Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αραιώνουν τα ”γκρίζα σύννεφα” (;)

Εβδομάδα κρίσιμη αυτή που ξεκινά σήμερα με σαφώς βελτιωμένη προδιάθεση και θετικό... άνοιγμα της Φρανκφούρτης. Την Παρασκευή λήγουν τα Συμβόλαια μηνός Ιουνίου, αλλά η τάση φαίνεται να ισορροπεί διεθνώς, τη στιγμή που στη Σοφοκλέους οι αγοραστές δείχνουν διατεθειμένοι να επιστρέψουν.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στον ρυθμό των ξένων αγορών θα κινηθεί για ακόμη μία εβδομάδα η Σοφοκλέους, με τους ”παίκτες” να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στην τριπλή λήξη σειράς παράγωγων προϊόντων την Παρασκευή που μας έρχεται.

Δύο συμβάντα ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον καλύτερο τρόπο τα όσα χαρακτηρίζουν και το ελληνικό χρηματιστήριο και σε μεγάλο βαθμό κινούν τη Σοφοκλέους τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια.

Το πρώτο αφορά στον αυξανόμενο βαθμό εξάρτησης του Χ.Α. από τη διεθνή συγκυρία, κάτι που άλλωστε είναι γνωστό εδώ και καιρό. Το δεύτερο όμως ήρθε να επιβεβαιώσει κατά τον πιο πανηγυρικό τρόπο τη δύναμη της υπερβάλλουσας ρευστότητας.

Τα όσα λίγο ως πολύ συνέβησαν κυρίως στο παρασκήνιο με επίκεντρο την Aegean Airlines καταδεικνύουν την ισχύ της υπερβάλλουσας ρευστότητας που συγκεντρώνεται σε κάθε λογής και χαρακτήρα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Και αν η Aegean… απογειώνεται τελικά για το Χ.Α. (αναμφίβολα μεγάλο είναι το όφελος για τη χρηματιστηριακή μας αγορά), τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια είναι εδώ και θα παραμείνουν όσο το χρήμα διεθνώς κινεί τα νήματα.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα είναι ένας από τους λόγους που μεσομακροπρόθεσμα μας καθιστά αισιόδοξους και ενισχύει την εκτίμησή μας πως βρισκόμαστε κάπου στο μέσον ενός μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου που μπορεί να έχει διάρκεια σε βάθος χρόνου.

Από αυτή την άποψη επιμένουμε πως ελάχιστη σημασία έχει το αν η αγορά θα κινηθεί τώρα ή αργότερα προς τις 5.000 μονάδες, αφού εκτός σοβαρού απροόπτου θα αντιδράσει προς τον στόχο και κατά πάσα πιθανότητα θα τον ξεπεράσει.

Επιμένουμε πως η τελευταία προσέγγιση της Eurobank, που ”βλέπει” πορεία προς τις 5.300 μονάδες, ούτε τυχαία είναι ούτε εκτός πραγματικότητας.

Βραχυπρόθεσμα όμως η τάση φαίνεται πως διαμορφώνεται (και αφορά) κυρίως από μετοχές εταιριών με ισχυρά θεμελιώδη.

Από αυτή την άποψη, εάν εξομαλυνθούν οι πιέσεις από τα ξένα χρηματιστήρια (ήδη ο DΑΧ αντιδρά θετικά) θα επιμείνουμε στον ακτοπλοϊκό κλάδο, όπου είναι προφανές πλέον ποιος αγοράζει αφειδώς μετοχές της ΑΝΕΚ (μέσα από την αγορά).

Δεδομένου ότι πλησιάζει και η ημέρα της γενικής συνέλευσης των Μινωικών, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις εξελίξεις στη μη εισηγμένη Hellenic SeaWays (για τις 29/6 μετατέθηκε η Γ.Σ.) και βεβαίως της Άττικα Συμμετοχών (εάν τελικά η πλευρά Παναγόπουλου επιτύχει να ελέγξει και αριθμητικά το νέο Δ.Σ. των Μινωικών).

Μετοχές εταιριών όπως Ηλεκτρονική Αθηνών, Nexans (Alcatel), S&B Βιομηχανικά Ορυκτά αλλά και Ελληνικά Καλώδια, Σαράντης, ΣΙΔΜΑ, Vivartia και ορισμένων ακόμη μπορεί να συνεχίσουν να ελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v