Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Dow πάνω από τις 13.000 σέρνει τον χορό

Στον χορό της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου εισέρχεται από αύριο η αγορά με την Alpha Bank. Από την άλλη, από ”κορυφή” σε ”κορυφή” κινείται ο FTSES 80, με αρκετές μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης να συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και να έχουν τον πρώτο λόγο στον πίνακα των αποδόσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και να θέλουν να… ηρεμίσουν τα παιδιά, η διεθνής συγκυρία δεν τα αφήνει. Σε φάση υπερβολής, κατά την εκτίμηση των πλέον ψύχραιμων παραγόντων, οι ξένες αγορές, αλλά η υπερβάλλουσα ρευστότητα διεθνώς και η διαδικασία συγκέντρωσης όλο και ισχυρότερων δυνάμεων σε επιχειρηματικό επίπεδο κρατούν υψηλά τις αποτιμήσεις.

Από τον χορό αυτόν βεβαίως δεν λείπει η Σοφοκλέους, όπου από την αρχή της χρονιάς παρουσιάζονται όλο και περισσότερο θετικές ενδείξεις για μικρομεσαίου μεγέθους εταιρίες, ο ”πυρετός” των επιχειρηματικών κινήσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών δεν περιορίζεται πλέον σε εταιρίες του FTSE 20 ή και του FTSEM 40, αλλά διαχέεται μέχρι τον FTSES 80 ή και την ακόμη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Με βάση τα θεμελιώδη, οι περιπτώσεις υποτιμημένων εταιριών είναι αρκετές. Περισσεύουν όμως εκείνες όπου το καθημερινό κυνήγι του τζόγου και της υπεραξίας έχει τον πρώτο λόγο.

Το γεγονός ότι για τον FTSES 80 καταγράφονται όλο και υψηλότερες τιμές, πέρα από τάση είναι και ένδειξη για την προοπτική και τις αντοχές αυτής της κατηγορίας εταιριών.

Το πιθανότερο είναι πως, με την Alpha Bank να ξεκινά αύριο την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου και άλλους τραπεζικούς ομίλους και ισχυρές βιομηχανικές επιχειρήσεις να έπονται, για τις οποίες προεξοφλείται περαιτέρω βελτίωση μεγεθών, το αρνητικό ενδεχόμενο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Πάντα βέβαια με την απαραίτητη προϋπόθεση πως το κλίμα στις ξένες αγορές θα δίνει τον ανοδικό τόνο και στη Σοφοκλέους.

Θα επιμείνουμε και σήμερα στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, εκεί όπου σταθερά από την αρχή της χρονιάς δίνουμε το μεγαλύτερο βάρος της προσοχής και του ενδιαφέροντός μας.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεκτιμούμε τις ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, τη Σιδενόρ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, μέχρι τη Lamda Development, τις Μινωικές Γραμμές και τον ΑΒ Βασιλόπουλο.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, μετοχές εταιριών όπως Αττικάτ-Παρνασσός, Μεσοχωρίτης (δες σχετικό θέμα), Ιχθυοκαλλιέργειες, ΕΒΖ, Nexans, Ελληνικά Καλώδια, Κλουκίνας-Λάππας και αρκετοί ακόμη τίτλοι από αυτή την κατηγορία συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος και του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος, που σε κάποιες περιπτώσεις δικαιολογείται, σε κάποιες άλλες όχι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v