Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται ”καύσιμο ανόδου” για τα blue chips

Το θετικό κλείσιμο της Wall Street αλλά και των ασιατικών αγορών τίθεται εν αμφιβόλω εάν θα επηρεάσει σημαντικά έστω και τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους, που εδώ και αρκετές συνεδριάσεις δείχνει στοιχεία αγοράς δύο ταχυτήτων. Έτσι οι όποιες επιχειρηματικές συμφωνίες σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να δίνουν ”ισχυρό καύσιμο ανοδικής διάθεσης” στα blue chips.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Το θετικό κλείσιμο της Wall Street αλλά και των ασιατικών αγορών τίθεται εν αμφιβόλω εάν θα επηρεάσει σημαντικά έστω και τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους, που εδώ και αρκετές συνεδριάσεις δείχνει στοιχεία αγοράς δύο ταχυτήτων.

Έτσι οι όποιες επιχειρηματικές συμφωνίες σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να δίνουν ”ισχυρό καύσιμο ανοδικής διάθεσης” στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους και η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 5.000 μονάδων για τη Σοφοκλέους τείνει να γίνει σαν καταγραφή νέου ιστορικού υψηλού.

Δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές της αγοράς που εκτιμούν ότι οι τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις – συμφωνίες στον κατασκευαστικό κλάδο και στην ακτοπλοΐα είναι απλώς το φως της πόρτας που δεν έχει καν ανοίξει και ότι οι περισσότερες εξελίξεις θεωρητικά βρίσκονται ακόμη μπροστά, δίνοντας έτσι τροφή σε σενάρια και φήμες που θα συντηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον για τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Αντίθετα, η συμπεριφορά των περισσότερων δεικτοβαρών τίτλων δίνει εικόνα ”αγρανάπαυσης”, πιθανότατα γιατί οι ”εισαγόμενες” εντολές στην παρούσα φάση δεν επιθυμούν κάτι διαφορετικότερο.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένονται κάποια ιδιαίτερα μακροοικονομικά στοιχεία από την αγορά στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά και η όποια προσοχή των εμπλεκομένων περιορίζεται στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες στην αγορά της Νέας Υόρκης βρέθηκαν στις παρυφές των 70 δολαρίων και στην αγορά του Λονδίνου των 72 δολαρίων.

Τεχνικά η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε ένα πρώτο σήμα πώλησης το οποίο πρέπει να επιβεβαιωθεί ή να αναιρεθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Όσον αφορά στον FTSE παραμένει σε αδυναμία υπέρβασης των 2.616 μονάδων. Έτσι οι επόμενες αντιστάσεις παραμένουν στις 2.616, 2.627 και 2.636 μονάδες και οι στηρίξεις στις 2.594, 2.578-73 και 2.565 μονάδες.

Περίπου ίδια εικόνα και για τον Γενικό Δείκτη που κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έχασε την πρόσφατα κτηθείσα περιοχή των 4.900 μονάδων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει σήμερα να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα από τις 4.881 μονάδες, καθώς κάτι τέτοιο τεχνικά βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις 4.855 και 4.830 μονάδες. Για τον εν λόγω δείκτη παραμένουν οι αντιστάσεις στις 4.905, 4.920, 4.936 και 4.950 μονάδες.

Τέλος, όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των Fashion Box και ΚΛΜ θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ, με διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία μία νέα για κάθε 10 παλαιές στην πρώτη και δύο νέες για κάθε 10 παλαιές στη δεύτερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v