Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Εθνικές” και διεθνείς προϋποθέσεις ανόδου

Με την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής στα 21 δισ. ευρώ και ισχυρούς παίκτες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις από την πλευρά των αγοραστών ξεκινά χρηματιστηριακά ο Ιούνιος. Με γνώμονα κυρίως τα τρίμηνα και τα θεμελιώδη επιμένουν να κινούνται αρκετοί επενδυτές, χωρίς βεβαίως να αρνούνται τον... τζόγο, ενώ θετικά είναι για μία ακόμη ημέρα τα δείγματα από το εξωτερικό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλό μήνα να έχουμε, υγεία και καλή διάθεση. Με το... δεξί δείχνουν να ξεκινούν αρκετά ξένα χρηματιστήρια, μια... ανάσα από τις 5.000 μονάδες βρίσκεται η Σοφοκλέους (*).

Η βραχυπρόθεσμη τάση φαίνεται πως καθορίζεται από τη διάθεση των ισχυρών αγοραστών που απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της σημαντικής προσφοράς προς το κλείσιμο της προχθεσινής συνεδρίασης και ”έπαιξαν” ανοδικά μετοχές του 20άρη χθες.

Σημειώναμε και χθες, επιμένουμε και σήμερα πως ενθαρρυντικό στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης είναι οι αυξημένες συναλλαγές, όχι μόνο σε τραπεζικές μετοχές αλλά και σε τίτλους εταιριών όπως Coca Cola 3E, Τιτάν, Intralot, EXAE και ακόμη δύο-τριών ”βαριών” χαρτιών. Αγορές που πραγματοποιήθηκαν στο διήμερο με την προσδοκία πως σε εύλογο χρονικό διάστημα θα δώσουν υπεραξίες.

Επειδή οι αγοραστές ήταν στην πλειονότητά τους ισχυροί παίκτες και γνώστες του παρασκηνίου της αγοράς, το πιθανότερο είναι πως θα δικαιωθούν, με την απαραίτητη προϋπόθεση πως δεν θα μεταβληθεί προς το χειρότερο το κλίμα στις ξένες αγορές.

Αναμφίβολα η μετοχή που ”κλέβει την παράσταση” παραμένει η Εθνική (**), με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη βραχυπρόθεσμη τάση αλλά και το ενδεχόμενο προσέγγισης των 2.700 μονάδων για τον FTSE 20.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός πως η τρέχουσα τιμή της Εθνικής (44,38 ευρώ χθες) διαμορφώνεται σημαντικά υψηλότερα από τη μέση τιμή α’ τριμήνου του 2000, περίοδο όπου ο Γενικός Δείκτης κυμαινόταν και πάλι κοντά στην περιοχή των 5.000 μονάδων (4.964,8 μονάδες).

Σε ανάλογη θέση διαμορφώνεται η τιμή μετοχών για παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank, βεβαίως της Jumbo, Τιτάν, Coca Cola, Folli Follie, αλλά και των ΜΕΤΚΑ, Vivartia, Σιδενόρ, Frigoglass, Fourlis, Μυτιληναίος, Σφακιανάκης και ορισμένων ακόμη τίτλων.

Διαπιστώνεται δηλαδή πως ένα μέρος της αγοράς κυρίως από τη ”μεγάλη κεφαλαιοποίηση” διαμορφώνεται, με τον δείκτη κοντά στις 5.000, υψηλότερα της μέσης τιμής της αντίστοιχης περιόδου του 2000.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε συγκεκριμένες μετοχές δεν υπάρχουν ”εγκλωβισμένοι” σε διάστημα τιμών που ξεπερνά τα επτά και πλέον χρόνια. Κατά την εκτίμησή μας αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για όσους τοποθετούνται μεσομακροπρόθεσμα στην αγορά μας. Και βεβαίως ενισχύει τη θέση μετοχών όπως Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Fourlis, Jumbo και ορισμένων ακόμη.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα αποτελέσματα αφήνουν μια... πικρόγλυκη γεύση. Ωστόσο ήταν εξ αρχής γνωστό πως η φετινή χρονιά σε ξένα χρηματιστήρια και Σοφοκλέους θα είναι έτος μετοχών και όχι Δεικτών.

Με βάση τα αποτελέσματα τριμήνου, μετοχές που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με πολλαπλασιαστή κερδών πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς και ο ρυθμός ανάπτυξής τους παραμένει για τουλάχιστον δεύτερη συνεχόμενη χρήση διψήφιος, αποτελούν δικαιολογημένα τις επιλογές όσων ανιχνεύουν τις ευκαιρίες και δεν κυνηγούν μόνο τον τζόγο (***).

Από αυτή την άποψη μετοχές εταιριών όπως ΕΧΑΕ, ΓΕΚ, Κλουκίνας-Λάππας, Σελόντα, ΟΛΘ, αλλά και Alter, Multirama, Βάρδας, Ηρακλής, ΣΙΔΜΑ και αρκετών ακόμη δικαιολογούν το επενδυτικό ενδιαφέρον και τη βελτίωση της θέσης τους στο ταμπλό.

(*) Για να μην παρεξηγούμεθα και επειδή μικρή είναι η αγορά όπου όλοι μας εδώ και 20 και πλέον χρόνια ”σιγοψηνόμαστε”, ο αναλυτής που πρώτος, ξεκάθαρα και πολύ συγκεκριμένα, μίλησε για το πεντοχίλιαρο ήταν ο Μανώλης Χατζηδάκης.

(**) Για την πορεία του ομίλου της Εθνικής, την αποτελεσματικότητα της επενδυτικής της κίνησης προς Ανατολάς, απαντήσεις και σχόλια δίνονται στη στήλη In & Out του Απ. Σκου. από το σημερινό ”Χρηματιστήριο”, με τον εύγλωττο τίτλο ”Οι αναξιόπιστοι πολιτικοί και η Εθνική”. Προσέγγιση και απόψεις που συνυπογράφουμε απόλυτα.

(***) Δεν έχουμε κάτι με τον... τζόγο, απεναντίας. Αρκεί να ξέρουμε πού πατάμε, πώς συμμετέχουμε στο παιχνίδι και σε κάθε περίπτωση να μπορούμε να αξιολογούμε τα... φύκια που πολύ συχνά μας παρουσιάζουν για... μεταξωτές κορδέλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v