Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρα ανόδου με σύμμαχο το διεθνές κλίμα

Με θετικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα η Σοφοκλέους έχει μία ακόμα ευκαιρία να καλύψει τη σημαντική υποαπόδοση που καταγράφει από την αρχή του χρόνου έναντι του DAX, ο οποίος αποτελούσε μέχρι πρότινος ισχυρότατο σημείο αναφοράς γι’ αυτήν. Ελλείψει επιχειρηματικών ειδήσεων, το ενδιαφέρον περιορίζεται στην ατζέντα των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου που για σήμερα περιλαμβάνει τις Πειραιώς και ΕΧΑΕ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μία ακόμα ευκαιρία -υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί θετικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα- φαίνεται να έχει η Σοφοκλέους κατά τη χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις ξεκινά, προκειμένου να κλείσει σχετικά την ψαλίδα που έχει διαμορφωθεί με το μέχρι πρότινος ισχυρότατο σημείο αναφοράς γι’ αυτήν (τον δείκτη του γερμανικού χρηματιστηρίου, DAX), σε σχέση με τον οποίο υποαποδίδει σημαντικότατα από την αρχή του χρόνου.

Είναι γεγονός ότι ελλείψει σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων, το όποιο ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις επικείμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, καθώς μεταξύ άλλων την τρέχουσα εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Πειραιώς και ΕΧΑΕ (σήμερα 7/5), Νεοχημική (8/5), Ελληνικά Πετρέλαια, Marfin Popular Bank, Eurobank, Frigoglass, Σιδενόρ (9/5) και Κύπρου, Σίδμα, Coca Cola 3E (στις 10/5).

Αντίθετα, στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά, τα αποτελέσματα των εταιριών για το α’ τρίμηνο του 2006 έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ο πρώτος λόγος μεταφέρεται στα μακροοικονομικά στοιχεία και αυτό υπό προϋποθέσεις ίσως γίνει αιτία σημαντικότερης μεταβλητότητας.

Πάντως, τόσο το θετικό κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή το βράδυ όσο και τα τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη των ασιατικών χρηματιστηρίων σήμερα το πρωί συντείνουν στη διατήρηση του θετικού κλίματος. Όμως, προκειμένου η Σοφοκλέους να δώσει στον Γενικό Δείκτη υψηλότερα νούμερα από τα πρόσφατα, χρειάζεται σαφέστατη βοήθεια από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων αν μη τι άλλο εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης.

Και πάλι ο πρώτος λόγος πιθανότατα να ανατεθεί στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που δείχνει να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κυρίως λόγω των εξελίξεων στη γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με αναλυτές, πολλά θα ”παιχτούν” από το αν η εν λόγω μετοχή κατορθώσει να κάνει ισχυρή στήριξη υψηλότερα των 41 ευρώ, κάτι που θα δημιουργήσει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για επιστροφή του τίτλου υψηλότερα των 42 ευρώ. Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 41 ευρώ, τεχνικά βάζει σε κίνδυνο τις επόμενες αντιστάσεις στα 40,5-40 και 39,1 ευρώ.

Όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, η υπέρβαση των 4.810-4.819 μονάδων μπορεί να δώσει κίνηση σε πρώτη φάση προς τις 4.840 μονάδες, κλείσιμο υψηλότερα των οποίων ίσως δώσει το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή κίνηση προς τις 4.881 μονάδες και καταγραφή νέων υψηλών που μπορεί να βάλουν σε προβληματισμό αρκετούς εκ των εμπλεκομένων, οι οποίοι έχουν ρευστοποιήσει σημαντικά θέσεις και περιμένουν την όποια διόρθωση προκειμένου να επανατοποθετηθούν.

Αντίθετα, σε περίπτωση υποχώρησης, οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 4.787-84 μονάδες, 4.769 και 4.750 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v