Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διεθνές κλίμα ”στρώνει χαλί” ανόδου

Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν δείχνει ικανό να ”χαλάσει” τη ”μόχλευση” που συντηρείται για περίπου 5 μήνες στο ευρύτερο μέρος του ταμπλό. Ισχυροί παίκτες μετρούν αντίστροφα, καθώς σε 7 μέρες ο όμιλος της Εθνικής ανακοινώνει τα αποτελέσματά του, με τους αγοραστές να απορροφούν την όποια προσφορά εκδηλώνεται γύρω από τα 43 ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα ξένα χρηματιστήρια συντηρείται το κλίμα που ”ταιριάζει γάντι” στη Σοφοκλέους. Αναφερόμαστε στο περιβάλλον που διευκολύνει τις ήπιες κυκλικού χαρακτήρα κινήσεις σε βασικά χαρτιά του 20άρη και τη ”μόχλευση” ενός όλο και ευρύτερου τμήματος του μικρομεσαίου χώρου.

Στην Εθνική είχαμε χθες την επιβεβαίωση της διάθεσης των αγοραστών να απορροφούν την προσφορά που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τα 43 ευρώ, στη Eurobank κατοχυρώθηκαν λίγο... άτσαλα, είναι αλήθεια, κερδοφόρες θέσεις συγκεκριμένων παικτών, ενώ στη ΔΕΗ τα άσχημα αποτελέσματα της Επιχείρησης, που δεν ήταν όμως χειρότερα απ’ ό,τι τα περίμεναν οι αναλυτές, επανέφεραν στο προσκήνιο τους αγοραστές.

Από τον τραπεζικό κλάδο, χρήζει προσοχής η εξέλιξη που αφορά στην ΑΜΚ του ομίλου Marfin, καθώς κυρίως ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια φαίνεται πως καλύπτουν ήδη το 80% της σχετικής διαδικασίας.

Βραχυπρόθεσμα η τάση για τον κλάδο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την προεξόφληση των αποτελεσμάτων του ομίλου της Εθνικής, που ανακοινώνονται σε επτά ημέρες.

Από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, παρουσιάζουν ενδιαφέρον επιμέρους κινήσεις και ανακοινώσεις καλών αποτελεσμάτων (ενδεικτική η περίπτωση της Profile, δες σχετικό θέμα), η απόκτηση του εξοπλισμού της General Electric (ύψος επένδυσης 235 εκατ. ευρώ) από τη ΓΕΚ, η αγορά οικοπέδου 700 στρεμμάτων από τη Μηχανική στη Μόσχα, όπου θα κατασκευαστεί οικιστικό - εμπορικό κέντρο την εκμετάλλευση του οποίου θα έχει η κατασκευαστική εταιρία, η σχετικά βελτιωμένη εικόνα των μεγεθών του Κορρέ.

Από τον ίδιο χώρο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ΕΛΓΕΚΑ, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν πληροφορίες για επικείμενη επιχειρηματική κίνηση, ο Σαράντης, καθώς παρέμενε σκανδαλωδώς υποτιμημένος έναντι του Κορρέ, η Kleemann, με τη μακεδονική εταιρία να ενισχύει σταθερά το μερίδιο αγοράς της, ο Νηρέας (εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν και σε αυτή την περίπτωση φήμες για επικείμενη στρατηγικής μορφής συνεργασία), η βελτιωμένη τις τελευταίες συνεδριάσεις Μοτοδυναμική, ο Βάρδας, που μόλις τώρα φτάνει στην αποτίμηση των 35 εκατ. ευρώ, τα Πλαστικά Θράκης (η κίνηση στην αμερικανική αγορά θεωρείται μακροπρόθεσμα προστιθέμενης αξίας), το Everest (που αποκτά τρία σημεία-φιλέτα στο καλύτερο κέντρο της Αθήνας, το Attica).

Από την άλλη, μετοχές εταιριών που ”συσσωρεύονταν” επί σειρά εβδομάδων χάνοντας την άνοδο της αγοράς, δικαιολογείται να αντιδρούν βίαια, όπως για παράδειγμα συνέβη χθες με τη Cyclon, παρά το ότι δεν συντρέχει ουδείς ουσιαστικός επιχειρηματικός ή οικονομικός λόγος σε αυτή τη φάση.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε χθες αργά το απόγευμα με τη διοίκηση της Cyclon, πηγές της οποίες διέψευδαν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε φήμη αφορά τάχα σε επικείμενη επιχειρηματική ή άλλη συνεργασία. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν χθες στη μετοχή αντιστοιχούν στο 2,6% του Μ.Κ. της εισηγμένης.

Στον Μουζάκη, μερίδα βραχυπρόθεσμων παικτών αναμένει την επιβεβαίωση (ή όχι) της φήμης για πιθανή πώληση ενός συγκεκριμένου ακινήτου που διαθέτει η ιστορική εταιρία και τοποθετείται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Στη μετοχή της Rilken άλλαξε χέρια χθες το 5,6% της εταιρίας, με τις φήμες και εδώ να ξαναζεσταίνονται.

Στην Alsinco οι αυξημένες συναλλαγές αποδόθηκαν στην αύξηση των πωλήσεων και των καθαρών κερδών, αλλά και των ταμειακών διαθεσίμων (922.000 ευρώ) που διατηρεί στο ταμείο της η εταιρία.

Περιπτώσεις όπως αυτές που αναφέρονται υπάρχουν αρκετές στον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, μόνο που η ”μόχλευση” για να συντηρηθεί χρειάζεται την απαραίτητη στήριξη μετοχών-κλειδιών του 20άρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v