Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται ”χαρακτήρας” στα δύσκολα

Στα δύσκολα φαίνονται οι πείσμονες και οι μεσοπρόθεσμα ψύχραιμοι παίκτες της αγοράς. Διορθώνουν μεν τα ξένα χρηματιστήρια, έπειτα όμως από ένα παρατεταμένα ανοδικό ξέσπασμα που απέφερε υψηλότερες υπεραξίες. Για αρκετούς οι επόμενες επενδυτικές ευκαιρίες διαμορφώνονται αυτές τις ημέρες ενδεχομένως σε χαμηλότερες τιμές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από την πορεία των ξένων αγορών εκτιμάται πως θα επηρεαστεί σήμερα σε μεγαλύτερο βαθμό η τάση βασικών δεικτών και μετοχών της Σοφοκλέους, παρά με αφορμή εγγενή προβλήματα.

Η διάθεση για διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια μπορεί να είναι εμφανής, έρχεται όμως έπειτα από ένα έντονα ανοδικό ξέσπασμα που απέφερε πλούσιες υπεραξίες σε όσους τοποθετήθηκαν έγκαιρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός βραχυπρόθεσμα πτωτικού κύκλου υπάρχει ρευστότητα (και μάλιστα από κέρδη) να επανατοποθετηθεί από φθηνότερες τιμές.

Από την άλλη, το... μειονέκτημα που έχει η αγορά μας τις τελευταίες τρεις-τέσσερις εβδομάδες, που αφορά δηλαδή στην υποαπόδοση βασικών δεικτών έναντι ξένων χρηματιστηρίων, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε... πλεονέκτημα.

Η ”ψαλίδα” μεταξύ Σοφοκλέους και ξένων αγορών λειτουργεί υπέρ της αγοράς μας και θα μπορούσε υπό κάποιες άλλες συνθήκες να οδηγούσε σε ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από ορισμένους ξένους επενδυτικούς οίκους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Ρ/Ε του Γενικού Δείκτη διαμορφώνεται στο 17,2 (χρήση 2006), με προβλεπόμενη για φέτος τη διαμόρφωση στο 13,6 του εν λόγω συντελεστή.

Για τον FTSE 20 ο προσδοκώμενος λόγος για φέτος υπολογίζεται στο 13,4, ενώ η μερισματική απόδοση του 20άρη (για την ίδια χρήση) εκτιμάται στο 2,9%.

Όχι άσχημα, κατά συνέπεια, για κάποιον που προσεγγίζει μεσοπρόθεσμα την αγορά. Για κάποιον που αναζητεί καλές τιμές στην Εθνική, που θεωρεί πως η μετοχή της Alpha Bank έπειτα από μια διόρθωση της τάξης του 15%-17% χρήζει προσοχής, σε μια περίοδο όπου αρκετές επιχειρηματικές κινήσεις κρατούν θερμό το κλίμα σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Στον χώρο των κατασκευών ο όμιλος Ελληνικής Τεχνοδομικής εξασφαλίζει ακόμα δύο συμβάσεις (δες σχετικό θέμα), στο εμπόριο ο Σαράντης υπογράφει νέα συμφωνία στην Ουκρανία και αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για την τριετία 2007-2009, στο λιανικό εμπόριο ο νέος μεγαλομέτοχος της Elmec αναμένεται πως πολύ σύντομα θα καταστήσει σαφείς τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς της οικογένειας, στον χώρο του... στοιχηματισμού οι εξελίξεις γύρω από τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ συντηρούν την τάση για τους ενδιαφερομένους (σε νέα υψηλά των 4,64 ευρώ η Info-Quest), ΕΥΑΘ (οι Γάλλοι του Suez Group παραμένουν στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης), αλλά και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις που χρήζουν προσοχής.

Από την άλλη, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου αποτελεί αναμφίβολα ένα καλό δείγμα γραφής για όσους παρακολουθούν και τα θεμελιώδη.

Για τη ΣΙΔΜΑ, λόγου χάρη, αναφέρεται κύκλος εργασιών 44,7 εκατ. ευρώ, κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ, με σύνολο καθαρής θέσης στα 61,3 εκατ. ευρώ και έναν λόγο Ρ/Ε (για το 2006) στο 8 (και ακόμη χαμηλότερα για φέτος).

Μια άλλη μετοχή που παρακολουθείται από διορατικούς ”παίκτες” της αγοράς είναι το Πλαίσιο, με τη μετοχή να βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης στο εύρος 7,6-7,8 ευρώ και με την ελληνική εταιρία να δείχνει πως έχει ξεπεράσει τους ισχυρότερους κραδασμούς από τη δυναμική είσοδο ξένων αλυσίδων στην εγχώρια αγορά.

Μετοχές εταιριών που μέχρι και πριν από μία-δύο εβδομάδες δεν ”γέμιζαν καν το μάτι” των θεσμικών, αποτελούν τώρα από τις πρώτες επιλογές τους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ΑΒ Βασιλόπουλου, όπου και εδώ η εταιρία (οι Βέλγοι ελέγχουν το 50% και κάτι του ΜΚ και οι Schroeder και οικογένεια Γερ. Βασιλόπουλου από περίπου 5,5%) ξεπερνά το σοκ από την απορρόφηση των Τροφό.

Με κύκλο εργασιών που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ η τρέχουσα αποτίμηση θεωρείται ακόμη και από την ίδια τη διοίκηση της ΑΒ υποτιμημένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v