Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Μεταξύ απραξίας και εκλογών!

Η υπόθεση των ομολόγων άρχισε να έχει παρενέργειες, καθώς η κυβέρνηση φοβούμενη το πολιτικό κόστος και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης φαίνεται να έχει μπει σε φάση απραξίας. Eπομένως, οι εκλογές συνιστούν διέξοδο και το μόνο ζητούμενο είναι ο χρόνος που θα γίνουν.

Σοφοκλέους: Μεταξύ απραξίας και εκλογών!
Η υπόθεση με τα κρατικά ομόλογα έχει καταφέρει να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή του τόπου το τελευταίο δίμηνο αλλά όχι και την οικονομική.

Η αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία βρέθηκε εμμέσως στο επίκεντρο, δεν έχει κλονιστεί, όπως άλλωστε αποδεικνύει η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων αναφοράς που κινήθηκε στα συνηθισμένα επίπεδα τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ούτε όμως οι ξένοι παίκτες που κυριαρχούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να χαμπαριάζουν από το σκάνδαλο των ομολόγων, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, παρά τη σύνδεση που ορισμένοι επιχειρούν με την κόπωση των τραπεζικών μετοχών.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI-Greece κερδίζει 7% περίπου από την αρχή της χρονιάς και υπολείπεται μία εκατοστιαία μονάδα περίπου σε απόδοση του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI Europe.

Όμως, η απόδοση του ελληνικού δείκτη της MSCI είναι λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με την απόδοση του αντίστοιχου δείκτη της αυστριακής αγοράς που έχει περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με τη Σοφοκλέους.

Για πρώτη όμως φορά από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο των ομολόγων είναι τόσο ορατή η κυβερνητική απραξία σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού.

Η κατάσταση είναι λίγο-πολύ γνωστή στους ”παροικούντες την Ιερουσαλήμ” εδώ και μερικές εβδομάδες, προκαλώντας προβληματισμό σε στελέχη της αγοράς που θέλουν να δουν τις μεταρρυθμίσεις να προχωράνε.

Έγινε όμως ακόμη αισθητή σε ευρύτερο κύκλο ανθρώπων μετά το χθεσινό δημοσίευμα της ”Καθημερινής” που θέλει το υπουργείο Οικονομίας να εξετάζει την αναβολή των αποκρατικοποιήσεων του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) με το επιχείρημα ότι το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ.

Αν λοιπόν δύο απλές τοποθετήσεις μετοχών του ΟΤΕ και του Τ.Τ. σε ξένους, ως επί το πλείστον, επενδυτές πέφτουν θύμα του πολιτικού κλίματος σε μια περίοδο όπου οι αγορές είναι καλές και υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, αναρωτιέται κανείς πώς μπορούν να προχωρήσουν άλλες, πιο επώδυνες, διαρθρωτικές αλλαγές.

Προφανώς δεν μπορούν κι αυτό αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να ”δαγκώνει”, έστω κι αν η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη μειώνει τους κινδύνους στα μάτια των ξένων επενδυτών που ελέγχουν το 50% της Σοφοκλέους και κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το ”δάγκωμα” θα αρχίσει να γίνεται πιο αισθητό όσο η κυβερνητική απραξία συνεχίζεται, γιατί η ελληνική οικονομία και πολλές επιχειρήσεις είναι κρατικοδίαιτες.

Από αυτή την άποψη, οι πρόωρες γενικές εκλογές που θα οδηγούσαν στον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάλσαμο.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έτσι κι αλλιώς φέρεται να μην είναι οπαδός των πρόωρων εκλογών, θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει και φυσικά να βρει μια καλή δικαιολογία που ίσως του προσφέρει η κατάσταση στη γείτονα χώρα για να τις ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Όμως, ο Ιούνιος είναι χρονικά πολύ κοντά και αν ζητούσε εκλογές για τότε θα φαινόταν ότι τις κάνει υπό την πίεση του σκανδάλου των ομολόγων. Εξάλλου, τον Ιούνιο αναμένονται κάποια πορίσματα για την υπόθεση και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα τα αξιοποιήσει αναλόγως.

Επιπλέον, το καλοκαίρι είναι ένας νεκρός χρόνος που προσφέρεται περισσότερο για μπάνια παρά για βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις περί ομολόγων, η υπόθεση των οποίων έχει ήδη αρχίσει να κουράζει, αφού τα νέα στοιχεία αφορούν στο ποια δομημένα ομόλογα αγόρασε το ένα Ταμείο ή το άλλο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το φθινόπωρο φαντάζει σ’ αυτή τη φάση πιο πιθανός χρόνος διεξαγωγής εκλογών. Ακόμη κι έτσι όμως είναι προτιμότερος από μια παρατεταμένη περίοδο κυβερνητικής απραξίας που θα άφηνε ανεξίτηλα τα ίχνη της στη Σοφοκλέους και στην οικονομία γενικότερα.

Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v