σε χαμηλότερες περιοχές.

Θα φανεί σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης η διάθεση των βραχυπρόθεσμων δεικτών όσον αφορά στις θέσεις τους κυρίως στην Alpha Βank και δευτερευόντως σε τίτλους του 20άρη.

Υπό προϋποθέσεις μετοχές εταιριών από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο θα μπορούσαν να ”κρατήσουν” καλύτερα σήμερα, αλλά όλα αυτά θα φανούν μετά τα πρώτα 15-20 λεπτά της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v