Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mετοχικός ακτιβισμός φέρνει εξαγορές-συγχωνεύσεις

H χθεσινή συμφωνία για την εξαγορά της ΑΒΝ Αmro Ηolding NV από την Barclays ίσως να μη σφραγίσει το ντιλ. Αποδεικνύει όμως τι μπορούν να επιτύχουν αυτοί που συνεχίζουν να ενισχύουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο αν θεωρήσουν ότι οι επενδύσεις τους δεν αβγατίζουν.

Mετοχικός ακτιβισμός φέρνει εξαγορές-συγχωνεύσεις
Η Barclays, η τρίτη μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα που ίδρυσε πριν από 300 χρόνια περίπου ο τραπεζίτης κ. James Barclay, ανακοίνωσε χθες ότι έφτασε σε συμφωνία για την εξαγορά της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro.

Το ντιλ αξίας 67 δισ. ευρώ σε μετοχές θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο από πλευράς ενεργητικού, αλλά ίσως να μην καρποφορήσει αν άλλες τράπεζες, όπως η Rοyal Bank of Scotland (RBS), η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, υποβάλουν καλύτερη προσφορά είτε μόνες τους είτε μαζί με άλλες τράπεζες.

Όμως, η ΑΒΝ Amro δεν θα είχε ουσιαστικά βγει στο σφυρί αν ένας από τους μεγαλομετόχους της, το λονδρέζικο hedge fund TCI Fund Management LLP, δεν είχε ζητήσει προ διμήνου από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ολλανδικής τράπεζας να τη ”διασπάσει”, εκτιμώντας προφανώς ότι τα κομμάτια άξιζαν ξεχωριστά περισσότερα από το σύνολο.

Δεν είναι ασφαλώς η μοναδική περίπτωση hedge fund ή άλλου θεσμικού επενδυτή που δεν είναι ικανοποιημένος με το μάνατζμεντ της εταιρίας επειδή δεν είναι ικανοποιημένος με την απόδοση της μετοχής.

Όμως, η περίπτωση της ABN Amro δείχνει ότι ακόμη κι ένας μεγάλος τραπεζικός οργανισμός με καλά θεμελιώδη δεδομένα αλλά χωρίς καλές αναπτυξιακές προοπτικές μπορεί να πέσει ”θύμα” του μετοχικού ακτιβισμού.

Τέτοιου είδους φαινόμενα θα εμφανίζονται όλο και περισσότερο καθώς η ικανότητα των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, των πολιτικών και του μάνατζμεντ να επεμβαίνουν για να αποθαρρύνουν δημόσιες προσφορές εξαγορών ή συγχωνεύσεων θα βαίνει μειούμενη.

Αυτή η πίεση θα κάνει αργά ή γρήγορα την εμφάνισή της και στη χώρα μας όπου ακόμη ο μετοχικός ακτιβισμός βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση.

Τα στοιχεία δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα εξ Εσπερίας θεσμικά χαρτοφυλάκια ελέγχουν ήδη πάνω από το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των εταιριών που απαρτίζουν τον ”20άρη” στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η ανοδική τάση δεν φαίνεται να αντιστρέφεται εύκολα στο άμεσο μέλλον.

Τα εμπόδια που υπάρχουν, όπως π.χ. η δέσμευση των μετοχών για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων 5 μέρες πριν, δεν μπορεί να παραμείνουν ως έχουν επί μακρόν.

Πουθενά αλλού ίσως αυτό δεν πρόκειται να γίνει πιο αισθητό από τον τραπεζικό κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διοικήσεις των τραπεζών που θα αποτύχουν να παρουσιάσουν ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης κερδών ανά μετοχή θα γίνουν αντικείμενο κριτικής, αμφισβήτησης και πιθανόν αποπομπής από μια πιο απαιτητική μετοχική βάση στην οποία θα συγκαταλέγονται περισσότερα ξένα funds.

Το άρμεγμα της αγελάδας που λέγεται ελληνική λιανική τραπεζική δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον και είναι επόμενο ορισμένες διοικήσεις να αναζητούν αναπτυξιακές ευκαιρίες σε αναπτυσσόμενες χώρες εκτός Ελλάδας.

Όσες τα καταφέρουν καλώς. Όσες όμως δεν τα καταφέρουν θα κληθούν να επιλέξουν άλλες εναλλακτικές πολιτικές ανάπτυξης όπου οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές, ακόμη και οι διασυνοριακές, θα φαντάζουν μονόδρομος.

Το παράδειγμα της ΑΒΝ Amro το δείχνει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v