Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύτηκαν οι απώλειες, αλλά...

Πτωτική συνεδρίαση (και) για την Σοφοκλέους που κινήθηκε διορθωτικά έστω και εξ αντανακλάσεως και αν δεν ήταν ο ΟΤΕ και κατά δεύτερο λόγο η Coca-Cola ο Δείκτης θα έκλεινε σαφώς χαμηλότερα. Oμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι και υπό αυτές τις συνθήκες σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών του Δείκτη μαζεύτηκαν. Νέο ιστορικό υψηλό για Fourlis, Μοτοδυναμική και Eurobrokers.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών από 0,1% σε 0,3% δημιούργησε ντόμινο κραδασμών που ξεκίνησαν από τα Ασιατικά χρηματιστήρια και συνεχίστηκαν στα Ευρωπαϊκά μηδέ της Σοφοκλέους εξαιρουμένης.

Σε αυτή την περίπτωση και για την περαιτέρω διαμόρφωση του διεθνούς κλίματος σημαντικό ρόλο θα παίξει το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, ενώ κάποιες πρώτες τεχνικές ανησυχίες εκφράζονται από τους αναλυτές και για το χρηματιστήριο της Ρωσίας (έχει χάσει περίπου 350 μονάδες τον τελευταίο μήνα σε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τις 2000 μονάδες).

Πτωτική, λοιπόν, συνεδρίαση και για την Σοφοκλέους που κινήθηκε διορθωτικά έστω και εξ αντανακλάσεως και αν δεν ήταν ο ΟΤΕ και κατά δεύτερο λόγο η Coca-Cola ο Δείκτης θα έκλεινε σαφώς χαμηλότερα, όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι και υπό αυτές τις συνθήκες σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών του Δείκτη μαζεύτηκαν, ενώ η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών βρέθηκε στην καλύτερή της αναλογία.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης πρέπει άμεσα να επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2645 μονάδων για να επιτρέψει την επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας. Οι στηρίξεις στις 2615, 2603-2592, 2578-70 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 2635-45 και 2568-60 μονάδες.

Η πτώση έφερε αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την υποκείμενη διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν τα εν λόγω συμβόλαια μάζεψαν κάπως τις απώλειες από τα χαμηλά ημέρας.

Από τους Δεικτοβαρείς τίτλους με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων και νέο ιστορικό υψηλό η Folli Follie, αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΤΕ και Coca-Cola, θετικό πρόσημο για τον ΟΠΑΠ και αμετάβλητη η μετοχή της Cosmote.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για την Βιοχάλκο, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, Eurobank, Intralot, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Τιτάνα, ΔΕΗ, Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4878,98 μονάδες και αντέδρασε για να κλείσει στις 4914,9 με απώλειες 0,47% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 441 εκατ. από τα οποία τα 84,5 αφορούσαν ”πακέτα”.

Τηρουμένων των αναλογιών ικανοποιητική η τελική εικόνα με 86 ανοδικές μετοχές έναντι 185 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 7-16,96%.

Όσον αφορά τους επιμέρους πρωταγωνιστές, νέο ιστορικό υψηλό για Fourlis, Μοτοδυναμική και Eurobrokers, ενώ διακρίθηκαν Λαν-Νετ, Μινέρβα, Ζήνων, ΑΝΕΚ, Ιμπέριο, Άλφα Γκρίσιν, Τζιρακιάν και Κορδέλλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v