Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Λυγίζουν” οι αγοραστές

Επιφυλακτική παραμένει μερίδα ξένων επενδυτικών κύκλων, με αποτέλεσμα η εν δυνάμει ζήτηση να μην είναι ικανή να οδηγήσει σε απορρόφηση της προσφοράς. Μέτριες μεν οι συναλλαγές, η απουσία όμως ορισμένων ξένων οδηγεί χαμηλότερα τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Προς την περιοχή στήριξης διολισθαίνει ο Γ.Δ. με αυξανόμενες συναλλαγές μετά τις 11:50.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μία ώρα και κάτι κράτησε η προσπάθεια αντίδρασης μπροστά στις εμφανείς παρενέργειες που δημιουργούνται στην αγορά μας.

Είναι ενδεικτικό πως σταδιακά μετά τις 11:50 για τον Γ.Δ. καταγράφονταν αρνητικές τιμές με τις συναλλαγές, δηλαδή την προσφορά να επιτείνεται, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους.

Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή της ΕΤΕ από τις αρχικά υψηλές τιμές μέχρι τα 41,5 ευρώ, οι πωλητές μεθοδικοί και επίμονοι έφεραν την τιμή μέχρι τα 40,8 ευρώ (-0,24%).

Σε αρνητικό έδαφος βρισκόταν, ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση της Eurobank από την αρχή της συνεδρίασης, ενώ αρνητική ”γύρισε” και η Alpha Bank προς τα 21,92 ευρώ.

Το στοιχείο, όμως, που συνεχίζει να μας κρατά επιφυλακτικούς αφορά στη διάθεση των εν δυνάμει αγοραστών.

Όπως ξεκαθαρίζουμε τις τελευταίες ημέρες, ο τζίρος, δηλαδή οι αγορές, από την πλευρά κυρίως ορισμένων ξένων έχει ελαχιστοποιηθεί.

Οι λόγοι εμφανείς, κατά την εκτίμησή μας, άσχετα αν ορισμένοι έχουν διαφορετική άποψη.

Πέραν αυτών, όμως, για τα οποία θα επιμείνουμε πως δεν θα πρέπει να… κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, κάτι έχει αλλάξει στη συμπεριφορά ορισμένων ξένων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απέχουν από την αγορά, είτε να μεταφέρουν θέσεις τους σε μετοχές εταιριών μεσαίας αποτίμησης είτε να αναμένουν τις εξελίξεις.

Από την πλευρά των Ελλήνων η εν δυνάμει ζήτηση είναι ούτως ή άλλως δεδομένη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται όταν στη μετοχή π.χ. της Εθνικής οι συναλλαγές στις 12:10 έφταναν τις 230.000 τεμάχια.

Μικρή μεν προσφορά, επιφυλακτική όμως και η εν δυνάμει ζήτηση.

Σταδιακά ο αριθμός των μετοχών που βρέθηκαν να υποχωρούν έφτασε τις 80, καθώς ο Γ.Δ. υποχωρώντας κατά 0,4% διόρθωνε μέχρι τις 4.720 μονάδες.

Ατυχώς, ο Γ.Δ. διολισθαίνει προς την περιοχή στήριξης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Από τις μετοχές του μεσαίου χώρου, η ΓΕΚ υποχωρούσε στα 11,28 ευρώ, η ΕΛΤΕΧ μετά τη χθεσινή ανάπαυλα στα 9,62 ευρώ, ο Σαράντης στα 8,64 ευρώ, ενώ αντιδρούσαν Υγεία στα 4,28 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 18,94 ευρώ, Αλουμίνιο στα 16,34 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v