Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρίες και... ”γκρίνια”

Στις ξένες αγορές το... πάρτι καλά κρατεί. Στη Σοφοκλέους ”βράζουμε στο ζουμί μας” και εν μέρει δικαιολογημένα. Στην περίπτωση που συνεχιστεί η ελεγχόμενη κατοχύρωση θέσεων και η διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο, είναι εφικτή η υπεραπόδοση για ένα μεγάλο αριθμό μετοχών εταιριών από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα ”υπέρ” της αγοράς προσμετράται η θετική τάση των ξένων χρηματιστηρίων. Αυτό γιατί στη Σοφοκλέους είναι έκδηλη η επιφυλακτικότητα ορισμένων παικτών όσον αφορά στην τροπή που μπορεί να πάρουν οι εξελίξεις, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Το παρήγορο είναι πως και σε αυτή τη φάση της αγοράς, δύσκολη για ένα κομμάτι του τραπεζικού κλάδου, σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό αναπτύσσονται αντίρροπες δυνάμεις, επικρατεί σχετική αισιοδοξία και καταγράφονται υπεραξίες.

Στην αναφορά της P&K επιχειρείται μια νηφάλια προσέγγιση της ”τουρκικής παραμέτρου”. Για ευνόητους λόγους, η εκτίμηση του επενδυτικού οίκου έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά αυτή την περίοδο.

Από το ”μέτωπο των ομολόγων” η αντιπαράθεση κορυφώνεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (δες σχετικό θέμα), με όποιες επιπτώσεις μπορεί να δημιουργεί και αυτό το θέμα.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η χθεσινή διαμόρφωση για την τιμή της Εθνικής είναι λογικό να δημιούργησε ερωτήματα και επιφυλάξεις όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση της μετοχής.

Από τα υψηλά ημέρας των 42,12 ευρώ, η μετοχή υποχώρησε τελικά κατά 0,10%, διαμορφώθηκε δε στα ελάχιστα συνεδρίασης των 41,4 ευρώ, με αξία συναλλαγών 97,5 εκατ. ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, για τη μετοχή της Εθνικής υπάρχει μια απόκλιση σχετικής ασφάλειας από τη μέση τιμή των τελευταίων 10 εβδομάδων (ΚΜΟ 10) των 40,49 ευρώ.

Αντιθέτως, προβληματική παραμένει η διαγραμματική απεικόνιση για τη μετοχή της Alpha Bank, καθώς η τρέχουσα τιμή των 22,64 ευρώ διαμορφώνεται χαμηλότερα του ΚΜΟ 10 (στα 22,93 ευρώ).

Ωστόσο, χθες, οι ισχυροί παίκτες διέθεσαν τη ρευστότητα και είχαν την ευχέρεια να οδηγήσουν μέχρι και 3,2% υψηλότερα στο κλείσιμο τη μετοχή του ΟΤΕ (21,86 ευρώ), τη μετοχή της ΔΕΗ κατά 2,07% (στα 19,72 ευρώ), ενώ για διαφορετικούς λόγους υπεραπέδωσε κατά 4,5% η Coca Cola στα 33,20 ευρώ (υψηλό έτους στα 33,98 ευρώ).

Με απαραίτητη προϋπόθεση, κάτι που ισχύει τις τελευταίες συνεδριάσεις, την ελεγχόμενη κατάσταση στον FTSE 20, θεωρείται εφικτή η συντήρηση της ”μόχλευσης” σε ένα ευρύτερο μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Από αυτόν τον ευρύτερο χώρο, πέραν των σταθερών ”ήπιων δυνάμεων” όπως είναι τα Jumbo, ο Φουρλής και η Frigoglass, ενδιαφέρον παρουσιάζει το χθεσινό ”ξέσπασμα” των ΕΧΑΕ στα 18,48 ευρώ.

Η επιθετική και διαγραμματικά πορεία των μετοχών της Sprider και του Κλουκίνα-Λάππα μπορεί να οδηγεί μεν στη διαμόρφωση ”αλμυρούτσικων” αποτιμήσεων, αλλά και σε αυτές και σε άλλες περιπτώσεις διορατικοί παίκτες επιχειρούν προεξόφληση θετικών αποτελεσμάτων για τη χρήση 2007 - 2008.

Στη μετοχή της Kleemann είναι εμφανής η απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλώνεται, ενώ για τη μετοχή της Audiovisual η αγορά περιμένει τα αποτελέσματα τριμήνου, αν και σύμφωνα με την εκτίμηση της Πειραιώς Χρηματιστηριακής, η αποτίμηση των περίπου 16,5 εκατ. ευρώ μάλλον ελκυστική πρέπει να θεωρείται.

Από τον κατασκευαστικό κλάδο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτική που ακολουθείται από τη Μηχανική στη ρωσική αγορά, καθώς ενισχύεται κεφαλαιακά θυγατρική της που θα αναλάβει την κατασκευή οικισμού στη Ρωσία.

Από την άλλη, μετοχές εταιριών όπως ΑΒ Βασιλόπουλος (με ελάχιστα κομμάτια, σε νέα υψηλά), Alter (μηδενική η προσφορά), Κούμπας (πλεονέκτημά του το χαρτοφυλάκιό του), Mevaco (με Ρ/Ε στο 11,5 και χαμηλό τραπεζικό δανεισμό) και ορισμένων ακόμα περιπτώσεων φαίνεται να κεντρίζουν το ενδιαφέρον ομάδας επενδυτών που αναζητά επίμονα ευκαιρίες στο ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v