Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείσαμε, ευτυχώς, με θετικό πρόσημο!

Μία ακόμη συνεδρίαση ”δύο ταχυτήτων” μόνον που το ”πηδάλιο” κρατά σταθερά η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, καταγράφοντας αξιοσημείωτα κέρδη. Εντελώς διαφορετικό (και ”μίζερο”) το κλίμα στον FTSE 20, καθώς οι δημοσπρασίες διέσωσαν το θετικό πρόσημο. Απόδοση 51,25% για την MIG μετά την αποκοπή του δικαιώματος στην αύξηση των 5,2 δισ. ευρώ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η ”τυρρανία της μελαγχολίας” σε όλο σχεδόν το εύρος του FTSE, κινητικότητα, προσδοκίες και αξιοσημείωτα κέρδη σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και όλα αυτά σε μία Σοφοκλέους που έχει αναγάγει την υπέρβαση των 5000 μονάδων σαν να ετοιμάζεται να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό.

Μάλιστα έχουν χαθεί από την Αγορά και όλοι αυτοί οι ”ειδικοί” που μέχρι κάποιους μήνες πριν εμφάνιζαν τον DAX σαν ιδιαίτερο σημείο αναφοράς και συσχέτιζαν την πορεία του Γερμανικού δείκτη με αυτή του Γενικού στην Σοφοκλέους.

Όμως τώρα που ο DAX καταγράφει διπλάσια κέρδη από αυτά του Δείκτη στη Σοφοκλέους και μάλιστα απέχει ελάχιστα από τα ιστορικά του υψηλά, τηρείται από τους ”ειδικούς” ”σιγή ασυρμάτου” (!).

Από εκεί και πέρα ίσως είναι και θετικό που ο Δείκτης κινείται σε γνωστό εύρος διακύμανσης, καθώς θεωρείται περίπου βέβαιο πως πιθανή υπέρβαση των 5000 μονάδων θα δώσει σημαντική ανάπτυξη στις θεωρείες περί ”ακριβής Σοφοκλέους”.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE που δεν κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα των 2616 μονάδων, αν και τις είχε υπερκεράσει ενδοσυνεδριακά, παραμένουν οι αντιστάσεις στις 2616, 2627-35 και 2653 μονάδες και οι στηρίξεις στις 2605-2598 και 2578-75 μονάδες.

Περισσότερο συντηρητικοί οι ασχολούμενοι με την Αγορά Παραγώγων, όπου σε μία συνεδρίαση σαφώς μειωμένων συναλλαγών αύξησαν σχετικά τις υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τους Δεικτοβαρείς τίτλους με απώλειες μεγαλύτερες του 3% η ΔΕΗ, αξιοσημείωτες απώλειες για Cosmote, Motor oil, αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εμπορική, Πειραιώς, Eurobank, MPB και αμετάβλητη η μετοχή της Alpha Bank.

Αντίθετα αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola και θετικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα, Εθνική και Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, προσέκρουσε πολλαπλώς στις παρυφές των 4937 μονάδων, λίγα λεπτά πριν τις 16.30 βρέθηκε με αρνητικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας (4891,82) για να έλθουν οι δημοπρασίες και να σώσουν τα προσχήματα δίνοντας κλείσιμο στις 4909,48 μονάδες και κέρδη 0,18%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 356 εκατ. από τα οποία τα 14,9 ήταν ”πακέτα”.

Σαφώς χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 151 ανοδικές μετοχές έναντι 113 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% έως 51,25%.

Στην πρώτη θέση των κερδισμένων με κέρδη 51,25% ο τίτλος της MIG (μετά την αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην Α.Μ.Κ.), ενώ από εκεί και χαμηλότερα μεταξύ των διακριθέντων ήταν Επίλεκτος, Ατ. Εκδόσεις, Βογιατζόγλου, Τεχν. Ολυμπιακή, Ξυλεμπορία, Λαν-Νετ, Σφακιανάκης, Ιντερτεκ, ΕΒΖ, Γαλαξίδι, Κυριακούλης, Καράτζη, Lavipharm, Reinbow, Audio Visual, AS Company και Μέτκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v