Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη αντίδραση στις πιέσεις από το εξωτερικό

Διερευνητικά, περισσότερο ψύχραιμα απ’ ό,τι χθες και με σαφώς καλύτερη τεχνική εικόνα κύλησε το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Περισσότερες βοήθειες από μετοχές του 20άρη, ειδικότερα από τη ΔΕΗ, και ελεγχόμενη –προς ώρας- η προσφορά των πωλητών σε τραπεζικές μετοχές όπως Εθνική, Eurobank και Alpha Bank.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τις 4.843,9 μέχρι τις 4.865,1 μονάδες πραγματοποιείτο η διακύμανση του Γενικού Δείκτη στα πρώτα 40-45 λεπτά της συνεδρίασης. Με την ”κορυφή” να καταγράφεται αρχικά, καθώς η Εθνική έφτασε μέχρι τα 41,68 ευρώ, η Eurobank μέχρι τα 26,40 ευρώ και η Alpha Bank μέχρι τα 23,10 ευρώ.

Μετά τα πρώτα περίπου 10 λεπτά υπερίσχυσαν ελαφρώς οι πωλητές, οι συγκεκριμένες μετοχές πιέστηκαν, με αποτέλεσμα ο FTSE 20 να διαμορφωθεί και πάλι χαμηλότερα των 2.600 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν κατά 0,5% χαμηλότερα (στην περιοχή των 4.850 μονάδων), σε σχέση όμως με τη χθεσινή συνεδρίαση παρατηρούνται τα εξής:

Η ροή συναλλαγών, δηλαδή πωλήσεων - αγορών, είναι σαφώς ηπιότερη σε μετοχές του μεγέθους μιας Εθνικής ή ενός ΟΤΕ απ’ ό,τι χθες, όπως επίσης και η εικόνα για ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Κυρίως στον FTSE 80 η προσφορά, ειδικότερα όμως η δυνητική ζήτηση, διαμορφώνουν μια πιο λογική απ’ ό,τι χθες σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί μεν κατά 0,4%, με περισσότερες όμως από 60 μετοχές να διαμορφώνονται σε θετικό έδαφος. Χθες περίπου την ίδια ώρα ο αριθμός των μετοχών με ανοδική φορά διαμορφωνόταν γύρω στο μισό.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μέχρι στιγμής σε μετοχές εταιριών όπως ΔΕΗ, Πειραιώς, Εμπορική οι αγοραστές υπερισχύουν ελαφρώς, περισσότερο δε στην Επιχείρηση, με την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται κατά 1,20% υψηλότερα στα 20,32 ευρώ.

Καταρχήν ζητούμενο φαίνεται πως είναι προς ώρας η εξισορρόπηση βασικών δεικτών, μετοχών σε κοινώς αποδεκτά επίπεδα τιμών. Έστω και λίγο χαμηλότερα φαίνεται πως πωλητές - δυνητικοί αγοραστές συμφωνούν.

Από τις 60-65 μετοχές με ανοδική φορά η Centric διαμορφωνόταν στο 1,77 ευρώ (4,2%), η Nexans (Alcatel) στα 6,72 ευρώ, η ΝΕΛ στο 1,41 ευρώ, η Κλουκίνας-Λάππας στα 11,62 ευρώ, ο Μουζάκης στα 2,34 ευρώ, η Dionic στο 1,12 ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές, κέρδη διαμορφώνονται και για τη μετοχή της Ιμπέριο στα 2,70 ευρώ, της Ίλυδας στο 1,31 ευρώ, της ΑΝΕΚ στα 2,55 ευρώ, των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών στο 1,70 ευρώ.

Στις 11:15 με την αξία των συναλλαγών στα 53 εκατ. ευρώ, η θέση του Γενικού Δείκτη βελτιωνόταν οριακά προς τις 4.852 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο με αρνητική διακύμανση της τάξεως του 0,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v