Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με προσδοκίες... για υψηλά έτους

Προσδοκίες άφησε η χθεσινή συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη με την προσέγγιση των υψηλών έτους να θεωρείται εφικτή την προσεχή εβδομάδα, καθώς με βάση τα υπάρχοντα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία το θετικό ενδεχόμενο συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από αυτό της διόρθωσης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Προσδοκίες άφησε η χθεσινή συνεδρίαση, στο κλείσιμο μίας έντονης όπως αναμένονταν εβδομάδας, στα ξένα χρηματιστήρια και στη Σοφοκλέους. Από την περιοχή των 4.900 μονάδων και πάλι η αγορά και τον ASE 20 πέριξ των 2.600 μονάδων καλλιεργούνται, και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, προσδοκίες για τη συνέχεια.

Μένει βέβαια να συντηρηθεί η ανοδική φορά στα ξένα χρηματιστήρια, με τον DAX να πιάνει εχθές την περιοχή ορόσημο των 8.000 μονάδων, με την μεταβλητότητα όμως να παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

Ούτως ή άλλως με τη λογική του υψηλού ρίσκου κινούνται ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες τις τελευταίες εβδομάδες στις περισσότερες αγορές του κόσμου.

Οι αναλυτές παραμένουν συγκρατημένοι, και καλά κάνουν, για τη συνέχεια σημειώνοντας πως η βραχυπρόθεσμη φορά παραμένει… σε αμφισβήτηση, ορισμένοι όμως εξ αυτών εκτιμούν πως το ”κλείσιμο” του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 4.885 μονάδων μπορεί να αποτελεί απαρχή μίας ανοδικής αντίδρασης προς το πεντοχίλιαρο.

Σε ανάλυσή της η Fortius (δες σχετικό θέμα) επιχειρεί μία καταγραφή των όσων τεχνικών χαρακτηριστικών διαμορφώνουν την βραχυπρόθεσμη τάση.

Αποτελεί όμως κοινή εκτίμηση πως εάν στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας ενισχυθεί ο τζίρος σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους του 20άρη με τους αγοραστές να υποχρεώνονται να κινηθούν λίγο υψηλότερα, είναι εφικτή η προσέγγιση του υψηλού έτους.

Με βάση τα υπάρχοντα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία το θετικό ενδεχόμενο συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από αυτό της διόρθωσης (με την περιοχή στήριξης λίγο υψηλότερα των 4.800 μονάδων).

Εάν στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας ενεργοποιηθούν εντολές ξένων επενδυτικών οίκων σε συγκεκριμένες μετοχές του 20άρη, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ”μόχλευση” να έχει συνέχεια. Άλλωστε οι ενδείξεις για τον ASE 20 είναι πλέον και θετικές.

Στην περίπτωση του θετικού ενδεχόμενου θα περιμέναμε συντήρηση της υπεραπόδοσης αυτή τη φορά μετοχών του ASE 20 (έναντι του SC 80) εκτιμώντας πως η χθεσινή οριακή υποχώρηση της ΔΕΗ την καθιστά ”ενδιαφέρουσα”.

Προσοχής όμως χρίζει και η αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων για την μετοχή της Alpha Bank, της Πειραιώς και δευτερευόντως των ΟΤΕ, Κύπρου.

Για την επόμενη εβδομάδα, με την προϋπόθεση πως θα παραμείνει θετικό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, θα ”ποντάραμε” στο ενδεχόμενο η συνολική απόδοση του ASE 20 να διαμορφωθεί μεγαλύτερη από αυτήν του SC 80 και του Mid 40.

Μ. Γελ.

--------

Η ζώνη των 4.900 – 4.950 μονάδων αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα σκληρή καθώς η υπέρβαση της θα ανοίξει το δρόμο για τις 5.000 μονάδες, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι πωλητές θα αυξήσουν την παρουσία τους καθώς όσο ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει την εν λόγω ζώνη παρατηρούνται αυξημένα φαινόμενα μόχλευσης σε δανεισμένους τίτλους, δείγμα της επιφυλακτικότητας που επικρατεί σε σημαντικό τμήμα της αγοράς που δραστηριοποιείται στα blue chips.

Αν και τα νέα υψηλά της Γερμανίας είναι γεγονός η Ελληνική αγορά μάλλον θα συνεχίσει με πιο αργό τέμπο, με πλάγιες διακυμάνσεις και με πρώτο στόχο την υπέρβαση της ζώνης προσφοράς προς το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων. Εύκολα ή δύσκολα το επίπεδο αυτό είναι πλέον φαβορί στο κοντινό μέλλον και κάθε αντίθετη διαχειριστική κίνηση εσωκλείει σοβαρούς κινδύνους απωλειών καθώς είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι και η Ελληνική αγορά κάποια στιγμή συγχρονίζεται σε αποδόσεις με τα κυριότερα ξένα Χρηματιστήρια.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.900,51 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 1,02%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,54%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,25% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 3,67%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (6,76%), των Ασφαλειών (4,39%), των Μέσων Ενημέρωσης (4,14%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (3,23%).

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν την εβδομάδα και οι υπόλοιποι κλάδοι εκτός αυτού των Ταξιδιών και Αναψυχής, ο οποίος κατέγραψε απώλειες -1,32%.

Οι μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Χαλυβδοφύλλων (35,48%), AS Company (30,54%), Κλωστήρια Ναούσης (28,21%), Γιουρομπρόκερς (28,14%), Δούρος (27,78%), Λεβεντέρης (ΠΑ 27,78%), Κλωνατέξ (26,67%), Λεβεντέρης (26,61%), Multirama (26,28%) και Προοδευτική (25,86%).

Αντίθετα, οι μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Γκάλης (-10,20%), Καραμολέγκος (-7,75%), Plias (-7,69%), Lamda Development (-6,25%), Ελβιεμέκ (-6,02%), Folli-Follie (-5,92%), Μοτοδυναμική (-5,32%), Ρόκας (-3,85%), Μπουτάρης (-3,57%) και Λυμπέρης Εκδόσεις (-3,26%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v