Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλούνται τα... στηρίγματα

Έχοντας απωλέσει την τελευταία φάση της ανόδου των ξένων αγορών, η Σοφοκλέους βρέθηκε εχθές στη δίνη της διόρθωσης, έχοντας, εκτός του φόβου των επιτοκίων, και μια επιπρόσθετη αφορμή υποχώρησης, την ...ομολογολογία. Όμως η σημερινή συνεδρίαση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθότι ”απειλούνται” τεχνικά τόσο η στήριξη για το Γενικό Δείκτη (4.717-4.710 μονάδες), όσο και για συγκεκριμένες μετοχές.

Έχοντας χάσει την τελευταία φάση της ανοδικής αντίδρασης των ξένων αγορών η Σοφοκλέους, για τους λίγο ως πολύ γνωστούς λόγους, βρίσκεται τώρα στη δίνη της διόρθωσης για μια επιπρόσθετη αφορμή.

Προφανώς και αφορά στη διαδικασία κατοχύρωσης θέσεων και υποχώρησης βασικών δεικτών και μετοχών στις ξένες αγορές και λόγω υψηλών υπεραξιών, αλλά και για το φόβο των... επιτοκίων.

Στην αγορά εχθές φάνηκαν για ακόμη μια φορά οι αδυναμίες που δημιουργούνται από τη στάση των ξένων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι σε αυτή τη φάση, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να ”τρέξουν” την Ελλάδα.

Έτσι, για το Γενικό Δείκτη, που μέγιστη τιμή καταγράφηκε στις 4.818 μονάδες, το ”κλείσιμο” διαμορφώθηκε κατά 1,63% χαμηλότερα, στις 4.741,65 μονάδες.

Να σημειωθεί πως διαμορφώθηκε λίγο υψηλότερα από το ελάχιστο ημέρας των 4,740,81 μονάδων και όλα αυτά, με συναλλαγές 315 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 27,5 αφορούσαν σε πακέτα.

Η σημερινή συνεδρίαση χρήζει προσοχής καθότι ”απειλούνται” τεχνικά τόσο η στήριξη για το Γενικό Δείκτη (4.717-4.710 μονάδες), όσο και συγκεκριμένων μετοχών.

Όσον αφορά στις μετοχές, είναι ξεκάθαρο πως η υποχώρηση της Εθνικής στα 40,90 ευρώ, χαμηλότερα των 41 ευρώ (σημαντική στήριξη), με συναλλαγές 740.000 τεμαχίων, κρύβει κινδύνους και για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Θα πρέπει για τη μετοχή της Εθνικής σήμερα-αύριο να ”κερδηθεί” και πάλι η στήριξη στα 41 ευρώ, ειδάλλως θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση της προσφοράς.

Για τη μετοχή της Alpha Bank, που εχθές υποχώρησε κατά 2,14% με 1.180.000 τεμάχια, η στήριξη έχει χαθεί προ πολλού και -κατά την εκτίμησή μας- τα χειρότερα από τεχνικής πλευράς έπονται.

Από τον τραπεζικό κλάδο, υποχώρησαν με 1,47% η Πειραιώς, με 2,67% η Eurobank και με 1,03% η Αγροτική. ”Διασώθηκαν” κοινό και προνόμιο της Εγνατία στα 6,56 και 6,70 ευρώ αντίστοιχα, και η Marfin που συνέχισε να αντιδρά προς τα 22 ευρώ.

Θα σταθούμε όμως στη συνολικότερη εικόνα του ASE 20, καθότι κατά 3,99% υποχωρεί η Cosmote, κατά 2,68% ο ΟΤΕ, κατά 2,94% η 3Ε και κατά 3,01% η Βιοχάλκο.

Κρατούν μόνο ΔΕΗ, Folli Follie, Τιτάν και Ελληνική Τεχνοδομική που αντιδρά μετά την τελευταία σημαντική πίεση.

Εύλογα, το ερώτημα που γεννάται αφορά στη συνεχιζόμενη πίεση στο τραπεζικό κομμάτι του ASE 20, αλλά και ορισμένους τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Κατά την εκτίμησή μας, οι λόγοι είναι ξεκάθαροι, συγκεκριμένοι και καλά θα κάνουμε να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Το ”σκάνδαλο των ομολόγων” έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης της Σοφοκλέους από ορισμένους ξένους επενδυτικούς οίκους.

Άλλοι επενδυτικοί οίκοι γνωρίζουν πως η σχετική... ”ομολογο-λογία” θα επηρεάσει τις δουλειές με το Δημόσιο (είτε αφορούν σε ομόλογα, είτε σε μετοχοποιήσεις, είτε σε οτιδήποτε άλλο) και οι Έλληνες συνεργάτες τους γνωρίζουν πολύ καλά πως μέχρις ότου αποκατασταθεί και πάλι η τάξη στη σύστημα, θα χρειαστεί χρόνος και κόπος.

Επιπρόσθετα, είναι εμφανής πλέον η διάχυτη επιφύλαξη στα γραφεία ορισμένων μεγάλων εγχώριων επενδυτικών οίκων για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά πάλι το ”σκάνδαλο των ομολόγων” και τα όσα πιθανώς προκύψουν, δημοσιοποιηθούν, φημολογηθούν στην αγορά.

Πέραν αυτών όμως, υπάρχει και η αγορά που αντιστέκεται και αυτό, είτε αρέσει σε ορισμένους είτε όχι, αφορά από την αρχή του χρόνου ένα ευρύτερο μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Καταρχήν εχθές, για 82 μετοχές καταγράφηκε θετική τιμή και για 167, αρνητική. Στην κορυφή βρέθηκε ο Α-Β Βασιλόπουλος, μετά την ανακοίνωση εντυπωσιακής κερδοφορίας (υπερτριπλασιασμός στα 4,8 εκατ. ευρώ), με τη μετοχή στα 19,10 ευρώ και αρκετούς ξένους και εγχώριους θεσμικούς να ζητούν σε αυτές τις τιμές, πιεστικά, πακέτα.

Στα 7,3 ευρώ βρέθηκε η μετοχή της Σίδμα, που ανακοινώνει αποτελέσματα αύριο (10/5), και που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα δικαιώνουν τους υπομονετικούς και επίμονες αυτής της εταιρίας.

Στα 4,4 διαμορφώθηκε η μετοχή της Lavipharm καθώς ο επιχειρηματίας προχωρά στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εισηγμένης αλλά και την ενίσχυση της παραγωγικής του διαδικασίας.

Τεχνικής μορφής αντίδραση θεωρείται η άνοδος για Αττικάτ, Παρνασσό, που δικαιούνται καλύτερης τύχης στο ταμπλώ, ενώ στα 2,97 ευρώ διαμορφώθηκε η μετοχή του Καρδασιλάρη.

Με πλούσια τα ελέη και τις υπεραξίες από τη Sprider, ο Χατζηιωάννου φτάνει στα 1,71 ευρώ, η δε Alpha Grissin στα 3,78 ευρώ.

Η μετοχή της ΕΒΙΚ διαμορφώνεται στα 9,56 ευρώ, του Κλουκίνα - Λάππα στα 7,98 ευρώ, με την Prelium Χρηματιστηριακή να έχει θέσει ως τιμή-στόχο τα 8,35 ευρώ.

Για τελευταία αφήνουμε τη μετοχή της Elmec που διαμορφώθηκε ανοδικά στα 3,46 ευρώ, καθότι και εδώ ”τρέχουν” οι εξελίξεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οριστικοποιήθηκαν και τα... τυπικά για τη συμφωνία μεταξύ Σάμυ - Λούσυ Φάις και οικογένειας Θανάση Λασκαρίδη, και όπως όλα δείχνουν, ίσως και σήμερα ο σχετικός φάκελος της επιχειρηματικής συμφωνίας οδεύει προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα περαιτέρω.

Α.Αν. - Μ.Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v