Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kι όμως οι μετοχές παραμένουν… ”σέξι”!

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το ενδεχόμενο μιας χρηματιστηριακής διόρθωσης. Όμως, παρά τους κραδασμούς που προκάλεσε η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, οι μετοχές έχουν ακόμη λόγους να αισθάνονται δυνατές.

Kι όμως οι μετοχές παραμένουν… ”σέξι”!
Η άνοδος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σε συνδυασμό με την απότομη άνοδο των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ευρωζώνη που τις έφερε στην περιοχή του 5,20%-5,30% και 4,60% αντίστοιχα ήταν επόμενο να προκαλέσει αναταραχή στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Άλλωστε, τα ομόλογα είναι ανταγωνιστικά προς τις μετοχές.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε 3% περίπου από τα υψηλά των τελευταίων εξήμισι ετών στα οποία βρέθηκε την 1η Ιουνίου και ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα πλησίασε τις 4.800 μονάδες από τις 4.950 μονάδες και πλέον όπου βρισκόταν πριν από λίγο καιρό.

Όμως, η άνοδος των ονομαστικών αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στις προσδοκίες για επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και όχι τόσο στην ενίσχυση των προσδοκιών για αύξηση του πληθωρισμού.

Αν υπάρχει όμως κάτι που ”τρέφει” τις μετοχές, αυτό είναι η οικονομική ανάπτυξη που φέρνει μεγαλύτερα έσοδα και κέρδη.

Επομένως, το ζητούμενο είναι η διαχωριστική γραμμή, δηλαδή το επίπεδο των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων, που θα άφηνε τους επενδυτές αδιάφορους μεταξύ μετοχών και ομολόγων.

Δεν είναι ασφαλώς κάτι εύκολο, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες, όπως τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, ο δομικός πληθωρισμός και άλλα.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα μοντέλα αποτίμησης των κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα ή να μπερδευτεί τελείως.

Παραδείγματος χάριν, η Credit Suisse διαπιστώνει ότι το 10ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο είναι εύλογα αποτιμημένο όταν η ονομαστική του απόδοση (πραγματική απόδοση + προσδοκώμενος πληθωρισμός) είναι στο 5,2%.

Όμως, το μοντέλο της ίδιας τράπεζας δείχνει ότι η πραγματική απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι ακόμη χαμηλή.

Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία στο θέμα της συγκριτικής αποτίμησης των μετοχών και των ομολόγων.

Παρά την απότομη και σημαντική άνοδο των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων τις τελευταίες 2 εβδομάδες, οι αποδόσεις των μετοχών συνεχίζουν να υπερέχουν των ομολόγων ακόμη και σε μικρότερες αγορές όπως η ελληνική.

Με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2007 που ανεβάζουν το Ρ/Ε του Γενικού Δείκτη στο 15,5, η απόδοση της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στο 6,5% περίπου και ασφαλώς παραμένει πολύ υψηλότερη σε σχέση με το 4,85% που πρόσφερε χθες το 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο και το 4,63% του 10ετούς γερμανικού.

Το συμπέρασμα δεν αλλάζει αν βάλει κάποιος στην εξίσωση το Ρ/Ε των μεγάλων ελληνικών τραπεζών ή του πανευρωπαϊκού δείκτη DJ Stoxx 600 που έχουν Ρ/Ε ίσο με 14 περίπου. Η απόδοση διαμορφώνεται γύρω στο 7,1%.

Για κάποιους άλλους, η ψαλίδα των αποδόσεων μεταξύ μετοχών και ομολόγων έχει μεγαλύτερη αξία γιατί δείχνει ότι οι μοχλευμένες (μέσω δανεισμού) εξαγορές επιχειρήσεων και οι επαναγορές ιδίων μετοχών συνεχίζουν να ευνοούνται.

Πιθανώς. Θα αισθάνονταν όμως ακόμη καλύτερα αν γνώριζαν ότι σχεδόν κανένα χρηματιστηριακό ράλι από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα δεν τερματίστηκε με τις αποδόσεις των ομολόγων να υπολείπονται των αποδόσεων των μετοχών.

Η μοναδική εξαίρεση ήταν το ράλι στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν όμως υπήρχε στασιμοπληθωρισμός.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v