Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι διεθνείς αγορές πριμοδοτούν (;) τη Σοφοκλέους

Μια… κρύο, μία… ζέστη. Να δούμε σήμερα τι έχει σειρά, μετά την χθεσινοβραδινή ανατροπή στη Νέα Υόρκη και την θετική υποδοχή που επιφύλαξαν νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο 1,41% του Dow. Όλο και περισσότεροι ξένοι διευρύνουν τις επιλογές τους στον μεσαίο χώρο. Σε… διαρκή υπεραπόδοση από την αρχή του έτους ένας μεγάλος αριθμός μετοχών εταιρειών αυτής της κατηγορίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινοβραδινή θετική ανατροπή στη Νέα Υόρκη (στο +1,41% ο Dow και στις 13.482,3 μονάδες) ”πριμοδοτεί” ανάλογη αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές. Νωρίτερα ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδιζε περίπου 0,9%, όχι μόνο επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της μεσοπρόθεσμης στήριξης, αλλά βάζοντας… γραμμή για υψηλότερα.

Μεταβλητότητα, ακραίες διακυμάνσεις, έντονο το στοιχείο του… τζόγου διεθνώς, με τα οικονομικά στοιχεία, τα ομόλογα, τα γεωπολιτικά να διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα προσφιλές στους βραχυπρόθεσμους παίκτες επενδυτικό σκηνικό.

Στη Σοφοκλέους από τη στιγμή που ”σώθηκε” χθες η στήριξη των 4.802 μονάδων, με αρκετές μετοχές εταιρειών σηματωρών από τον ευρύτερα εννοούμενο μικρομεσαίο χώρο να δίνουν ενθαρρυντικές ενδείξεις, η βραχυπρόθεσμη τάση φαίνεται να διασώζεται.

Άλλωστε δυο συνεδριάσεις απομένουν μέχρι την ”τριπλή λήξη” παράγωγων προϊόντων, με αρκετούς αναλυτές να προσβλέπουν σε εκτόνωση της υψηλής μεταβλητότητας από την ερχόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, μπορεί να προβληματίζει εν μέρει η τεχνική εικόνα του FTSE 20, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική όμως για τον FTSEM 40, ειδικότερα όμως για τον FTSES 80.

Για τον FTSE 20 είναι ενθαρρυντικό πως κρατά τη στήριξη των τελευταίων 30 εβδομάδων, χωρίς προς ώρας να έχει υπάρξει η μεγάλη είδηση από τον τραπεζικό κλάδο.

Το ενθαρρυντικό είναι πως από τον ευρύτερα εννοούμενο μικρομεσαίο χώρο αρκετών εταιρειών ο πολλαπλασιαστής κερδών με βάση τα θεμελιώδη τους δικαιολογεί μεγαλύτερη αποτίμηση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι ειδήσεις και οι επιχειρηματικές κινήσεις είναι ουσιώδεις.

Το νέο συμβόλαιο που εξασφαλίζουν τα Ελληνικά Καλώδια και ο σχεδιασμός της νέας μονάδας παραγωγής (ύψος επένδυσης 20 εκατ. ευρώ), έρχεται να επιβεβαιώσει εκτιμήσεις διορατικών παικτών πως παρέμενε ίσως η πλέον υποτιμημένη του ομίλου Βιοχάλκο.

Στον χώρο της αξιοποίησης ακινήτων, η Reds πωλεί την Γυαλού για 70 εκατ. ευρώ, κάτι που δικαιολογεί τις τοποθετήσεις και θετική αντίδραση των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με το Citigroup, η αποτίμηση της Αττικής Οδού υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ, με ρυθμό αύξησης των ταμειακών ροών ανά χρήση, με το μετριοπαθές ποσοστό της τάξεως του 2-3%. Στην πραγματικότητα ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομικών μεγεθών του φορέα της Αττικής Οδού ”τρέχει” με διψήφιο ρυθμό.

Η επισημοποίηση της περιόδου εγγραφών για την Aegean Airlines (27-29 Ιουνίου) εκτιμάται πως μπορεί να δώσει τη δική της δυναμική σε ένα ικανό μέρος της αγοράς.

Όσον αφορά στη ΓΕΚ, η UBS ξεκινά την κάλυψη της εταιρείας με πρώτη τιμή στόχο τα 16,10 ευρώ, με τους αναλυτές του αγγλοελβετικού οίκοι να επισημαίνουν πως η τρέχουσα αποτίμηση προσφέρει την προοπτική δημιουργίας αξίας 12,8 ευρώ (για την 4ετία 2007-2010) από την θερμική ενέργεια, την εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και το real estate.

Πάντα από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, διορατικοί παίκτες προσβλέπουν σε σύγκλιση της προνομιούχου της Μηχανικής με την τρέχουσα τιμή της κοινής (κοντά στα 3 ευρώ η απόκλιση), ενώ στη Μινέρβα πραγματοποιήθηκαν χθες υψηλές για τα δεδομένα της μετοχής συναλλαγές.

Το Mulitrama (που επιμένουμε ότι αποτελεί προσωπικό στοίχημα του βασικού μετόχου) ”έπιασε” χθες και τα 10 ευρώ, ενώ στην Ιμπέριο διαμορφώνεται ξεκάθαρα ανοδική τάση.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα διευκολύνει τους συγκρατημένα αισιόδοξους της αγοράς, η συνεδρίαση αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον. Όπως άλλωστε όλες οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v