Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από... Εθνική ο δρόμος για τις 5.000

Στα μεγέθη της Εθνικής και στο κλίμα που διαμορφώνεται στα ξένα χρηματιστήρια ποντάρει μερίδα αναλυτών για τη συνέχεια η οποία ίσως σημάνει την άνοδο προς τις 5.000 μονάδες. Η διάθεση και το κλίμα παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξα, με μερίδα επενδυτών να τοποθετείται με γνώμονα και τα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα Εθνικής η τρέχουσα που, χρηματιστηριακά, ξεκινά από την περιοχή των 4.920 μονάδων. Με τη βασική παράμετρο των διεθνών αγορών να δείχνει φιλική προς τη Σοφοκλέους, αρκετοί αναλυτές περιμένουν κάτι καλύτερο για τις τέσσερις συνεδριάσεις αυτής της περιόδου.

Οι μετοχές εταιριών του FTSE 20 αποτελούν τον ”μοχλό” συντήρησης και της βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται σε διαπραγμάτευση άνω των 2.600 μονάδων (2.637,5 μον.) και φαίνεται πως μπορεί να διαμορφωθεί υψηλότερα.

Στο κατατοπιστικό θέμα του Γ. Α. Σαββάκη επισημαίνονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που αφορούν και στη βραχυπρόθεσμη φορά μετοχών εταιριών αυτής της κατηγορίας.

Αδιαμφισβήτητα όμως η εβδομάδα αυτή ανήκει στον όμιλο της Εθνικής. Με αποτίμηση (20,6 δισ. ευρώ) που την κατατάσσει πλέον μεταξύ των ισχυρών τραπεζικών ομίλων και αγαπημένων επενδυτικών επιλογών ξένων οίκων, φαίνεται πως ”βλέπει” υψηλότερα.

Στην περίπτωση που τα μεγέθη της Εθνικής είναι αυτά τα οποία περιμένουν οι αναλυτές, τότε ο επόμενος στόχος των 21 δισ. είναι εφικτός.

Έμμεσα θα δικαιολογείται υπεραπόδοση για τη θυγατρική ασφαλιστική του ομίλου (δες σχετικό θέμα) που ούτως ή άλλως, με βάση την πρόβλεψη για τη χρήση 2007, παραμένει ”υποτιμημένη” στα 743 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική ”ποντάρει” σε ένα στοίχημα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, με σημαντική μερίδα συμμετοχής λόγω Finansbank στην τουρκική αγορά.

Από αυτή την άποψη η Eurobank διαθέτει ευρύτερο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης και μικρότερη έκθεση στην τουρκική αγορά.

Οι δύο όμιλοι εκ των πραγμάτων θεωρούνται και είναι ρυθμιστές τόσο των εξελίξεων στον κλάδο όσο και της τάσης των βασικών δεικτών.

Αύριο ανακοινώνονται και τα μεγέθη του ΟΤΕ, με τους αναλυτές να εμφανίζονται... αμφίσημοι στις εκτιμήσεις τους σύμφωνα με τη σχετική δημοσκόπηση του Euro2day.gr.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στις ξένες αγορές θα είναι τουλάχιστον ουδέτερο, θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι σε εκείνο το ευρύτερο μέρος της αγοράς, από τον 20άρη μέχρι και την καλούμενη... περιφέρεια, όπου κατά κανόνα δικαιώνονται εταιρίες και επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση θεμελιώδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επενδυτική πολιτική παραμένει η ίδια με εκείνη των προηγούμενων εβδομάδων, με τις κινήσεις να συνεπικουρούνται από τα αποτελέσματα α’ τριμήνου και τις μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας επιχειρηματικές κινήσεις που παρατηρούνται σε διάφορους τομείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v