Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Τσούχτρες” στα blue chips

Αν η χθεσινή συνεδρίαση πρόσθεσε θεατές, η σημερινή σίγουρα ήταν για όσους τόλμησαν και τολμούν να υποστηρίζουν τις θέσεις τους – επιλογές τους και ευτυχώς για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις είναι αρκετοί. Αντίθετα προσοχή, ”στις μετοχές του FTSE έχει τσούχτρες”, ή πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι ο εν λόγω δείκτης συμπλήρωσε επτά αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες εννιά και μάλιστα οι δύο θετικές ήταν με οριακά κέρδη 0,07% και 0,04%.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Αν η χθεσινή συνεδρίαση πρόσθεσε θεατές, η σημερινή σίγουρα ήταν για όσους τόλμησαν και τολμούν να υποστηρίζουν τις θέσεις τους – επιλογές τους και ευτυχώς για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις είναι αρκετοί.

Αντίθετα προσοχή, ”στις μετοχές του FTSE έχει τσούχτρες”, ή πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι ο εν λόγω δείκτης συμπλήρωσε επτά αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες εννιά και μάλιστα οι δύο θετικές ήταν με οριακά κέρδη 0,07% και 0,04%.

Πολλά θα ”παιχτούν” από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, καθώς πειστική ανοδική συνεδρίαση δεν αποκλείεται στην Σοφοκλέους να ”κάψει τα χέρια” των υπερδανεισμένων που δεν ολοκλήρωσαν τις ”ανοιχτές” τους πωλήσεις.

Πάντως ασχέτως όλων αυτών η μεταβλητότητα φαίνεται να κυριαρχεί διεθνώς και να επιτείνεται από την αναμενόμενη ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την λήξη των συμβολαίων επί δεικτών και μετοχών την Παρασκευή.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή, όμως η ενδοσυνεδριακή εικόνα δημιούργησε προβληματισμούς.

Οι αντιστάσεις στις 2575-80, 2590 και 2616 μονάδες, με την τελευταία να αποτελεί σηματωρό της βραχυπρόθεσμης τάσης (αν ο δείκτης κλείσει ψηλότερα). Αντίθετα οι στηρίξεις στις 2560-50, 2539 και 2528 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2550 μονάδων απαιτεί εγρήγορση.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4796,15 μονάδες (αρκετοί αναλυτές τόνιζαν ότι δεν επιτρεπόταν ούτε μονάδα για κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα), έδωσε αντίδραση μέχρι τις 4832,96 μονάδες και έκλεισε στις 4816,23 με απώλειες 0,53%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 413 εκατ. από τα οποία τα 105,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (λόγω και του placement 4 εκατ. μετοχών της J&P Άβαξ στα 8 ευρώ).

Από τους Δεικτοβαρείς τίτλους με αξιοσημείωτα κέρδη Ταχ. Ταμιευτήριο και Ελ. Τεχνοδομική, θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank (υπήρξε ο ψυχολογικός υποστηρικτής στα δύσκολα της ημέρας) και αμετάβλητος ο τίτλος της Κύπρου.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 2% η Coca-Cola, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, ΔΕΗ, Eurobank, MPB και αρνητική μεταβολή για Τιτάνα, ΟΠΑΠ, Εμπορική, Εθνική, Motor oil, Cosmote, Intralot.

Στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα με 149 ανοδικές μετοχές έναντι 122 πτωτικών και 12 τίτλοι με κέρδη από 7% έως 18,97%, κάτι που επιβεβαίωσε όσους υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση και με δεδομένο ότι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κλίμα και διαθέσεις διαμορφώνουν οι ”εισαγόμενες” εντολές το ”έξυπνο χρήμα” κινείται χαμηλότερα.

Στα επιμέρους και για διαφορετικούς λόγους ξεχώρισαν Μαξίμ, Εκτέρ, Σπυρου, Επίλεκτος, Χαϊδεμένος, Μινέρβα, Μηχανική, Βαρβαρέσος, Παρνασσός, Vivere, Altec, Multirama, Reds, Nexans.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v