Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαστίγιο και καρότο made in Egypt!

Μέσα σε μία ώρα ο κ. Ναγκίμπ Σαουίρις κατάφερε να ”απειλήσει” τη ΔΕΗ, να πικάρει τη διοίκηση του ΟΤΕ και να θέσει υποψηφιότητα ως ο νέος ”αγαπημένος ταραχοποιός” της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών. Η συνέχεια προβλέπεται συναρπαστική.

Μαστίγιο και καρότο made in Egypt!
O Αιγύπτιος μεγιστάνας κ. Ναγκίμπ Σαουίρις απέδειξε με τη χθεσινή συνέντευξη που έδωσε στην Αθήνα ότι ξέρει να παίζει καλά αυτό που οι Αγγλοσάξονες χαρακτηρίζουν ”hardball”.

Όλα τα στελέχη των ξένων επενδυτικών οίκων που γνωρίζουν την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών συμφωνούν στο εξής:

Ο κ. Σαουίρις συνεκτίμησε τα οφέλη από τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου με την εξαγορά του 100% της Tellas όταν πριν από μερικούς μήνες αποφάσιζε να εξαγοράσει ένα ελληνικό play όπως ήταν ο όμιλος της ΤΙΜ Hellas που μετονομάστηκε σε Wind Hellas.

Ήταν επομένως φυσιολογικό να υποβάλει στη ΔΕΗ προσφορά για την εξαγορά του ποσοστού που δεν κατέχει στην Tellas.

Το αν η ΔΕΗ απαντήσει θετικά ή αρνητικά στην πρόταση που έχει δεχτεί από την πλευρά Σαουίρις μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όπως της έχει ζητηθεί, θα φανεί στην πράξη.

Πάντως, ο Αιγύπτιος μεγιστάνας δεν φάνηκε να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την απάντηση που θα λάβει, σύμφωνα με αρκετούς από τους παρόντες κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas κ. Σωκράτης Κομινάκης τον είχε προφανώς ενημερώσει για τον ελληνικό πολιτικό κύκλο.

Όμως, ο κ. Σαουίρις, ως έξυπνος μπίζνεσμαν, γνωρίζει πολύ καλά ότι εκείνο που μετρά στο τέλος είναι ποιος κερδίζει τον πόλεμο και όχι ποιος κερδίζει ή χάνει μια μάχη.

Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά αυτό που λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη επενδυτικής τραπεζικής ξένων οίκων.

Η ΔΕΗ δεν έχει καλύτερη επιλογή από την πώληση του ποσοστού της στην Tellas στον κ. Σαουίρις στην υψηλότερη δυνατή τιμή, είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά.

Άλλωστε, η ΔΕΗ δεν έχει το μάνατζμεντ και την τεχνογνωσία για να διευθύνει με αποτελεσματικό τρόπο μια εταιρία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και Ίντερνετ.

Ούτε έχει την πολυτέλεια να δίνει χρήματα για τις επενδύσεις της Tellas και να συμπεριλαμβάνει τις ζημίες της στα ενοποιημένα αποτελέσματά της.

Επιπλέον, η διεθνής τάση θέλει τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας να αποεπενδύουν από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στον οποίο είχαν εισέλθει πριν από μερικά χρόνια.

Γι’ αυτό λοιπόν ο κ. Σαουίρις πετά το μπαλάκι στη ΔΕΗ, γνωρίζοντας επιπλέον ότι έχει μπει σε μια περίοδο συμμαζέματος η οποία δεν δικαιολογεί νέες άσκοπες επενδύσεις.

Αν η ΔΕΗ απαντήσει αρνητικά στην πρόταση που της έχει κάνει για το 50% συν μία μετοχή της Tellas επειδή θεωρεί το τίμημα χαμηλό, μπορεί κάλλιστα να της προτείνει να αγοράσει εκείνη το δικό του ποσοστό στην ίδια τιμή.

Άλλωστε, δεν είναι λογικό η ΔΕΗ να αρνηθεί να αγοράσει το 50% της Tellas σε μια τιμή που η ίδια θεωρεί χαμηλή.

Ακόμη, στην αρχική συμφωνία μετόχων μεταξύ της ΔΕΗ και της ιταλικής εταιρίας για την Tellas υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιες καταστάσεις όπου ο ένας από τους δύο μετόχους θέλει να αποχωρήσει.

Θεωρητικά, ο κ. Σαουίρις δεν θα είχε πρόβλημα να πουλήσει και να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια είτε για να κάνει άλλη εξαγορά είτε για να φτιάξει δική του εταιρία σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ.

Πρακτικά, όμως, θα ήθελε να εξαγοράσει το 100% της εταιρίας στην οποία έχει ήδη βάλει πόδι, έστω κι αν αναφέρεται στην πώληση του δικού του ποσοστού. Όλα αυτά διαπραγματεύονται.

Ο Αιγύπτιος μεγιστάνας γνωρίζει ότι ο χρόνος των εκλογών και το τίμημα θα κρίνουν πολλά.

Και όσον αφορά στο τίμημα, ορισμένοι αναλυτές ξένων οίκων θεωρούν δίκαιο ένα τίμημα κοντά στα 100 με 150 εκατ. ευρώ που αποτιμά την Tellas στα 200 με 300 εκατ. ευρώ.

”Για μια εταιρία που καταγράφει ζημίες, το τίμημα προσδιορίζεται από τις πωλήσεις και τα στοιχεία του ενεργητικού της”, αναφέρει αναλυτής ξένου οίκου, προσθέτοντας ότι ένα τίμημα που είναι ίσο με μία ή δύο φορές τις πωλήσεις της εταιρίας θεωρείται δίκαιο.

Οι ίδιοι δεν θεωρούν σωστό να συγκρίνεται η κεφαλαιοποίηση της Forthnet των 400 εκατ. ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της Tellas.

Η Forthnet αναπτύσσεται ταχύτατα στον τομέα της ευρυζωνικότητας με τα μεγαλύτερα περιθώρια, ενώ η Tellas έχει περισσότερους πελάτες φωνής.

Είναι μάλιστα θέμα χρόνου η Forthnet να ξεπεράσει την Tellas σε δικούς της πελάτες (αδεσμοποίηση τοπικού βρόχου) στις ευρυζωνικές συνδέσεις. Mόνο τον Μάιο η πρώτη πρόσθεσε πάνω από 5.000 άτομα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 8.500 στο τέλος του μήνα.

Ο κ. Σαουίρις τα γνωρίζει όλα αυτά και γι’ αυτό δεν παρέλειψε να τονίσει στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε την Tellas με τη Forthnet και παράλληλα να προσθέσει ότι μπορούν και αυτοί να δημιουργήσουν ένα ISP (Internet Service Provider).

To μήνυμά του τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς την πλευρά των μετόχων της Forthnet δεν θα μπορούσε να είναι πιο ηχηρό.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v