Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζει το αρνητικό ρεκόρ τζίρου

Αν και στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας ο Γ.Δ. κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ο προβληματισμός των εμπλεκομένων ήταν έντονος, τόσο γιατί η Σοφοκλέους θυμίζει αγορά χωρίς τάση, όσο και για τη σημαντική καθίζηση του τζίρου (έστω και αν υπάρχει το άλλοθι της αργίας στην αγορά του Λονδίνου) που έδωσε νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2007. Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν ΕΒΙΚ, ΚΛΜ και Μοτοδυναμική.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι σήμερα η Σοφοκλέους έκανε επίδειξη αδυναμίας, τόσο από πλευράς τάσης (είναι πασιφανές ότι αδυνατεί να ακολουθήσει το ανοδικό κύμα των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων), όσο και από πλευράς τζίρου, που επιβεβαιώνοντας το αμέσως προηγούμενο σχόλιο, κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2007.

Ακόμα και αν ληφθεί υπόψη το ”άλλοθι” της αργίας στην αγορά του Λονδίνου, η γενικότερη εικόνα του ταμπλό ήταν τουλάχιστον ”προβληματική” με τις ανοδικές – πτωτικές μετοχές να εμφανίζουν περίπου ισοβαρή σχέση και αξιοσημείωτο αριθμό τίτλων να μην μπαίνει καν στον κόπο να πραγματοποιήσει συναλλαγές ή να κλείνει με ελάχιστες χιλιάδες τεμάχια.

Η αδυναμία που παρουσιάζει το Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δημιουργεί εντονότατο προβληματισμό στην πλειονότητα των εμπλεκομένων, οι οποίοι διερωτώνται τι θα συμβεί αν τα διεθνή χρηματιστήρια γυρίσουν σε διορθωτική φάση, έστω και μικρού εύρους, καθώς είναι πασιφανές ότι ελλείψει ειδήσεων δύσκολα η Σοφοκλέους θα ακολουθήσει ”αναρχοαυτόνομη” πορεία.

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE, η εικόνα παραμένει ουδέτερη έστω και αν δόθηκαν μικρά σήματα πώλησης που αναμένουν επιβεβαίωση. Αυτό θα συμβεί αν ο εν λόγω δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.547-2.540 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 2.534 και 2.521 μονάδες.

Αντίθετα, σαφώς καλύτερη εικόνα θα υπάρξει αν ο ίδιος δείκτης επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2.616 μονάδων, με τις ενδιάμεσες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.563-2.570, 2.577-2.583 και 2.598 μονάδες.

Από τους τίτλους του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη Βιοχάλκο και Πειραιώς, θετικό πρόσημο για Eurobank, Εθνική, Εμπορική, Alpha Bank, Cosmote, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της Coca Cola που κινείται εξαιρετικά κοντά στα ιστορικά του υψηλά.

Αντίθετα, μία ακόμα συνεδρίαση απωλειών και μάλιστα σημαντικών για τη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής, αξιοσημείωτες απώλειες για Folli Follie και Κύπρου και αρνητικό πρόσημο για Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 4.832,91 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα ακολουθώντας περίπου μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε στις 15:24 βρέθηκε κοντά στα χαμηλά ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.807,48 μονάδες (χαμηλό ημέρας 4.806,22) για να δώσει μικρή αντίδραση που ευνοήθηκε ακόμα περισσότερο από τις δημοπρασίες και να κλείσει στις 4.820,06 μονάδες, με κέρδη 0,51%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος ακούμπησε στα 217 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 13,7 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα (ενδοσυνεδριακά ήταν σαφώς καλύτερη αλλά και λίγο πριν από το τέλος σαφώς χειρότερη) με 123 ανοδικές μετοχές έναντι 117 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6% έως 20%.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, στην πρώτη θέση των κερδισμένων ο τίτλος της Marfin Group μετά την παρατεταμένη πίεση των προηγούμενων συνεδριάσεων, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον μετά το μέσον της συνεδρίασης για τον Μαθιό και προς το τέλος για τη NEXANS, σαφώς ικανοποιητική εικόνα από Profile και Σίδμα, νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για ΕΒΙΚ, ΚΛΜ και Μοτοδυναμική, η είδηση για πρόθεση εισόδου στο Χ.Α. της Exalco έδωσε κινητικότητα και κέρδη στη Βιοκαρπέτ, με διαθέσεις αντίδρασης άγνωστης διάρκειας ΑΤΤΙΚΑΤ και Παρνασσός, ενώ κινητικότητα που συνδυάστηκε με αξιοσημείωτα κέρδη σημείωσαν οι Veterin, Autohellas, Μινωικές, Σφακιανάκης, ΜΕΤΚΑ και Kleemann.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v