Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tράπεζες και ΟΤΕ ”αρωγοί” στην άνοδο

Η υπεραπόδοση που εμφανίζουν από την αρχή της χρονιάς ορισμένες μετοχές εταιριών του μεσαίου χώρου, οι ελκυστικές μέχρι πρότινος αποτιμήσεις, η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στρέφουν ένα μέρος της ρευστότητας των θεσμικών επενδυτών προς αυτή την κατηγορία εισηγμένων. Μέχρι και 2,3% υψηλότερα η Εθνική, κέρδη για Eurobank, Alpha Bank και Αγροτική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οριακά διαμορφώνονταν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στις 14:05, όταν οι ενδείξεις από τα Συμβόλαια στον δείκτη Dow ”έδειχναν” μικρή διολίσθηση της τάξεως του 0,04%.

Στη Σοφοκλέους για τον Γενικό Δείκτη η αρχική ορμή (4.796 μονάδες) έδωσε σταδιακά τη θέση της σε ψυχραιμότερη προσέγγιση βασικών δεικτών, μετοχών.

Εάν εξαιρούσαμε την Εθνική, που με μάλλον μέτριο τζίρο αντιδρούσε μέχρι και 2,4% υψηλότερα προς τα 41,14 ευρώ, σε Eurobank, Alpha Bank και Αγροτική η εικόνα διαμορφωνόταν σταθερά ικανοποιητική.

Με απόδοση γύρω στο 1%-1,5% οι τρεις αυτές τραπεζικές μετοχές, συνεπικουρούμενες από την Εθνική, συντηρούσαν την υψηλή κεφαλαιοποίηση σε καλές τιμές.

Κατά 2,5% προς τα 22,66 ευρώ αντιδρούσε θετικά η Cosmote και κατά 1,12% προς τα 21,58 ευρώ ο ΟΤΕ.

Ο καθαρός τζίρος στις 14:05 δεν ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ, μάλλον μέτριος για την τρέχουσα αποτίμηση της αγοράς.

Η αρχική σχέση 6 προς 1 υπέρ των ”ανοδικών” τίτλων διαμορφωνόταν σε περίπου 170 μετοχές με θετικό πρόσημο, έναντι περίπου 70 με αρνητικό.

Για ακόμα μία συνεδρίαση, και αυτή την ένδειξη τη θεωρούμε ενθαρρυντική, παρέμενε ενισχυμένη η συναλλακτικότητα σε τεμάχια μετοχών εταιριών μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ειδικότερα σε μετοχές των Παρνασσού, Κρέκα, Έδραση, MLS, Μαθιός, Αθηνά, Κλουκίνας-Λάππας, ΕΛΓΕΚΑ, Eurodrip, Sciens και Νηρέας η εμπορευσιμότητα ξεπερνούσε τις 100.000 τεμάχια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για αρκετές μετοχές του ”χώρου” έχει επιτευχθεί πλέον το απαιτούμενο της εμπορευσιμότητας.

Παράμετρος που μπορεί να βάλει στο ”παιχνίδι” και να συντηρήσει τη ”μόχλευση” σε ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι πως μετοχές κινούνται κυρίως με βάση τη λογική της προεξόφλησης.

Είτε με αφορμή κυοφορούμενες εξελίξεις, επιχειρηματικές συμφωνίες –ορισμένες από τις οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας- είτε από την προεξόφληση ανάλογων συνεργιών.

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΑΤΤΙΚΑΤ επενεργούν έμμεσα στη ”μόχλευση” της Έδρασης, μιας απόλυτα εξειδικευμένης εταιρίας, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος διαμορφώνεται η τάση λόγου χάρη για τη μετοχή της Αθηνάς.

Για τη μετοχή της Κρέκα ενισχύεται η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως απαξιωμένες από πλευράς αποτίμησης εισηγμένες (με χρηματιστηριακή αξία κοντά στο 10άρικο) δεν χρειάζονται παρά ελάχιστα για να υπεραντιδράσουν.

Στην περίπτωση της Κρέκα επιχειρείται η προεξόφληση των υπεραξιών μετά την απορρόφηση της Δέλλας-Τσακανίκας (που μπορεί να διαμορφώσει σε 1,2 εκατ. ευρώ τα κέρδη στην εισηγμένη).

Για τη μετοχή του Βασιλόπουλου, που αρκετοί θεσμικοί… ανακάλυψαν από τα 19 ευρώ και πάνω, δεν είναι λίγοι αυτοί που συγκρίνουν την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία με τη θεωρητική αποτίμηση εισαγωγής για παράδειγμα του Μασούτη.

Η μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος διαμορφώνεται στα 21,66 ευρώ, ενώ στο 1,69 διαμορφώνεται της ΕΛΓΕΚΑ.

Η ΕΒΖ φθάνει στα 5,14 ευρώ, της ΚΛΜ στα 8,78 ευρώ, της Eurodrip στο 1,21 ευρώ.

Στις 14:10 ο Γενικός Δείκτης κέρδιζε 0,84% στις 4.783 μονάδες, με συνολικό τζίρο περίπου 185 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v