Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγή πρωταγωνιστών με... ίδιο χρήμα

Ευχάριστη και περίπου αναμενόμενη η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας που δεν πρόσθεσε τίποτα ουσιαστικό στην εικόνα των αμέσως προηγούμενων, εκτός ίσως το κλείσιμο του ΓΔ υψηλότερα των 4900 μονάδων κάτι που είχε να συμβεί από τις 11/4/2000. Νέα ιστορικά υψηλά για Eurobank, Πειραιώς, ΕΒΙΚ, Μοτοδυναμική, Άλφα Γκρίσιν και Jumbo.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ευχάριστη και περίπου αναμενόμενη η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας που δεν πρόσθεσε τίποτα ουσιαστικό στην εικόνα των αμέσως προηγούμενων, εκτός ίσως το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 4900 μονάδων κάτι που είχε να συμβεί από τις 11/4/2000.

Από εκεί και πέρα συνεχίστηκε με αργούς ρυθμούς οι αναρρίχηση της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ίσως είναι και το καλύτερο σενάριο στην παρούσα φάση), ενώ σαφώς μεγαλύτερη δραστηριότητα σημειώθηκε σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +0,05% του FTSE, έναντι του +0,97% του FTSEM και του +0,87%% του FTSES.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν όλους υποστηρίζουν πως όταν οι ”μεγάλοι” του ταμπλό κουράζονται, οι ”μικρομεσαίοι” συνεχίζουν και αυτό το σκηνικό δύσκολα θα αλλάξει αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική είδηση που θα αφορά εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και μάλιστα του FTSE.

Την ίδια ώρα σημαντικότατες επιχειρηματικές συμφωνίες λαμβάνουν χώρα στο διεθνές στερέωμα διατηρώντας το θετικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και πυκνώνοντας τις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων και στην Σοφοκλέους που κινείται ψηλότερα με σχετική ”δυσφορία” έστω και εξ αντανακλάσεως.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE που συνεχίζει την κίνηση ”τσούκου – τσούκου ball”, συνεχίστηκαν οι αρνητικές αποκλίσεις σε ημερήσιο γράφημα, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2643-5 και 2700 μονάδες και τις στηρίξεις στις 2627, 2616, 2600 και 2595 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και να έφτασε μέχρι τις 4922,73 μονάδες, όμως μετά τις 15.55 υποχώρησε σχετικά άτσαλα προς τις 4900 και έκλεισε στις 4905,46 με κέρδη 0,38%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 356 εκατ. από τα οποία τα 42,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ατασική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους απλά να ακολουθούν την υποκείμενη διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τους Δεικτοβαρείς τίτλους με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η Folli Follie, του 2% οι Cosmote και Eurobank (νέο ιστορικό υψηλό), αξιοσημείωτα κέρδη για τον ΟΤΕ και θετικό πρόσημο για Εμπορική, Πειραιώς (νέο ιστορικό υψηλό), Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Τεχνοδομική, Τιτάνα, Intralot, Motor oil.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Κύπρου και Coca-Cola (εκινείτο σε νέα ιστορικά υψηλά και με τις δημοπρασίες έκλεισε στα χαμηλά ημέρας) και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ.

Εκ νέου ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 172 ανοδικές μετοχές έναντι 98 πτωτικών και 18 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7-16,07%.

Από τις επιμέρους διακριθείσες μετοχές στις πρώτες θέσεις Ακρίτας και Τεχν. Ολυμπιακή, νέο ιστορικό υψηλό για ΕΒΙΚ, Μοτοδυναμική, Άλφα Γκρίσιν, Jumbo, ανοδική κίνηση μετά την πρόσφατη συσσώρευση για Profile και Cyclon, συνέχισαν ανοδικά Μάρακ, Everest, Olympic Catering, Ζήνων, ΝΕΛ, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Βάρδας, Nexans, φάνηκε να αρέσουν στην Αγορά τα αποτελέσματα της Μπήτρος, ενώ εκ νέου εντυπωσιακή κρίνεται η εμφάνιση της ΑΒ Βασιλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v