Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πρόγραμμα και η κατοχύρωση κερδών

Συνεδρίαση δύο όψεων, με την Σοφοκλέους να ξεκινά με ανοδική ουρά, όμως μετά τις 15.40 υπήρξε σημαντική αλλαγή του σκηνικού, με ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν σε μεμονωμένους Δεικτοβαρείς τίτλους. Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις αρκετοί από τους εμπλεκόμενους, βλέποντας την διολίσθηση του Δείκτη, αποφάσισαν να ”γράψουν” μέρος από τα πρόσφατα κέρδη τους.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση δύο όψεων, με την Σοφοκλέους να ξεκινά με ανοδική ουρά, ο Γενικός Δείκτης να φθάνει μέχρι τις παρυφές των 4900 μονάδων, όμως μετά τις 15.40 υπήρξε σημαντική αλλαγή του σκηνικού, με ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν σε μεμονωμένους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις αρκετοί από τους εμπλεκόμενους βλέποντας την διολίσθηση του Δείκτη αποφάσισαν να ”γράψουν” μέρος από τα πρόσφατα κέρδη τους.

Με αυτά τα δεδομένα ήταν περίπου φυσιολογικό στην τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να επικρατήσουν οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, κάτι που είχε αρκετές συνεδριάσεις να συμβεί, αλλά δεν κρίνεται αρνητικό καθώς μέσα στους κανόνες των Αγορών υφίσταται και η καταγραφή κερδών.

Πάντως η γενικότερη εικόνα της Αγοράς παραμένει ικανοποιητική και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι οι εταιρείες που βγάζουν καλά αποτελέσματα αυτό θα ”εξαργυρώνεται” στο ταμπλό.

Τεχνικά, δεν υφίσταται ουσιαστική αλλαγή, έστω και αν το σημερινό ξαφνικό ενδοσυνεδριακό γύρισμα απαιτεί λίγο μεγαλύτερη προσοχή. Όσον αφορά τον FTSE, οι πρώτες αντιστάσεις στις 2630-33 και 2637-45 μονάδες και οι στηρίξεις στις 2610, 2590 και 2576 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα από τις 2576 μονάδες απαιτεί εγρήγορση από το σύνολο των εμπλεκομένων.

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, με τις τελευταίες πράξεις κοντά στα χαμηλά ημέρας (μετά το ελαφρώς αρνητικό άνοιγμα της Wall Street), ενώ διατηρήθηκαν οι υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τους Δεικτοβαρείς τίτλους με απώλειες μεγαλύτερες του 2% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας η Βιοχάλκο, κλείσιμο στα χαμηλό ημέρας και αξιοσημείωτες απώλειες για την Alpha Bank, αρνητικό πρόσημο για Πειραιώς, Τιτάνα, Coca-Cola, Cosmote, Folli Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων για το Ταχ. Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Κύπρου (νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο), ΟΤΕ, Intralot και θετική μεταβολή για Εμπορική, Εθνική, Ελ. Τεχνοδομική, Ελ. Πετρέλαια, Motor oil, Eurobank (νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, όμως μετά τις 15.40 αιφνιδίως ”ανακάλυψε ότι κινείται σε γλιστερό έδαφος” και ακολουθώντας περίπου μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση έκλεισε στα χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4864,66 μονάδες μα απώλειες 0,07%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 344 εκατ. από τα οποία τα 24 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς διαφοροποιημένη η τελική εικόνα, τόσο σε σύγκριση με την ενδοσυνεδριακή, όσο και με αυτές των προηγούμενων συνεδριάσεων, με 129 ανοδικές μετοχές έναντι 135 πτωτικών, παρά ταύτα 14 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% έως 18,18%.

Και πάλι δεν έλειψαν οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, όπου ξεχώρισαν οι Άλφα Γκρίσιν (νέο ιστορικό υψηλό), συνέχισαν ανοδικά οι Αλλατίνη, Μουζάκης, Ελτράκ, Κρέκα, Eurobrokers, Γενική Εμπορίου, ενώ κινητικότητα σημειώθηκε σε ΟΛΘ, Δία Ιχθυοκαλλιέργειες (και ”πακέτο” λίγο μικρότερο του 10% μετά τις 16.30 στην τιμή των 2,24 ευρώ), Καρδασιλάρη και Compucon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v