Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόχλευσης συνέχεια στη Σοφοκλέους...

Με την προϋπόθεση πως την επόμενη εβδομάδα το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν θα μεταβληθεί αρνητικά η ”μόχλευση” σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό πιθανότατα θα συνεχιστεί, με τις μετοχές εταιριών που είτε αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς είτε προσφέρουν ειδήσεις, να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Στον θετικό ρυθμό των ξένων αγορών συνεχίστηκε η ανοδική φορά βασικών δεικτών και μετοχών και στη Σοφοκλέους. Η για τεχνικούς και μόνο λόγους προσαρμογή του ASE 20 εχθές σε χαμηλότερα επίπεδα, δεν φαίνεται να στάθηκε εμπόδιο στην διάθεση ορισμένων ισχυρών επενδυτικών χαρτοφυλακίων να συνεχίσουν για τρίτη ημέρα τις αγορές τους σε συγκεκριμένα χαρτιά του 20άρη.

Κάτι η αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών MSCI (κυρίως η αύξηση της στάθμισης ελληνικών μετοχών), κάτι τα αποτελέσματα τριμήνου (θετικά κυρίως για τους τραπεζικούς ομίλους) και οι εξελίξεις σε ένα ευρύ μέρος της αγοράς, συνέβαλαν στο να συντηρηθεί το θετικό κλίμα και η διάθεση.

Είναι προφανές πως η αγορά σε αυτήν την φάση κινείται με βάση τα αποτελέσματα τριμήνου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη η μεγάλη είδηση που περιμένουν κάποιοι υπομονετικοί από τον τραπεζικό κλάδο.

Με την προϋπόθεση πως την επόμενη εβδομάδα το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν θα μεταβληθεί αρνητικά η ”μόχλευση” σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό πιθανότατα θα συνεχιστεί.

Αυτό δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την αρχή του έτους μέχρι τώρα, οι τεχνικές ενδείξεις αλλά και η κινητικότητα που παρατηρείται σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Μέχρι στιγμής η επιχειρηματικότητα και οι επενέργειες περιορίζονται από την μεσαία κεφαλαιοποίηση και χαμηλότερα, δίνοντας πρόσφορο έδαφος κάποιες φορές για την καταγραφή ακραίων διακυμάνσεων και… απρόσμενων μεταβολών.

Είναι θετικό πως ο ASE 20 συντηρείται προς τις 2.700 μονάδες χωρίς την μεγάλη είδηση και με ισχυρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια να έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις σε μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς, Cosmote, αλλά και Coca Cola 3Ε, Τιτάν, Eurobank, ΕΧΑΕ.

Πρόκειται για αγορές που έχουν γίνει στα υψηλά επτά και πλέον ετών, κάτι που μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους για την συνέχεια.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το θετικό ενδεχόμενο, από τη μία μετοχές εταιριών με μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών και διπλάσιο ρυθμό αύξησης αποτελεσμάτων και από την άλλη εισηγμένες με ουσιαστικές (ή λιγότερο ουσιαστικές) ειδήσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Έγινε προφανές εχθές πως αρκούν ειδήσεις και… ειδησούλες για να αντιδράσουν ανοδικά μετοχές όπως Παΐρης, Ελγέκα, αλλά και Κλουκίνας – Λάππας, Vivere, χωρίς να υστερούν σε απόδοση μετοχές με χρηματιστηριακή αξία χαμηλότερη του ευρώ.

Για την τελευταία κατηγορία όμως μετοχών, πολλά και ενδιαφέροντα αναφέρονται στο θέμα για τα penny stocks.

Μ. Γελ.

---------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Την επόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης πιθανότατα να επιχειρήσει να διασπάσει το φράγμα των 5.000 μονάδων καθώς η εικόνα των δεικτών μεταφέρεται όλο και περισσότερο προς περιφερειακούς τίτλους, οι οποίοι κινούνται επιθετικότερα προσελκύοντας περισσότερους κωδικούς και φυσικά νέα (φρέσκια) ρευστότητα στην αγορά.

Τεχνικά, παρά την τρίτη συνεχόμενη θετική ανοδική εβδομάδα δεν έχουμε εισέλθει ακόμα στα υπεραγορασμένα επίπεδα. Στην περιοχή των 5.000 μονάδων αναμένουμε αποχώρηση των βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων που είχαν εισέλθει στην αγορά με στόχο την πώληση τίτλων σε αυτή την περιοχή, ενώ εκτιμούμε ότι έξαρση της συναλλακτικής δραστηριότητας θα αποτελέσει ένδειξη διανομών και θα αυξήσει την πιθανότητα κάποιας βραχυπρόθεσμης διόρθωσης”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.973,21 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 1,09%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,03%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,84% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 2,66%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (4,23%), της Υγείας (3,93%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (3,11%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,87%) και των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (1,56%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Ασφαλειών (-3,22%), του Πετρελαίου και Αερίου (-2,69%), των Χημικών (-1,76%), ενώ απώλειες εμφάνισαν ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-0,80%) και του Εμπορίου (-0,54%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Προοδευτική (93,10%), Βιοσώλ (61,90%), Βιοσώλ (ΠΟ 61,11%), Εικόνα – Ήχος (55,77%), Olympic Catering (41,70%), Ευρωσυμμετοχές (34,04%), Κρέτα Φαρμ (32,21%), Τρία Άλφα (29,13%), Κλωνατέξ (27,50%) και Κλωνατέξ (ΠΟ 24,32%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: ΚΡΕΚΑ (-9,61%), Compucon (-7,35%), Καραμολέγκος (-7,28%), Γκάλης (-6,52%), Πλαστικά Κρήτης (-6,02%), Kleemann (-5,56%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-5,36%), Ιντεάλ (-5,16%), Βαλκάν (-4,95%) και Φίντεξπορτ (-4,76%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v