Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλότερα... στρώματα το ενδιαφέρον

Πτωτικά όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη κινήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, έχοντας σαν αρνητικότερο πρωταγωνιστή τον τίτλο της Alpha Bank (-4,8%) που απέσπασε περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Στο -1,07% οι απώλειες του ΓΔ σε εβδομαδιαία βάση, στο +9,07% τα κέρδη από την αρχή του χρόνου. Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν Sprider, ΚΛΜ και Άλφα Γκρίσιν.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτικά κινήθηκε όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όμως η αδυναμία που έδειξαν οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι μέχρι κάποιο σημείο της συνεδρίασης και λίγο πριν βγει το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ, έδειχνε να αντισταθμίζεται με το εντονότερο σε σχέση με άλλες συνεδριάσεις ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και πολύ περισσότερο μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν τις 15:30 και παρά τις απώλειες του Γενικού Δείκτη, η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφωνόταν στο ένα προς ένα, όμως μετά από αυτό το χρονικό όριο οι αγοραστές οπισθοχώρησαν και οι πωλητές ανέλαβαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες.

Όλα αυτά βεβαίως συνέβησαν χωρίς ο Γενικός Δείκτης να έχει την παραμικροί βοήθεια από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα μόνο η μετοχή της Αγροτικής να κλείσει με αξιοσημείωτα κέρδη και με οριακά θετικό πρόσημο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αμετάβλητος ο τίτλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Αντίθετα, απώλειες που προσέγγισαν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες για τον τίτλο της Alpha Bank (απέσπασε περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών), ενώ απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε η μετοχή της Intralot και των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Τιτάνας, Folli-Follie, Εμπορική και Πειραιώς.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE κρίνεται σχετικής σημασίας η απώλεια της στήριξης στις 2.575 μονάδες και έτσι καλείται να αντισταθεί η ισχυρή ζώνη στήριξης που οριοθετείται μεταξύ 2.550-2.540 μονάδων, καθώς σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των 2.540 μονάδων η επόμενη οριοθετείται σαφώς χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 2.491 μονάδες.

Αντίθετα, οι αντιστάσεις στη μέχρι πρότινος στήριξη των 2.575 και οι επόμενες στις 2.590 και 2.616 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 4.781 μονάδων, για να δώσει ισχνή αντίδραση και να κλείσει στις 4.792,62 μονάδες, με απώλειες 1,28%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 401 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 100 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ενδοσυνεδριακά ήταν καλύτερη η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που τελικά διαμορφώθηκε σε 87 έναντι 169, παρά ταύτα και λόγω του διευρυμένου ενδιαφέροντος για την μικρή κεφαλαιοποίηση 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5% έως 19,35%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, μια ακόμα θετική συνεδρίαση για τον Παρνασσό, σε νέα ιστορικά υψηλά κινούνται ΚΛΜ και Sprider, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης ο Χατηιωάννου, αγοραστικό ενδιαφέρον μετά το μέσο τη συνεδρίασης για το Μουζάκη και το Δούρο, συνεχίζουν τις κινήσεις γιο-γιο Λυμπέρης και ΚΡΕΚΑ, σημαντική κινητικότητα σε Ιασώ και Σωληνουργεία Κορίνθου, αύξησε συναλλαγές πριν από την αποκοπή μερίσματος ο Πετρόπουλος, συνεχίζει να εντυπωσιάζει διαγραμματικά η Αλφα Γκρίσιν, ετοιμάζεται να διασπάσει κάθε τεχνική αντίσταση η NEXANS εν μέσω εκτιμήσεων για σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο, ενώ αξιοσημείωτα κέρδη που συνοδεύτηκαν από εντυπωσιακές συναλλαγές σημείωσε ο τίτλος της Profile.

Πτωτική συνεδρίαση μειωμένων συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους απλά να ακολουθούν την υποκείμενη διατηρώντας ή αυξάνοντας ελαφρώς τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συμπερασματικά και όσον αφορά τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, πολλά θα εξαρτηθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, καθώς δεν αποκλείεται το χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις ΑΕΠ α’ τριμήνου να εκληφθεί τελικά ως θετική εξέλιξη και αφορμή μείωσης των επιτοκίων, πράγμα που μπορεί να δώσει μέχρι και θετικό κλείσιμο.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.792,62 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 1,07%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,04%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,50% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 1,86%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (3,49%) και της Υγείας (1,59%), ενώ κέρδη εμφάνισαν επίσης ο κλάδος των Ταξιδιών Αναψυχής (0,50%), του Εμπορίου (0,14%) και των Τηλεπικοινωνιών (0,02%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Ασφαλειών (-4,57%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-3,34%), της Τεχνολογίας (-1,89%), των Τροφίμων και Ποτών (-1,76%) και των Κατασκευών και Υλικών (-1,64%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Παρνασσός (25,68%), Σαραντόπουλος Κυλινδρόμυλοι (19,60%), ΑΤΤΙΚΑΤ (18,18%), ΚΡΕΚΑ (17,36%), Αφοι Μεσοχωρίτη (16,95%), Sprider (15,38%), ΒΙΣ (15%), Αττικές Εκδόσεις (14,39%), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (14,14%) και Σέλμαν (13,64%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ιντεάλ (-33,89%) Marfin Financial Group (-12,12%), Γκάλης (-10,99%), Εριουργία Τρία Άλφα (-9,37%), Ευρωσυμμετοχές (-9,09%), Λυμπέρης (-8,93%) ΕΤΕΜ (-8,56%), Quality & Reliability (-8,06%), Κυριακούλης (-7,47%) και Εικόνα – Ηχος (-7,41%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v