Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Ομόλογα: Στο επίκεντρο η ”τιμολόγηση”

Ανακοίνωση των πράξεων που γίνονται σε δομημένα ομόλογα και καθορισμό ορίων στα ”ποσοστά” κέρδους, δηλαδή στις προμήθειες των μεσολαβητών, εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες αρχές. Φόβοι για μετανάστευση της συγκεκριμένης αγοράς στο εξωτερικό.

Υπόθεση Ομόλογα: Στο επίκεντρο η ”τιμολόγηση”
Τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου τρόπου ”τιμολόγησης” αλλά και ενίσχυσης της διαφάνειας, ειδικά σε ό,τι αφορά τα δομημένα ομόλογα, εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες αρχές, δηλαδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα θέμα αφορά στη χρέωση προμηθειών κι ένα άλλο αυτή καθ’ εαυτήν την τιμολόγηση του προϊόντος, καθώς υπάρχει διεθνώς μεγάλο εύρος διαφοράς, ακόμη και μεταξύ μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο προσανατολισμός που ακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος αφορά στη θέσπιση ”ορίων” τιμολόγησης, αλλά και στην επίτευξη διαφάνειας στις σχετικές συναλλαγές, μέσω της ανακοίνωση” των πράξεων σε μία αρχή η οποία και θα παρακολουθεί τις συναλλαγές, στα πρότυπα που προβλέπει και η MIFID για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές επί μετοχών.

Συνάντηση με τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Θωμόπουλο, για τα θέματα αυτά είχε σήμερα και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλ. Μωραϊτάκης.

Παρότι ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνάντησης, πληροφορίες από χρηματιστηριακούς κύκλους αναφέρουν ότι συζητήθηκε η θέσπιση ενιαίου τρόπου καθορισμού του ”ποσοστού κέρδους” από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΤτΕ, ώστε να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για τις τράπεζες και τις ΑΧΕ που συναλλάσσονται σε ομόλογα, ενώ συζητήθηκε και η ανακοίνωση όλων των πράξεων σε δημομένα ομόλογα προς μία ειδική θεσμική αρχή.

Μεταξύ των παραγόντων της αγοράς υπάρχει ανησυχία ότι η σκανδαλολογία γύρω από την υπόθεση των ομολόγων μπορεί να δημιουργήσει ”δεδικασμένα” και αποφάσεις που θα μπλοκάρουν τελικά την ίδια τη λειτουργία της αγοράς και θα οδηγήσουν στη μετανάστευση των συναλλαγών του είδους σε αγορές του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v