Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίκρα στις τράπεζες, σκεπτικισμός στους μικρούς

Συνεδρίαση σχετικά διαφοροποιημένης εικόνας, με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει να επιδεικνύει αδύναμη εικόνα (από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, με καθαρά ανοδικές διαθέσεις μόνο η Βιοχάλκο), ενώ σαφής αλλαγή προς το χειρότερο παρουσιάστηκε σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου η επιφυλακτικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν έκδηλη.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ακόμη μια συνεδρίαση δυο όψεων, με τη Σοφοκλέους να ξεκινά ανοδικά μετά το χθεσινοβραδινό θετικό κλείσιμο της Wall Street που έστειλε τον Dow Jones υψηλότερα των 13.200 μονάδων, όμως ο αρχικός ενθουσιασμός κράτησε μόλις την πρώτη ώρα συνεδρίασης, καθώς από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης σε μια περίπου κάθετη κίνηση, βρέθηκε με αρνητικό πρόσημο, έχοντας απολέσει όλα τα πρωινά κέρδη, και ενδυναμώνοντας την επιφυλακτικότητα.

Μάλιστα, αν σε αυτό προστεθεί και η εντυπωσιακά διαφοροποιημένη προς το χειρότερο εικόνα που παρουσίασαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου η κυλιόμενη ρευστότητα αρνήθηκε να συνεχίσει να αναζητά ή τουλάχιστον δεν αναζήτησε με την ένταση των προηγούμενων συνεδριάσεων ”επενδυτικές ευκαιρίες”, τότε δικαιολογείται απόλυτα ο προβληματισμός με τον οποίον έμειναν μετά τη λήξη της συνεδρίασης οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι.

Είναι γεγονός ότι το διεθνές κλίμα συνηγορεί σαφέστατα για κάτι πολύ καλύτερο, όμως η Σοφοκλέους εδώ και αρκετές συνεδριάσεις παρουσιάζει μια τουλάχιστον ”ιδιόμορφη” εικόνα (κυρίως σε σχέση με τον DΑΧ που μέχρι πρότινος αποτελούσε σημείο αναφοράς κάτι που έχει σαν συνέπεια την σημαντική υποαπόδοση έναντι του γερμανικού δείκτη από την αρχή του χρόνου) με αποτέλεσμα, σε ανοδικές συνεδριάσεις να υποαποδίδει των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενώ στις πτωτικές να εμφανίζει διαθέσεις υπεραπόδοσης.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι αυτό είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της ”αδύναμης” εικόνας που παρουσιάζει υστάτως ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και στην σημερινή συνεδρίαση, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει περίπου πενταπλάσιες απώλειες του γενικού.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον FTSE, όσο αυτός αργεί να επιτύχει κλείσιμο μέσα στη ζώνη 2.540-2.550, επιτείνει τις ανησυχίες, ενώ σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 2.520 μονάδων, η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται σχετικά.

Είναι γεγονός ότι από τις μετοχές του FTSE, η Βιοχάλκο ανέλαβε το ρόλο του ”μοναχικού καβαλάρη” ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης, σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον που είχε ως αποτέλεσμα τα αξιοσημείωτα κέρδη παρουσιάστηκε για τον τίτλο της Coca Cola και του ΟΠΑΠ.

Από εκεί και πέρα, απλά θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Ιντραλότ, ΟΤΕ, Κύπρου και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Folli Follie, ακόμη μια ημέρα αξιοσημείωτων απωλειών για την Alpha Bank και για τη Eurobank, επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Εθνική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Cosmote, Motor Oil.

Τέλος, ίσως αξίζει σχετικής μνείας η εικόνα που παρουσίασε ο τίτλος του Τιτάνα, που ανεξαρτήτως του κλίματος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σε αναμονή των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου που ανακοινώνονται σήμερα.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε ανοδικά, έφτασε μέχρι τις 4.810,48 μονάδες, όμως σχετικά γρήγορα επέστρεψε σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και χαμηλότερα, είδε το χαμηλό ημέρας των 4.750,19 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 4.769,28 μονάδες με απώλειες 0,14% ενώ ο τζίρος, σαφώς μειωμένος, έφτασε στα 319 εκατ. από τα οποία τα 15,6 αφορούσαν ”πακέτα”.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά χειρότερη των προηγούμενων συνεδριάσεων η τελική εικόνα, με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 148 πτωτικών και 7 τίτλοι με κέρδη από 6-18,87%.

Τέλος, όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, που κατά τη σημερινή συνεδρίαση χρειάζεται ειδικό ψάξιμο για την ανεύρεσή τους, στις δυο πρώτες θέσεις των κερδισμένων η κοινή και η προνομιούχος της Ιντεάλ, ακολούθησε η μετοχή της Ζάμπα (+9,62% με τον εντυπωσιακό όγκο των 300 κομματιών), από κοντά και η κοινή μετοχή της Ιπποτούρ με 2.000 τεμάχια, επέστρεψαν οι αγοραστές στη Μεσοχωρίτης, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης Μηχανική και Βαλκάν, ενώ σχετική κινητικότητα παρουσιάστηκε σε Elmec Sport, Lamda Development, Mevaco και Eurodrip.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v