Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμοι οι μεγάλοι, ξεσκόνισμα στους μικρούς

Με δεδομένο ότι ο Γενικός Δείκτης μάζεψε τις πρωινές απώλειες και μάλιστα έκλεισε με θετικό πρόσημο και στο υψηλό ημέρας, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι η Σοφοκλέους αντέδρασε με ψυχραιμία στις δηλώσεις Γκρίνσπαν περί ”Κινέζικης φούσκας” αλλά και στον προβληματισμό των περισσότερων διεθνών Αγορών. Διαφορετική η εικόνα στους ”μικρούς” με την αναλογία ανοδικών - πτωτικών στο 1/2.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με δεδομένο ότι ο Γενικός Δείκτης μάζεψε τις πρωινές απώλειες και μάλιστα έκλεισε με θετικό πρόσημο και στο υψηλό ημέρας, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι η Σοφοκλέους αντέδρασε με ψυχραιμία στις δηλώσεις Γκρίνσπαν περί ”Κινέζικης φούσκας” αλλά και στον προβληματισμό των περισσότερων διεθνών Αγορών.

Εξίσου σημαντικό θα μπορούσε να υποστηριχτεί και το γεγονός ότι η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών βρέθηκε στην καλύτερη δυνατή ημερήσια αναλογία, όμως η σαφής μείωση των ημερήσιων πρωταγωνιστών και το ότι οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο είναι περίπου διπλάσιες από αυτές με θετικό, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Διιστάμενες και οι απόψεις των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου, καθώς άλλοι συνεχίζουν να επισημαίνουν την ”κόπωση” των περισσότερων Δεικτοβαρών τίτλων και την σχετική ”υπερθέρμανση” της μικρής κεφαλαιοποίησης, όμως υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης (περισσότερο αισιόδοξη) που υποστηρίζει και μάλιστα έντονα, ότι οι ”συγκινήσεις” στην μικρή κεφαλαιοποίηση έχουν μόλις αρχίσει (!).

Μάλιστα σε αυτό το δεύτερο φαίνεται να συνηγορεί (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) και το ταμπλό, οπότε σε κάθε περίπτωση απαιτείται συνεχής παρακολούθηση με αυξημένα αντανακλαστικά.

Τεχνικά και οι τρεις δείκτες (FTSE, FTSEM και Γενικός Δείκτης) προϊδεάζουν για ανοδική κίνηση (αν δεν χαλάσει κάτι στο εξωτερικό), με τον πρώτο να χρειάζεται να επιβεβαιώσει σαν στήριξη τις 2645 μονάδες για να κινηθεί άμεσε τουλάχιστον προς τις 2675. Αντίθετα οι πρώτες στηρίξεις στις 2627-20 και 2615-10 μονάδες.

Συνεχίζουν να μην παρουσιάζουν κάτι το ιδιαίτερο οι συνεδριάσεις στην Αγορά Παραγώγων, καθώς οι εκεί εμπλεκόμενοι αδυνατούν να προβλέψουν την βραχυπρόθεσμη τάση και απλά περιορίζονται στο να ακολουθούν την υποκείμενη.

Από τις μετοχές του FTSE για μία ακόμα συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων η μετοχή της Cosmote, αξιοσημείωτα κέρδη για Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Αγροτική, Εθνική, θετική μεταβολή για Alpha Bank, Motor oil και αμετάβλητος ο τίτλος της Ελ. Τεχνοδομικής.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Folli Follie και αρνητικό πρόσημο για Εμπορική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΔΕΗ και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε καθοδικά, ”είδε” το χαμηλό ημέρας στις 11.05 (4893,42), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση και έκλεισε στις 4936,14 μονάδες με κέρδη 0,23%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 353 εκατ. από τα οποία τα 30,9 αφορούσαν ”πακέτα”.

Υποδεέστερη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 94 ανοδικές μετοχές έναντι 174 πτωτικών και μόλις 6 τίτλους να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Στις επιμέρους μετοχές, ξεχώρισαν οι ΑΕΓΕΚ (κοινός και προνομιούχος τίτλος μετά την αποκοπή του διακιώματος), Rilken, Ελγέκα (εντυπωσιακή στο τέλος), Ίλυδα (με έκρηξη συναλλαγών), Λυμπέρης – Τεχν. Εκδόσεις (συνεχίζουν την παράλληλη ανοδική κίνηση δίνοντας τροφή σε σενάρια), Dionic (με σημαντική προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών), Creta Farm, Ριντένκο, Ναυτεμπορική (με θετικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης), Ιασώ και Frigoglass (εν μέσω νέων θετικών εκθέσεων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v