Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Πορτοκαλί φανάρι βλέπει η Citi

Έναν χρόνο μετά τη μεγάλη βουτιά των μετοχών του 2006, η Citigroup εμφανίζεται επιφυλακτική για το ενδεχόμενο μιας προσωρινής διόρθωσης. Τα φλας έχουν ανάψει, αλλά όχι όλα ακόμη.

Αγορές: Πορτοκαλί φανάρι βλέπει η Citi
Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν ανεβαίνουν σαν πύραυλος ακόμη κι όταν βρίσκονται σε πολυετές ανοδικό κανάλι, όπως συμβαίνει από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι σήμερα.

Η επίπονη διόρθωση των αγορών το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου του 2006 και το ταρακούνημα στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2007 το απέδειξαν.

Δεν ήταν ασφαλώς τα μόνα προσωρινά πισωγυρίσματα των ευρωπαϊκών μετοχών σ’ αυτό το ράλι. Είναι όμως τα πιο πρόσφατα και γι’ αυτό τα θυμούνται οι περισσότεροι.

Αν μάλιστα οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που θέλουν το τωρινό ράλι να συνεχίζεται για αρκετό καιρό ακόμη αποδειχτούν αληθινές, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα προσωρινά πισωγυρίσματα και να προσπαθούμε να τα προσδιορίσουμε χρονικά.

Όμως, το market timing δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ένας τρόπος να το προσεγγίσει κανείς είναι να διαπιστώσει αν συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι που συνέτρεχαν στις προηγούμενες διορθώσεις.

Για τους στρατηγικούς αναλυτές της Citigroup, του μεγαλύτερου ”παίκτη” στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι παράγοντες που μπορούν να στείλουν προειδοποιητικά σήματα είναι 8.

Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, οι απόλυτες και οι σχετικές αποτιμήσεις, η ψυχολογία, τα Hedge Funds και τα σινιάλα της τεχνικής ανάλυσης.

Όταν και οι 8 στέλνουν το ίδιο σήμα πώλησης, τότε οι πιθανότητες να διορθώσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού, είναι πολλές, έχουν παρατηρήσει οι αναλυτές του αμερικανικού τραπεζικού ομίλου.

Τον Μάιο του 2006 και οι 8 προειδοποιητικοί παράγοντες έστελναν σήμα πώλησης. Τον Φεβρουάριο του 2007 ήταν οι 6 από τους 8.

Σήμερα, τα προειδοποιητικά φλας είναι λιγότερα από τον Μάιο του 2006, αλλά λίγο περισσότερα από τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς. Το σκορ είναι 6,75 με το ”κόκκινο” στο 8.

Οι προσδοκίες για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στην Ευρώπη και στη Βρετανία βρίσκονται σήμερα σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες φάσεις διόρθωσης. Το ίδιο συμβαίνει με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Το Ρ/Ε με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου 12μηνου είναι στα ίδια επίπεδα όπου βρισκόταν πριν ξεκινήσουν οι προηγούμενες διορθώσεις, ενώ τα εταιρικά ομόλογα είναι συγκριτικά πιο ακριβά από πριν.



Οι αποδόσεις των Hedge Funds φαίνεται ότι συσχετίζονται πιο πολύ με την αγορά κι αυτό δείχνει ότι έχουν στοιχηματίσει στην άνοδο, έστω και λιγότερο σε σχέση με τις αρχές Μαΐου του 2006.

Επιπλέον, δείκτες τεχνικής ανάλυσης δείχνουν ότι οι μετοχές είναι υπεραγορασμένες, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν, ισχυρίζονται οι αναλυτές της Citi.

Ο μοναδικός παράγοντας που δεν συμβαδίζει με τους υπόλοιπους είναι η ψυχολογία των μικροεπενδυτών. Οι μικροεπενδυτές στην Ευρώπη παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις μετοχές.

Είναι αυτοί που δεν επιτρέπουν στη συγκεντρωτική βαθμολογία των 8 παραγόντων να πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στο 8.

O χρονισμός των διορθώσεων είναι μια δύσκολη εξάσκηση και πολλές φορές αποδεικνύεται λανθασμένος.

Αν η ομάδα των στρατηγικών αναλυτών της Citi έχει δίκιο, τότε το συνδυαστικό φλας των 8 προειδοποιητικών παραγόντων έχει χρώμα πορτοκαλί.

Dr. Money

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v