Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε φάση… χαλάρωσης

Μικτές εμφανίζονται οι διαθέσεις αρκετών ισχυρών επενδυτικών κύκλων, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον 20άρη. Ανοιχτό το ενδεχόμενο της συσσώρευσης - ήπιας διολίσθησης ορισμένων μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Εξίσου πιθανό το ενδεχόμενο της υπεραπόδοσης συγκεκριμένων τίτλων από το ευρύτερο ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνέχιση των τάσεων συσσώρευσης βασικών δεικτών και μετοχών περιμένει για τη σημερινή συνεδρίαση η Marfin-Egnatia. Η Alpha Finance εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να δίνουν ρυθμό και τάση στη Σοφοκλέους, ενώ σταθεροποίηση ”βλέπει” και η Proton Bank.

Παράμετρος που σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικών της αγοράς θα συνεχίσει να επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι οι συναλλαγές αλλά και ο μέσος όρος των τεμαχίων που πραγματοποιούνται ανά συνεδρίαση.

Σημειώνουν πως ο χαμηλός τζίρος ”διευκολύνει” τη συσσώρευση ή ακόμα και το ενδεχόμενο μιας ήπιας διόρθωσης του FTSE 20 και κύριων μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συνεκτιμώντας όμως τη συγκριτικά υψηλότερη συναλλακτικότητα (σε τεμάχια) σε αρκετές μετοχές εταιριών κυρίως χαμηλότερης αποτίμησης, θεωρούν πολύ πιθανό πως η ”μόχλευση” σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό είναι εφικτή.

Σε μετοχές του 20άρη, όπως λόγου χάρη στην Εθνική, τη Eurobank, υπάρχουν περιορισμένης έκτασης εντολές προς πώληση. Μικτή είναι η τάση για τη μετοχή της Αγροτικής, οι αγοραστές φαίνεται να υπερισχύουν ελαφρώς στην περίπτωση της Πειραιώς, ενώ επιθετικότερη εμφανίζεται στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Εμπορικής, που χθες διαμορφώθηκε στα 21,20 ευρώ (λίγο χαμηλότερα των χθεσινών υψηλών των 21,30 ευρώ).

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ανοδική φορά εκτιμάται πως έχει διαμορφωθεί για Ηλεκτρονική Αθηνών, Μινωικές Γραμμές, Info-Quest, Autohellas, J&P Άβαξ, ΜΡΒ, Σφακιανάκη και για ορισμένους ακόμη τίτλους.

Θεωρώντας πιθανότερο το ενδεχόμενο μιας συσσώρευσης - ήπιας διολίσθησης για συγκεκριμένες μετοχές του 20άρη, δεν θα αποκλειόταν το ενδεχόμενο της υπεραντίδρασης μετοχών όπως ΕΒΖ (υψηλότερα των 4 ευρώ με 164.000 τεμάχια), Albio, Kleemann, Σελόντα, Νηρέας (μετά την εξαγορά του 29,9% της νορβηγικής Marine Farms) και ορισμένων ακόμα τίτλων από αυτή την κατηγορία.

Σημείωση: Να μεταφέρουμε από τη στήλη ”In & Out” (”Χρηματιστήριο”) την επισήμανση πως ”αν οι υποθέσεις Ακρόπολις και Artion φθάσουν στα δικαστήρια, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τις κερδίσουν έναντι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς έλαβαν μεν μεγάλη αμοιβή για τις πράξεις στην εξωχρηματιστηριακή αγορά ομολόγων, όμως δεν υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει”.

Εμείς θα συμπληρώναμε πως όσο περνούν οι ημέρες και το σκάνδαλο των ομολόγων περιορίζεται σε μεσαίου μεγέθους χρηματιστηριακές, τόσο ενισχύεται η πεποίθηση σε όλο και περισσότερους παράγοντες της αγοράς πως κύριοι διαπραγματευτές των ομολόγων, δηλαδή ξένοι και ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, παραμένουν στο απυρόβλητο. Χωρίς ουσιαστική εποπτεία, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, κάτι που ενισχύει την αίσθηση της… μη ισόνομης μεταχείρισης των παικτών στη Σοφοκλέους.

Προφανώς η στάση της μηδενικής ανοχής, που διαφημίζεται ότι εφαρμόζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να μη δίνει την αίσθηση μιας επικοινωνιακής ”φούσκας”, θα πρέπει να επεκταθεί προς κάθε κατεύθυνση, να διευρυνθεί προς όλους ανεξαιρέτως τους ενεργούς παίκτες του Συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v