Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνετά και ψύχραιμα η Σοφοκλέους

Με σύνεση και ψυχραιμία αντέδρασε η πλειονότητα των ”παικτών” οδηγώντας πολύ γρήγορα τον Γ.Δ. από τα χαμηλά των 4.783,8 προς τις 4.817 μονάδες. Περιορίζονται σημαντικά οι αρχικές απώλειες των Alpha Bank, Εθνικής και ΔΕΗ. Μετοχές-κλειδιά από διάφορες κατηγορίες του... ταμπλό προσφέρουν καταρχήν ενθαρρυντικές ενδείξεις. ”Μαζεύονται” και οι ευρωαγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με σύνεση και ψύχραιμα αντιδρούν οι παίκτες, τουλάχιστον στα πρώτα 40-45 λεπτά της συνεδρίασης.

”Σύμμαχός” τους δύο παράμετροι που βοήθησαν να αμβλυνθούν οι πιέσεις που αρχικά οδήγησαν τον Γ.Δ. μέχρι τα χαμηλά των 4.783,8 μονάδων.

Η πρώτη βέβαια αφορά στη συγκρατημένη εικόνα που διαμορφωνόταν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους βασικούς δείκτες να ισορροπούν οριακά γύρω από τις χθεσινές τιμές.

Η δεύτερη αφορά στην εμφάνιση ισχυρών επενδυτικών κύκλων από την πλευρά των αγοραστών, που κατάφεραν στα πρώτα 5-10 λεπτά να απορροφήσουν την προσφορά που βγήκε στα 40,60 ευρώ της Εθνικής, στα 22,48 της Alpha Bank και μέχρι τα 20,40 ευρώ της ΔΕΗ.

Ένα τρίτο στοιχείο που επηρέασε ένα μέρος της αγοράς ήταν η αρχική αντίδραση της Βιοχάλκο, με την τιμή να διαμορφώνεται από τα 11,6 προς τα 11,86 ευρώ κερδίζοντας μέχρι και 1,1%.

Κατά την εκτίμησή μας, η εξαρχής αντίδραση του ”συστήματος Βιοχάλκο” επέδρασε κατευναστικά σε ένα κομμάτι της αγοράς, το οποίο δραστηριοποιείται στον ευρύτερα εννοούμενο μεσαίο χώρο.

Είναι ενδεικτικό πως σταδιακά οι μετοχές με ανοδική φορά, από τον περιορισμένο αριθμό των 15 έφτασαν τις 40, για να ξεπεράσουν στις 11:05 τις 70.

Την ίδια ώρα αντιστρόφως ανάλογη ήταν η σχέση των μετοχών με καθοδική φορά που από τις 190 ”κατέβηκαν” στις 130.

Ήταν λογικό και επόμενο τόσο ο Γ.Δ. όσο και ο ASE-20 σταδιακά να ”μαζευτούν”.

Προς τις 4.815 και 2.578 μονάδες αντίστοιχα, ενώ ο πρώτος δείκτης FTSE που έστελνε αισιόδοξα μηνύματα ήταν για ακόμη μία φορά ο SC-80.

Διακύμανση γύρω από τις 1.096 μονάδες για να περάσει στο ”πράσινο” στις 11:10, με αύξηση της συναλλακτικότητας σε ορισμένες μετοχές-κλειδιά του χώρου.

Ο Χατζηιωάννου αντέδρασε κατά 3,5% στο 1,77 ευρώ (καθότι η ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είχε πιέσει σημαντικά τον τίτλο), η Ιμάκο κέρδιζε 4,3% στα 2,20 ευρώ, η Ηλεκτρονική Αθηνών (εντυπωσιακή για ακόμη μία φορά) διαμορφωνόταν στα 8,10 ευρώ, ενώ τα Σελόντα ”πατούσαν” και πάλι τα 4 ευρώ.

Ανάλογα μηνύματα έστελνε και η ακτοπλοΐα.

Στη συμμετοχή της ΑΝΕΚ οι αγοραστές εμφανίστηκαν δυνατοί από τα χαμηλά των 2,47 ευρώ, οδηγώντας τη στα 2,54 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Σχετικά με το Multirama (θα επιμείνουμε πως πρόκειται για το επόμενο προσωπικό στοίχημα του επιχειρηματία) η ζήτηση ήταν … πρωτοφανής για αυτήν τη συγκυρία, οδηγώντας με 75.000 τεμάχια κατά 8,5% υψηλότερα την τιμή, προς τα 9,5 ευρώ.

Σε μετοχές-κλειδιά της βραχυπρόθεσμης συμπεριφοράς μερίδας παικτών η τάση ήταν ξεκάθαρα ανοδική από την αρχή.

Κερδισμένος ο Μοχλός, καθότι η εταιρία βγαίνει από την επιτήρηση, τα Μέταλλα Μπήτρος, Καλπίνης και ΕΛΚΑΛ (στη Μεγάλη Κατηγορία πλέον) έδωσαν πολύ γρήγορα συνέχεια στη χθεσινή τους αντίδραση, ενώ ο Παρνασσός (σε νέα υψηλά 7ετίας) προσέγγιζε πλέον τα 3,8 ευρώ.

Αγοραστές εμφανίζονταν υψηλότερα στον Μουζάκη, στην Προοδευτική, στην Ντιονίκ, στην Elmec, στην ΚΡΙ-ΚΡΙ, στην Ολυμπιακή Τεχνική, στον Καρδασιλάρη και σε αρκετούς ακόμη τίτλους από αυτήν την κατηγορία.

Στις 11:15 με τον Γ.Δ. να υποχωρεί κατά 0,49% (4.815 μονάδες) ο SC-80 κέρδιζε 0,09% (1.098 μονάδες), και με συναλλαγές 53 εκατ. ευρώ είχαμε 85 μετοχές στο ”πράσινο” και 131 στο ”κόκκινο”.

Καλή είναι η αρχή, καλύτερη μπορεί να γίνει η συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v