Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Το ενδιαφέρον της Eurobank για το Τ.Τ., η εξαγορά της ρουμανικής ONT Carpati από την Τράπεζα Κύπρου, η επιστολή της Damco Energy με την οποία ζητείται ακύρωση του διαγωνισμού για το Αλιβέρι, οι αλλαγές στη Γενική Τράπεζα, οι εξελίξεις στο θέμα των ομολόγων και η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Artion είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τρίτη.

Ο Τύπος της Τρίτης
Το ενδιαφέρον της Eurobank για το Τ.Τ., η εξαγορά της ρουμανικής ONT Carpati από την Τράπεζα Κύπρου, η επιστολή της Damco Energy με την οποία ζητείται ακύρωση του διαγωνισμού για τη μονάδα του Αλιβερίου, οι αλλαγές στη Γενική Τράπεζα, οι εξελίξεις στο θέμα των ομολόγων και η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Artion είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τρίτη.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Αναθερμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ημερησίας”, το ενδιαφέρον της Eurobank για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με στόχο την αξιοποίηση της τεράστιας δεξαμενής φθηνών καταθέσεων, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ που διαθέτει αυτό. Το τελευταίο διάστημα, αναφέρει η εφημερίδα, η διοίκηση της Eurobank φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εμπλοκής της σε οποιαδήποτε κίνηση ιδιωτικοποίησης του Τ.Τ.

Τράπεζα Κύπρου: Επεκτείνει την παρουσία της στη Ρουμανία η Τράπεζα Κύπρου, καθώς ξεκινά από σήμερα δημόσια προσφορά για την εξαγορά του ποσοστού της τάξης του 24,11% (κατέχει ήδη το 72,9%) της τοπικής εταιρίας ONT Carpati, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ρουμανίας. Η περίοδος της δημόσιας προσφοράς θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαΐου.

ΔΕΗ: Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μονάδας του Αλιβερίου απασχόλησε σύμφωνα με πληροφορίες τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, αφορμή στάθηκε η επιστολή της Damco Energy (συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου) προς το διοικητικό συμβούλιο για ακύρωση του διαγωνισμού.

Γενική Τράπεζα: Σε αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Geniki Bank προχωρεί η Societe Generale, αντιδρώντας στα άσχημα αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, γράφει η ”Καθημερινή”, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει ο κ. Πάτρικ Κουστέ, αντικαθιστώντας τον κ. Ζακ Τουρνεμπίζ, ενώ στον σχεδιασμό των Γάλλων περιλαμβάνεται και ο εμπλουτισμός της διοικητικής ομάδας με περισσότερα εγχώρια στελέχη.

Artion: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Artion χρηματιστηριακής ως προς ορισμένες επενδυτικές υπηρεσίες, καθώς και τον διορισμό προσωρινού επιτρόπου.

Coca Cola 3E: Σε εξαγορά της ιταλικής Eurmatik, που δραστηριοποιείται στον κλάδο αυτόματων πωλητών, προχωρά η Coca Cola 3E έναντι τιμήματος 15,8 εκατ. ευρώ. Το ύψος του τελικού τιμήματος υπόκειται σε κάποιες αναπροσαρμογές, ενώ η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση των κανονιστικών εγκρίσεων. Εν τω μεταξύ, όπως γράφει η ”Καθημερινή”, η Coca Cola 3E αναζητά ευκαιρίες εξαγορών στους τομείς των χυμών και του εμφιαλωμένου νερού στη Ρωσία, καθώς και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

ΟΠΑΠ: Σε θεσμικούς επενδυτές ανήκει το 57% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ, το 9% σε ιδιώτες και το 34% στο ελληνικό δημόσιο, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια παρουσίασης του οργανισμού σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο και στο Μιλάνο.

Πλαίσιο: Αύξηση 39% στα καθαρά της κέρδη, σε ενοποιημένη βάση ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο η εταιρία Πλαίσιο. Τα έσοδα της μητρικής εταιρίας ενισχύθηκαν κατά 19% και έφθασαν τα 91 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 29% στα 2,1 εκατ. ευρώ.

Σοφοκλέους: Τα βασικά σημεία των προτάσεων του νέου αναθεωρημένου κανονισμού του χρηματιστηρίου παρουσιάζει η ”Καθημερινή”. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων ποσοτικών κριτηρίων υπαγωγής στην επιτήρηση με δύο νέα, την αρνητική ενοποιημένη καθαρή θέση και τις ζημίες χρήσεως μεγαλύτερες από το 30% των ιδίων κεφαλαίων χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει πρόσκληση Γ.Σ. για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, επανεξετάζεται το καθεστώς του τρόπου διαπραγμάτευσης των μετοχών εταιριών που είναι σε επιτήρηση, ενώ καταργείται το κριτήριο του spread και αυξάνεται το ποσοστό της διασποράς από 10% σε 15%.

Οικονομία: Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας, στην ετήσια έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα, χτυπάει το ”καμπανάκι” για τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος τα τελευταία έξι χρόνια μετά την είσοδο του ευρώ παραμένει ο υψηλότερος στην ευρωζώνη, και για το ανησυχητικά διευρυμένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ομόλογα: Έως την Παρασκευή θα έχει κλείσει θετικά ή αρνητικά η υπόθεση της επιστροφής του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, με βάση την πρόταση της JP Morgan. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, η πρόταση δεν θα ισχύει εσαεί, αλλά θα πρέπει είτε να υλοποιηθεί είτε να ματαιωθεί, όπως αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v