Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Οι συμφωνίες που ανακοίνωσαν χθες η εταιρίες ΑΚΤΩΡ και Reds, οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή της Aegean στο χρηματιστήριο, η έναρξη των διαδικασιών για την αύξηση κεφαλαίου της Marfin, η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις ποινές προεξόφλησης σε περιπτώσεις πρόωρης αποπληρωμής δανείων και οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των ομολόγων είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Οι συμφωνίες που ανακοίνωσαν χθες οι εταιρίες ΑΚΤΩΡ και Reds, οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή της Aegean στο χρηματιστήριο, η έναρξη των διαδικασιών για την αύξηση κεφαλαίου της Marfin, η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις ποινές προεξόφλησης σε περιπτώσεις πρόωρης αποπληρωμής δανείων και οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των ομολόγων είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Πέμπτη.

ΟΠΑΠ: Ο ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά ανεξάρτητα από την έκβαση του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του τεχνολογικού του εξοπλισμού, δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, κ. Β. Νειάδας, προλειαίνοντας το έδαφος για την αναμενόμενη ”είδηση” αδιεξόδου και αποτυχίας του διαγωνισμού, όπως γράφει η ”Ημερησία”.

ΕΛΤΕΒ: Σημαντικές κινήσεις για τις εταιρίες ΑΚΤΩΡ και Reds ανακοινώθηκαν χθες. Η ΑΚΤΩΡ ανακηρύχθηκε μειοδότης στο Κατάρ σε κοινοπραξία με την τοπική εταιρία Al Darwish Engineering, την ιταλική Cimolai και τη Cybarco της Κύπρου, για το έργο μελέτης και κατασκευής του υπόστεγου συντήρησης αεροσκαφών του νέου αεροδρομίου της Ντόχα, με προσφορά ύψους 670 εκατ. δολαρίων. Εν τω μεταξύ, δύο μεγάλα deals συνολικού ύψους 110,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Reds. Το πρώτο αφορά στην πώληση των δύο εμπορικών κέντρων Escape Center στο Ίλιον και Veso Mare στην Πάτρα. Επίσης, η Reds υπέγραψε προσύμφωνο για την πώληση σε εταιρίες του οίκου Henderson του 100% της εταιρίας Γυαλού Εμπορική και Τουριστική Α.Ε.

Aegean Airlines: Από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή της Aegean στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρία θα εκδώσει συνολικά 17.854.280 νέες μετοχές ονομαστικής αξίας 1,50 ευρώ, από τις οποίες οι 892.714 θα διατεθούν στους εργαζομένους, σε τιμή κατά 10% χαμηλότερη της τιμής διάθεσης. Το δεσμευτικό εύρος τιμής για την προσφορά των μετοχών θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 26 Ιουνίου.

Marfin Investment Group: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αύξηση-μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Investment Group. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε χθες το περιεχόμενο του ενημερωτιού δελτίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με δημόσια προσφορά και την εισαγωγή νέων μετοχών στο Χ.Α. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί μέχρι το ποσό των 5,19 δισ. ευρώ.

Ηλεκτρονική Αθηνών: Και δεύτερο κατάστημα στη Σερβία τον τελευταίο μήνα του 2007 σχεδιάζει να ανοίξει η Ηλεκτρονική Αθηνών, σύμφωνα με την ”Ημερησία”. Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, οι πωλήσεις του πρώτου καταστήματος της Ηλεκτρονικής Αθηνών στη χώρα, που χθες ολοκλήρωσε τον πρώτο μήνα δραστηριότητας, κινούνται εντός των εκτιμήσεων για τον πρώτο χρόνο.

Εθνική Τράπεζα: Έληξε η απεργία των εργαζομένων της Εθνικής στην Κύπρο, η οποία είχε παραλύσει την τράπεζα για περισσότερο από έναν μήνα. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, τα προβλήματα παρ’ όλα αυτά μεταξύ της ΕΤΕ και της ΕΤΥΚ παραμένουν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εμπλοκκών.

Τράπεζες: Την είσπραξη από τις τράπεζες ποινής προεξόφλησης σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου που έχει συναφθεί με σταθερό επιτόκιο νομιμοποίησε χθες η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κρίνοντας ότι το πέναλτι σε αυτή την περίπτωση δεν είναι καταχρηστική πρακτική.

ΔΕΗ: Δικαίωμα να απαιτήσει αποζημίωση από το Δημόσιο για το επιπλέον κόστος της ηλεκτροδότησης των νησιών αποκτά η ΔΕΗ μετά την απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Σιούφας. Πρόκειται για το λεγόμενο κόστος υπηρεσιών κοινής ωφελείας, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστεί και το κόστος από τα φθηνά τιμολόγια για τους πολύτεκνους.

Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία εξαγοράς του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας υπηρεσιών leasing Dirent Bulgaria υπέγραψε η Piraeus Bank Bulgaria.

Ομόλογα: Τον ισχυρισμό της JP Morgan ότι είχαν την εντύπωση πως το ομόλογο 280 εκατ. ευρώ θα κρατηθεί από τη North Asset Management κατέρριψε, καταθέτοντας με την ιδιότητα του υπόπτου στον εισαγγελέα εφετών, κ. Α. Λιόγα, το πρώην στέλεχος της JP Morgan, κ. Μάικ Σαββίδης. Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της JP Morgan, κ. Jacob Stott, διέψευσε το στοιχείο που ανέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με το οποίο και με βάση την προχθεσινή κατάθεση του κ. Stott, ο κ. Κουρής γνώριζε από τον Οκτώβριο του 2006 για την έκδοση του δομημένου ομολόγου και όχι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v