Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κλειδί” η Εθνική για άμυνα στα τρέχοντα επίπεδα

Το ”κλειδί” για τη βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE 20, που χρωστά μια τεχνικής μορφής αντίδραση, βρίσκεται εύλογα στην Εθνική. Εάν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές καταστήσουν ξεκάθαρη τη διάθεσή τους με εντολές από τα 41 ευρώ και πάνω και στη συνέχεια απορροφηθεί η προσφορά κυρίως σε Eurobank - Πειραιώς, δεν αποκλείεται η αγορά να αποφύγει –σε αυτή τη φάση- τη διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην αντίδραση των ξένων αγορών εναποτίθενται οι προσδοκίες όσων προσβλέπουν σε ανάλογη κίνηση για βασικούς δείκτες στη Σοφοκλέους.

Στην περίπτωση που το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια διαμορφώνεται θετικό στη διάρκεια της ημέρας, θα ήταν μάλλον ευχερής η προσπάθεια όσων δεν επιθυμούν, σε αυτή τη φάση, την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 4.710 μονάδων.

Γι’ αυτό δίνουμε ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο μιας τεχνικής μορφής αντίδρασης συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών, περιμένοντας τους αγοραστές στην Εθνική να δείξουν εξαρχής τις διαθέσεις τους με εντολές που θα τοποθετούνται υψηλότερα των 41 ευρώ και απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλωθεί αρχικά σε Eurobank, Πειραιώς και Αγροτική.

Τη μετοχή της Alpha Bank την αφήνουμε όλες αυτές τις ημέρες ”εκτός παιδιάς”, καθώς η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται σταθερά χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων 10 εβδομάδων, προβληματίζοντάς μας για την τεχνική της απεικόνιση στο ταμπλό.

Με την απαραίτητη αυτή προϋπόθεση για την Εθνική, αλλά και για τον FTSE 20, που ”χρωστά” μια αντίδραση, θα επιμείνουμε στον ευρύτερο χώρο του ταμπλό. Στη δεύτερη ταχύτητα του 20άρη σε μετοχές επιλεγμένων εταιριών του FTSEM 40 και FTSES 80, αλλά και ορισμένων που φτάνουν μέχρι την... περιφέρεια.

Για τη μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος υπήρξε αναφορά στο προηγούμενό μας σχόλιο ”Απειλούνται τα… στηρίγματα”, όπως επίσης και για τη ΣΙΔΜΑ.

Για τις μετοχές του ομίλου Marfin, καθότι παρακολουθούμε μακροπρόθεσμα τον όμιλο, ένα έχουμε να πούμε και μόνο: Ελάχιστοι είναι οι χαμένοι απ’ όσους μακροπρόθεσμα τοποθετήθηκαν στην προσπάθεια ανάκαμψης του ομίλου αρχικά από τα χαμηλά του ’03, της μετεξέλιξής του στη συνέχεια και του επιχειρούμενου πλέον τολμήματος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Από ομίλους εταιριών όπως είναι λ.χ. ο Φουρλής, ο Μυτιληναίος, η Coca Cola, ο Τιτάν, αλλά και οι Cosmote, Frigoglass (δες σχετικά για μεγέθη α’ τριμήνου), Jumbo, βεβαίως ορισμένων τραπεζών και κάποιων ακόμη ελάχιστων εξαιρέσεων, ποιος αλήθεια μπορεί να έχει παράπονα από τη διαδρομή τους από τις αρχές Απριλίου του 2003 μέχρι σήμερα;

Στον χώρο της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, διαπιστώνουμε πως μια μικρή μεν, διορατική όμως ομάδα ξένων επενδυτικών κύκλων έχει εντοπίσει ορισμένες εταιρίες αυτής της κατηγορίας.

Σε άλλες συμμετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιό τους, άλλες παρακολουθούνται στενά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μια τρίτη ομάδα είναι υποψήφια προς παρουσίαση και διερεύνηση.

Σε αυτή την ομάδα μετοχών, μέχρις ότου κοπάσουν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, φαίνεται πως ”ποντάρουν” πλέον ορισμένοι ξένοι, αρκετοί ισχυροί χρηματιστές και βεβαίως επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι.

Από την περίπτωση της Μηχανικής, των Σωληνουργείων Κορίνθου (καθαρά κέρδη 10,35 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο), της J&P Άβαξ (δες θέμα για συμφωνία με Χανδρή), μέχρι τη χαμηλότερη αποτίμηση, φαίνεται πως οι ευκαιρίες υπάρχουν.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μια καλή αφορμή για να ξεχωρίσουν μερικές από αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v