Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεστ αντοχής για τράπεζες - FTSE 20

Δικαιολογημένες σε μεγάλο βαθμό θεωρεί μερίδα αναλυτών τις εξ Ανατολών πιέσεις που ασκούνται βραχυπρόθεσμα σε τραπεζικούς τίτλους. Σε σημείο καμπής ο FTSE 20, από τις αντοχές του οποίου θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο ”μόχλευσης” για ένα μέρος του ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ελαφρώς διαφοροποιημένη εμφανίζεται στις τελευταίες συνεδριάσεις η εικόνα της ελληνικής αγοράς από αυτή των ξένων. Προφανής η αιτία και η... αφορμή για την πίεση που ασκείται σε τραπεζικές μετοχές, ειδικότερα όμως σε όσες έχουν έκθεση στον εξ Ανατολών... γείτονα.

Μερίδα αναλυτών θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη και αναμενόμενη τη ρευστοποίηση θέσεων από ορισμένα ξένα χαρτοφυλάκια στις πωλήσεις των οποίων οφείλεται κατά μείζονα λόγο η διόρθωση της Εθνικής προς τα 41,28 ευρώ.

Τα 41,28 ευρώ είναι η τιμή κλεισίματος της Δευτέρας για την Εθνική, η τελευταία τιμή και μόλις 0,04 ευρώ πάνω από την ελάχιστη ημέρας.

Η υποχώρηση της Alpha Bank ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη απ’ όσους παρακολουθούν τη συσχέτιση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ομίλου και της πορείας την οποία ακολουθεί η μετοχή στη συνέχεια.

Η ουσία είναι πως για τον FTSE 20 η φορά διαμορφώνεται πτωτική, με τον συγκεκριμένο δείκτη να ξεκινά από τις 2.523,13 μονάδες.

Ωστόσο, από την προχθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν και επιμέρους θετικές ενδείξεις, ή εν πάση περιπτώσει εκείνες που αφορούσαν στην προσπάθεια διαφοροποίησης ενός μέρους του ταμπλό.

Η βραχυπρόθεσμη τάση βέβαια εξαρτάται από την πορεία των τραπεζικών μετοχών, από τις αντοχές που διαμορφώνονται για τον FTSE 20, αλλά και από τα σημαντικά κέρδη που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες σε αρκετές μετοχές εταιριών του FTSEM 40, του FTSES 80, αλλά και της περιφέρειας.

Νευρικότητα και επιφυλακτικότητα προεξοφλείται πως θα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως από αύριο εισάγονται προς διαπραγμάτευση περί τις 840.000 νέες κοινές μετοχές της Eurobank (η μετοχή στις 30/4 υποχώρησε κατά 0,32% στα 30,70 ευρώ).

Με την προϋπόθεση πως η τάση στα ”βαριά χαρτιά” θα είναι ελεγχόμενη, δεν αποκλείεται η ”μόχλευση” για ορισμένους τίτλους της μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης να είναι εφικτή.

Σε αυτή την περίπτωση ενδιαφέρον παρουσιάζει η βραχυπρόθεσμη τάση μετοχών όπως Μουζάκης (με προσφορά στα 2,20 ευρώ), Αστήρ Παλάς (καθώς κύκλοι της αγοράς αναφέρονται σε ενδιαφέρον ξένου διαχειριστή), Σφακιανάκης, Κλουκίνας-Λάππας, Κρι-Κρι, Χατζηιωάννου (με κεφαλαιοποίηση 71 εκατ. ευρώ), Alter (στα 2,20 ευρώ η διαφορά τρέχουσας χρηματιστηριακής έναντι λογιστικής τιμής) και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v