Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Χρωστά” διόρθωση η Σοφοκλέους

”Χρωστά” μια διόρθωση ένα μέρος της αγοράς. Οι αφορμές από τα διεθνή υπάρχουν. Και στη Σοφοκλέους οι μόνες κινήσεις που... επιβεβαιώνονται είναι αυτές που... διαψεύδονται, είτε επισήμως είτε ανεπισήμως.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην έλλειψη ειδήσεων και ουσιαστικών επιχειρηματικών κινήσεων αναφέρονται ειδικοί της αγοράς, σημειώνοντας πως οι ξένες αγορές δίνουν τον τόνο. Πράγματι, στον διεθνή χώρο τα επιτόκια της ευρωζώνης αυξάνονται από σήμερα στο 4% (κίνηση προεξοφλημένη και... αφομοιωμένη από τις αγορές), στην αραβική θάλασσα κλείνουν λιμάνια και εγκαταστάσεις λόγω του τυφώνα στο Ομάν, εκτινάσσοντας στα 70 δολάρια το αργό.

Στη Σοφοκλέους, ελλείψει ειδήσεων, μέρος της αγοράς δείχνει να κινείται με βάση τις... διαψεύσεις. Από τον όμιλο της Εθνικής μέχρι τα ψάρια και την ακτοπλοΐα, αλλεπάλληλες είναι οι διαψεύσεις για πιθανές επιχειρηματικές κινήσεις, πωλήσεις εταιριών και χρηματιστηριακές διαδικασίες.

Η Εθνική διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πώλησης τόσο της Ασφαλιστικής της όσο και του Αστέρα. Ο Νηρέας διαψεύδει τα περί αύξησης κεφαλαίου, ενώ η ΑΝΕΚ χαρακτηρίζει παντελώς ανυπόστατες τις φήμες που τη θέλουν να εξετάζει το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας με τη ΝΕΛ.

Πέρα όμως από τις διαψεύσεις, τα έκτακτα που προκύπτουν χρήζουν και αυτά προσοχής. Πρόσθετοι φόροι και σχετικές προσαυξήσεις συνολικού ύψους περίπου 1,4 εκατ. ευρώ προέκυψαν για την Creta Farm από τον φορολογικό της έλεγχο για τις χρήσεις 2003, 2004 και 2005.

Από το μέτωπο της Χαλκόρ ανακοινώνεται πως τα αποτελέσματα της τρέχουσας περιόδου θα επιβαρυνθούν κατά 110 χιλιάδες ευρώ, μετά την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου της συγχωνευθείσας με απορρόφηση εταιρίας Fitco.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κινητικότητα σε επίπεδο στελεχών, αφού ο κ. Γεώργιος Τσιάκκας αναλαμβάνει καθήκοντα οικονομικού διευθυντή στον όμιλο της Sprider. Στην Κρι Κρι αναλαμβάνει νέος διευθυντής ανάπτυξης ο κ. Δημήτρης Κορωνάκης, με προϋπηρεσία στη Nestle και γενικός διευθυντής στη ΜΕΒΓΑΛ από το 1999.

Στις τηλεπικοινωνίες η μετονομασία της ΤΙΜ σε Wind, με τον Αιγύπτιο επιχειρηματία, κόπτη στο θρήσκευμα, κ. Σαουίρις, να πιέζει για το 100% της Tellas.

Ο Σαράντης ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε αγορά ιδίων μετοχών στις 29 και 30/5 και την 1η/6.

Η Info-Quest προχωρά στη διάθεση μερίσματος 0,5 ευρώ με δικαιούχους τους κατόχους μετοχών κατά τη λήξη της συνεδρίασης της 8ης/6, με ημέρα αποκοπής την 11η Ιουνίου.

Αυτό όμως που χρήζει προσοχής αφορά στο χθεσινό ”γερό γύρισμα” της αγοράς, ειδικότερα στον μικρομεσαίο χώρο, αναδεικνύοντας το... ευάλωτο και... ριψοκίνδυνο των βραχυπρόθεσμων κινήσεων σε αυτή την κατηγορία μετοχών.

Εξαιρέσεις πάντως ακόμη και σε περιόδους διόρθωσης ξεχωρίζουν.

Η Ηλεκτρονική Αθηνών, για παράδειγμα, διαμορφώνεται πλέον στα 7,76 ευρώ, τα Folli Follie ”χτυπούν” νέο ιστορικά υψηλό στα 34 ευρώ, η ΑΝΕΚ έρχεται να επιβεβαιώσει πως θα είναι το κέντρο του ενός πόλου που θα έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, οι εταιρίες από τον ευρύτερο χώρο των μετάλλων φαίνεται να εκμεταλλεύονται τη θετική για ακόμα μία χρονιά συγκυρία, η Nexans (Alcatel) φτάνει πλέον τα 6,26 ευρώ, ενώ για τους… λάτρεις των σεναρίων η Τρία Άλφα είναι το καινούριο… πουλέν τους εδώ και τρεις συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v