Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοιμήθηκαν οι μεγάλοι, χόρεψαν μεσαίοι - μικροί

Διστακτική άνοδος για υψηλή κεφαλαιοποίηση (που φαίνεται να αλλάζει διαθέσεις day by day) και κατ΄ επέκταση για τον Γενικό Δείκτη, που συνοδεύτηκε από σαφή μείωση της καθαρής αξίας συναλλαγών. Αντίθετα υπεραπέδωσαν τόσο ο Mid 40 όσο και ο Small Cap 80. Διακρίθηκε η ΔΕΗ. Νέο ιστορικό υψηλό για ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΣΙΔΜΑ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Διστακτική άνοδος για υψηλή κεφαλαιοποίηση (που φαίνεται να αλλάζει διαθέσεις day by day) και κατ΄ επέκταση για τον Γενικό Δείκτη, που συνοδεύτηκε από σαφή μείωση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Το +0,04% του FTSE, έναντι του +0,64% του FTSEM και του +0,99% του FTSES δείχνουν προς τα πού εστιάστηκε το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων και μάλιστα θα πρέπει να τονιστεί ότι οι Δεικτοβαρείς τίτλοι (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έδειξαν αδύναμοι αν και είχαν την ”συμπαράσταση” των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών (μέχρι τις 16.30).

Βέβαια αυτό δεν μείωσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον για επιμέρους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 2,5 προς 1 περίπου.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE η σημερινή συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι ουσιαστικά και έτσι παρέμεινε ζητούμενο το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 2616 και ακόμα καλύτερα των 2630 μονάδων, προκειμένου να επιστρέψει η συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ οι πρώτες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2588, 2577 και 2566-58 μονάδες.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι οι Αγορές έχουν εισέλθει σε περίοδο σημαντικής μεταβλητότητας (τα macro που θα ανακοινώνονται στις ΗΠΑ θα διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις), ενώ το volatility ενδέχεται να επιτείνει η επικείμενη λήξη των Σ.Μ.Ε. Ιουνίου επί δεικτών και μετοχών.

Λίγο καλύτερη συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων (χωρίς αύξηση των συναλλαγών) με τα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν κέρδη ελαφρώς μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη περιορίζοντας τις έτσι κι αλλιώς μικρές υποτιμήσεις.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η ΔΕΗ, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική και Τιτάνα, θετικό πρόσημο σε Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική, ΟΤΕ, Πειραιώς, Intralot, Cosmote, Eurobank, MPB και αμετάβλητη η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για τον ΟΠΑΠ (και λόγω αποκοπής μερίσματος 1,03 ευρώ), αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank και Κύπρου (και εδώ αποκοπή μερίσματος 0,17 ευρώ) και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Motor oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ”είδε” σχετικά γρήγορα το υψηλό ημέρας (10.54) των 4884,57 μονάδων, σταδιακή υποχώρηση μέχρι τις 4859,43 μονάδες και εκ νέου σχετική αντίδραση με κλείσιμο στις 4867,35 και κέρδη 0,34%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 324 εκατ. από τα οποία τα 56,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (και λόγω των πακέτων της Αθηνάς στα 1,67 ευρώ).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 194 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών και 14 τίτλοι με κέρδη από 7-20%.

Από τους ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Μοχλός, Προοδευτική, Nexans, Elmec Sport, Ελγέκα, Ελ. Καλώδια, Fieratex, AS Company, Mevaco, Βαλκάν, ΟΛΘ (νέο ιστορικό υψηλό), ΣΙΔΜΑ (νέο ιστορικό υψηλό), ΕΥΑΘ (νέο ιστορικό υψηλό), Λύκος και Βογιατζόγλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v