Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς φρένα ΟΤΕ-ΕΤΕ, παιχνίδι στους μικρούς

Η ”βουτιά” στην αγορά της Σαγκάης επηρέασε τη Σοφοκλέους πολύ περισσότερο από ό,τι τις ευρωαγορές. ΟΤΕ και Εθνική όχι μόνον δεν κατάφεραν να θέσουν φραγμό στις πιέσεις, αλλά υπέστησαν και σημαντικές απώλειες. Υποδεέστερη των προηγούμενων συνεδριάσεων η τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 177 πτωτικών, παρά ταύτα 13 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7-20%.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Αν το -2,65% που κατέγραψε το χρηματιστήριο της Σαγκάης την Παρασκευή αντιμετωπίστηκε μάλλον αδιάφορα από τα υπόλοιπα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, το σημερινό – 8,26% έφερε τουλάχιστον σκεπτικισμό και έδωσε την ευκαιρία στην Σοφοκλέους να υπεραποδώσει (σε απώλειες) των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Όμως παρά τις αξιοσημείωτες απώλειες του Γενικού Δείκτη που έκλεισε σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας, η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις δεν ήταν αποτρεπτική, έστω και αν η επιφυλακτικότητα, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν τουλάχιστον διακριτή.

Περισσότερο προβλημάτισαν οι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι, όχι μόνο για ορισμένοι από αυτούς έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας (όπως ΔΕΗ, Εμπορική, Εθνική, Eurobank), αλλά διότι δεν φάνηκε ο τίτλος – ηγέτης που να δείξει ότι μπορεί να κινηθεί κόντρα σε περίπτωση αρνητικού κλίματος.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE, με αξιοσημείωτα κέρδη τερμάτισε την συνεδρίαση ο Τιτάνας, με απλά θετικό πρόσημο οι Αγροτική και Ελ. Πετρέλαια και αμετάβλητη η Motor oil.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 3% η Εθνική, του 2% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αξιοσημείωτες απώλειες για Εμπορική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, ενώ και όλες οι υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές έκλεισαν στο ”κόκκινο” έστω και με μικρότερες απώλειες.

Πτωτική η συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την υποκείμενη διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης και χωρίς ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις, ”είδε” σχετικά νωρίς το υψηλό ημέρας των 4978,66 μονάδων (10.47), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε σχεδόν μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 4906,61 μονάδες για να αντιδράσει σχετικά και να κλείσει στις 4917,67 με απώλειες 1,12%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 444 εκατ. από τα οποία τα 80,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE οι επόμενες στηρίξεις στις 2625 και 2615 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 2645-47, 2652-57 και 2662-72 μονάδες. Κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 2615 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2603 και 2595 μονάδες.

Υποδεέστερη των προηγούμενων συνεδριάσεων η τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 177 πτωτικών, παρά ταύτα 13 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7-20%.

Ξεχώρισαν οι τίτλοι της Τρία Άλφα, αλλά και οι ΑΝΕΚ, Fieratex, Veterin, Attica Group, ΚΛΜ (νέο ιστορικό υψηλό), Folli Follie (νέο ιστορικό υψηλό), Ελφίκο, Καλπίνης, Βογιατζόγλου, Αθηνά, Blue Star και Παϊρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v