Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τόπο στους... μικρούς

Με οριακές διορθώσεις ο Γενικός Δείκτης σταθεροποιήθηκε μετά τις 10:50 σε εύρος διακύμανσης λίγο υψηλότερο των 4.900 μονάδων. Με μάλλον μέτριες συναλλαγές, κέρδη για Εθνική, Eurobank, αλλά και για ΟΤΕ, Cosmote και με υπεραπόδοση για πολλοστή φορά του FTSES 80. Συντηρείται η ”μόχλευση” σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό, αν και με συγκριτικά λιγότερες συναλλαγές απ’ ό,τι τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κόντρα στις αγορές του Λονδίνου και του Παρισιού κινείται τα πρώτα 35-40 λεπτά η Σοφοκλέους. Με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 4.900 μονάδες μετά τα πρώτα 15 λεπτά της συνεδρίασης και με μάλλον μέτριες για αυτά τα επίπεδα τιμών συναλλαγές, διαμορφωνόταν σταθερά με απόδοση της τάξεως του 0,35% - 0,45%.

Ο τζίρος στις 11:10 διαμορφωνόταν στα 35 εκατ. ευρώ περίπου, με τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη οριακά θετικό, τον FTSE 20, τον FTSEM 40 μέχρι και 0,4% υψηλότερα, αλλά με τον FTSES 80 να υπεραποδίδει (σε νέα υψηλά) με κέρδη της τάξεως του 1,1%.

Η συνεδρίαση αρχικά διαμορφωνόταν σε οριακά αρνητικό έδαφος, μέχρις ότου γύρισε θετική προς τα 43,34 ευρώ η Εθνική και ενισχύθηκαν τα κέρδη για Cosmote (προς τα 22,9 ευρώ), ΟΤΕ (προς τα 22,2 ευρώ) αλλά και της Eurobank (μέχρι 1,2%).

Με αυτό το κλίμα ήταν αναμενόμενη η συντήρηση της ”μόχλευσης” σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό, αν και θα πρέπει να προσέξουμε πως οι συναλλαγές σε κομμάτια είναι συγκριτικά λιγότερες από αυτές των προηγούμενων δύο, τριών συνεδριάσεων.

Το γεγονός πως ο όμιλος Βιοχάλκο αντιδρούσε ανοδικά -τόσο η μητρική όσο και οι θυγατρικές της- συνέβαλε στην ενίσχυση ενός καλύτερου κλίματος στο ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Μετοχές κατασκευαστικών εταιριών (Αθηνά, ΔΙΕΚΑΤ, ΕΚΤΕΡ) αντιδρούσαν ανοδικά, ενώ από την ακτοπλοΐα ξεχώριζε η προσπάθεια προσέγγισης των 5 ευρώ για τη μετοχή της Άττικα Συμμετοχών.

Από τον μικρομεσαίο χώρο ξεχώριζε η αντίδραση της ΕΛΓΕΚΑ (προς το 1,82 ευρώ), καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρονται στο ενδεχόμενο εξασφάλισης ενός καλού συμβολαίου από μία επίσης εισηγμένη.

Στο +12% διαμορφωνόταν η μετοχή της Μάρακ, δικαιώνοντας μέχρι στιγμής όσους διορατικούς παίκτες την εντόπισαν χαμηλότερα, ενώ προς το 1,82 ευρώ αντιδρούσε η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Κέρδη επίσης σημειώνονταν για μετοχές των Profile, Ζήνων, Olympic Catering, Άλφα Γκρίσιν, Kego, Νηρέας, Βάρδας, Cyclon (ακόμη περισσότερες σήμερα οι συναλλαγές μετά την ολοκλήρωση της συσσώρευσης στα χαμηλά της μετοχής), ΣΙΔΜΑ, Τεγόπουλος, Τεξαπρέτ, Yalco, Fieratex και αρκετών ακόμη τίτλων.

Θετικά διαμορφωνόταν η τιμή των μετοχών ΜΕΤΚΑ (με τους αγοραστές πάνω από τα 15 ευρώ και την Credit Suisse να δίνει τιμή-στόχο τα 18 ευρώ), προς τα 12 ευρώ για τη μετοχή της ΓΕΚ, με σημαντικά κέρδη για τη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής, προς το 1,92 ευρώ για την ΑΝΕΚ, προς τα 5,54 ευρώ για τη Χαλκόρ (απορροφάται η προσφορά μετά την αρχικά αρνητική αντίδραση που δημιούργησαν τα αποτελέσματα της εταιρίας), καθώς και για την Intralot.

Στις 11:20 ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν και πάλι χαμηλότερα των 4.900 μονάδων (4.897,3 μονάδες), με τις συναλλαγές να παραμένουν μάλλον μέτριες.

Σημείωση: Ενδιαφέρον κατά την εκτίμησή μας παρουσιάζει η καταγραφή της πραγματικής κατάστασης που κυριαρχεί στο προσκήνιο, κυρίως όμως στο παρασκήνιο του περιβόητου πλέον σκανδάλου των ομολόγων.

Στην προσέγγιση των ”Financial Times” γίνεται εκτενής αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην εμπλοκή και στον βαθμό ευθύνης της JP Morgan (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα καθ’ ημάς), δικαιώνοντας όσους εδώ και 10-11 εβδομάδες επιμένουν πως η υπόθεση και διαστρωματωμένη είναι και πολυσύνθετη και όσο περνά ο καιρός περιπλέκεται σε… γόρδιο δεσμό πολιτικοοικονομικού χαρακτήρα.

Ενισχύεται επίσης η εκτίμηση όσων επιμένουν πως η υπόθεση των ομολόγων δεν μπορεί να αφορά μόνο στις μικρομεσαίου μεγέθους ιδιωτικές χρηματιστηριακές, αλλά και σε ένα μεγαλύτερο μέρος του ”συστήματος”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v