Αντιμέτωπη με υψηλότερο πήχη η Σοφοκλέους

Αντιμέτωπη με νέα υψηλά επταετίας η αγορά, πληθαίνουν τα ιστορικά υψηλά για μετοχές από τον τραπεζικό κλάδο, μέχρι τον μικρομεσαίο χώρο. Παρόλο που η εμφάνιση ορισμένων ακραίων εκδηλώσεων κερδοσκοπίας δίνει το... πρόσχημα σε ορισμένους για αναφορά στο ”νοσηρό 1999”, αν εξαιρεθούν λίγα blue chips, ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό παραμένει αδικαιολόγητα απαξιωμένο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από υψηλότερη κορυφή ατενίζουν βραχυπρόθεσμοι παίκτες και επενδυτές τη συνέχεια. Αναμφίβολα η υπεραντίδραση βασικών μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνεται την κατάλληλη στιγμή, στηρίζοντας τη ”μόχλευση διαρκείας” ενός μεγάλου μέρους του μικρομεσαίου χώρου.

Η επαναφορά των μετοχών της Eurobank, της Εθνικής, τα νέα υψηλά της Κύπρου και οι τοποθετήσεις ορισμένων ξένων από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας σε τίτλους του FTSE 20 είναι αυτά που συμβάλλουν στη συντήρηση του θετικού κλίματος στον... μικρομεσαίο χώρο.

Η διόρθωση, που αναμενόταν, προεξοφλούνταν και υπολογιζόταν από ορισμένους παίκτες της αγοράς παραγώγων, δεν έρχεται σε πείσμα όσων ενεργοποιούνται όλο και περισσότερο σε ένα απαξιωμένο, μέχρι χθες, κομμάτι της αγοράς.

Ορισμένοι μιλούν για επανάληψη... νοσηρών φαινομένων παλαιότερων εποχών. Ακραία φαινόμενα μπορεί να παρατηρούνται σε ορισμένες περιφερειακές περιπτώσεις. Νοσηρότητα όμως δεν υπάρχει όταν ”μοχλεύεται” ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, όταν η άνοδος δεν αφορά μόνο 8-10 blue chips, επιλογές ξένων και ισχυρών Ελλήνων παικτών.

Συμφωνούμε πως για ορισμένες τραπεζικές μετοχές, για λίγους τίτλους του FTSE 20 και FTSEM 40, η τρέχουσα σταθμισμένη τιμή είναι στα επίπεδα του 1999, ενδεχομένως και υψηλότερα.

Για το μεγαλύτερο όμως μέρος της αγοράς η τρέχουσα αποτίμηση απέχει... έτη φωτός από τις νοσηρές αποτιμήσεις του παρελθόντος.

Το ενθαρρυντικό είναι πως τους τελευταίους 3-4 μήνες αρχικά συγκεκριμένοι ξένοι διαχειριστές, στη συνέχεια μερικοί ακόμα, κάποιοι Έλληνες διαχειριστές, χρηματιστές και επιχειρηματίες, επιχείρησαν να βάλουν στο παιχνίδι ένα μεγαλύτερο μέρος από το απαξιωμένο ταμπλό.

Απαξιωμένοι ήταν την άνοιξη του 2003 ο Φουρλής, ο Μυτιληναίος, η Frigoglass και αρκετές ακόμα εισηγμένες που σταδιακά προσαρμόστηκαν σε ορθολογικότερη αποτίμηση.

Το ότι αυτό επιχειρείται σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς από τον FTSEM 40, τον FTSES 80 και χαμηλότερα, μόνο νοσηρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Με την απαραίτητη προϋπόθεση πως η φορά συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών θα παραμείνει ανοδική, θα επιμείνουμε για πολλοστή συνεδρίαση στον ευρύτερο μεσαίο-μικρό χώρο.

Στα 5,48 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 22,5%, διαμορφώνονται τα κέρδη τριμήνου για τον Σαράντη. Αισιόδοξη εμφανίζεται η διοίκηση της S&Β για τα μεγέθη συνόλου χρήσης, ενώ η Μοτοδυναμική ενισχύεται από τη θετική πορεία των θυγατρικών της στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.

Η Everest προχωρά σε συμφωνία για την ανάληψη της διαχείρισης εκμεταλλεύσεων χώρων εστίασης στο εμπορικό κέντρο City Link (εμπορικό κέντρο ΑΤΤΙΚΑ), αναβαθμίζοντας το προφίλ της.

Η Frigoglass επιχειρεί επέκταση σε χώρες χαμηλής διείσδυσης και επενδύει 53 εκατ. ευρώ.

Για τον Σφακιανάκη οι αναλυτές εκτιμούν πως το Ρ/Ε θα διαμορφωθεί στο 8,4 για φέτος, ενώ στον Βασιλόπουλο αναμένονται κέρδη 3 ευρώ ανά μετοχή και πωλήσεις πάνω από 1,1 δισ. ευρώ.

Στην Άλφα Γκρίσιν η μετοχή κινείται από κορυφή σε κορυφή, με την προσφορά να απορροφάται από ισχυρά ”χέρια”. Η μακεδονική γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι δημοσιεύει σήμερα ένα καλό τρίμηνο, προσβλέπει σε επέκταση του κλάδου παγωτού στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, ενώ σχετικά άμεσα θα προωθήσει τρεις νέους κωδικούς γιαουρτιού στην αγορά της κεντρικής και νότιας Ιταλίας.

Το γεγονός και μόνο πως μετοχές από τον τραπεζικό κλάδο (Πειραιώς, Κύπρου), μέχρι τον μικρομεσαίο χώρο (Κρι-Κρι, Ηλεκτρονική Αθηνών, Jumbo, ΣΙΔΜΑ, Sprider, Άλφα Γκρίσιν, κ.ά.) κινούνται σε νέα υψηλά αναδεικνύει τη δυναμική ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v