Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Γερμανική” αφορμή αποκόμισης κερδών

Η επιβάρυνση του κλίματος, κυρίως στην αγορά της Φρανκφούρτης, ενίσχυσε τα ούτως ή άλλως δεδομένα προγράμματα πώλησης τραπεζικών μετοχών, που είχαν από την αρχή της συνεδρίασης ορισμένοι ισχυροί χρηματιστές. Κατοχύρωση θέσεων επιχειρείται και στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, μετά τις σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες των προηγούμενων συνεδριάσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Γέρνουν” περισσότερο οι ευρωπαϊκές αγορές, χαμηλότερα μέχρι και 1% οδηγείται η Σοφοκλέους.

Με τις πωλήσεις να υπερισχύουν εμφανώς τα τελευταία 30-45 λεπτά και να ”βαραίνουν” τραπεζικές μετοχές και τίτλους του ”20άρη”.

Μέχρι και 1,6% χαμηλότερα διαμορφωνόταν η μετοχή της Alpha Bank, με συναλλαγές περίπου 250.000 τεμαχίων (12:35), ενώ στην Εθνική με τζίρο 520.000 τεμαχίων η τιμή υποχωρούσε κατά 1,2% προς τα 41,5 ευρώ.

Οι εντολές πώλησης που εξαρχής υπήρχαν για συγκεκριμένους ”στρατηγικούς” τίτλους θα έλεγε κανείς πως ενισχύθηκαν όταν βασικοί δείκτες, κυρίως στη Φρανκφούρτη, έκλιναν χαμηλότερα μέχρι και 0,7%.

Εμφανής ούτως ή άλλως η διάθεση για κατοχύρωση θέσεων, για μία μικρής έκτασης διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών, που εδώ και 35-40 λεπτά φέρνει την αγορά χαμηλότερα των 2.790 μονάδων.

Η κατοχύρωση θέσεων φαίνεται να λαμβάνει ευρύτερο χαρακτήρα, καθώς η αρχική αναλογία 1 προς 1 μεταξύ ανοδικών προς καθοδικές επιβαρυνόταν σημαντικά στη συνέχεια.

Στις 12:40 για 45 μετοχές ”γραφόταν” θετική τιμή και για περίπου 160 αρνητική.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την εικόνα... οπισθοχώρησης ορισμένων ενεργών εγχώριων παικτών στη νευρικότητα που έχει δημιουργηθεί σε ένα ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού χώρου, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις από το σκάνδαλο των ομολόγων.

Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μίας εκ των έσω αντίδραση ορισμένων μεσαίου – μικρότερου μεγέθους ιδιωτικών χρηματιστηριακών, μετά τα τελευταία γεγονότα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Ούτως ή άλλως, τις προηγούμενες τρεις – πέντε συνεδριάσεις είχαν εγγραφεί υπεραξίες από βραχυπρόθεσμες και αρκετά κερδοσκοπικού χαρακτήρα κινήσεις σε ορισμένους τίτλους της χαμηλότερης κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v