Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίμηνα και στο βάθος... Dow Jones

Ενώ ο Dow ”φλερτάρει” και με τις 13.000 μονάδες και οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρούν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους, η Σοφοκλέους κινείται στον χορό των οικονομικών αποτελεσμάτων, της υψηλότατης ρευστότητας που θα χρηματοδοτήσει μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και μερισμάτων που ξεπερνούν κάθε ιστορικό προηγούμενο. Διάθεση για τζόγο και κυνήγι υπεραξίας στην αρχή της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα υψηλά ιστορικά για τον Dow Jones, η συγκρατημένη αισιοδοξία που κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι εξελίξεις από το εσωτερικό μέτωπο διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτιμάται πως θα κινηθεί η εβδομάδα.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η προεξόφληση από τη μία των οικονομικών μεγεθών των τραπεζικών ομίλων, μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων, από την άλλη τα υψηλά μερίσματα που θα διανεμηθούν φέτος δικαιολογούν το ενδιαφέρον αρκετών ξένων επενδυτικών οίκων.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρονται στη ρευστότητα η οποία θα αντληθεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν σε υψηλό επίπεδο επταετίας.

Στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση μετοχές αρκετών εταιριών από πολλούς κλάδους δραστηριότητας προσελκύουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δικαιολογημένα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Βέβαια μεσοπρόθεσμα το ενδιαφέρον αυτό εστιάζεται κυρίως σε σύντομες κινήσεις με ισχυρό το κερδοσκοπικό στοιχείο και ενίοτε τον... τζόγο.

Αυτή την εβδομάδα (27/4) η Alpha Bank ανοίγει τον κύκλο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, με τις Eurobank, Πειραιώς να ακολουθούν την επόμενη.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα οι μετοχές κυρίως των Πειραιώς, Αγροτικής Τράπεζας, Marfin και Τράπεζας Κύπρου ήταν αυτές που υπεραπέδωσαν.

Από την κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν επίσης Γενική Τράπεζα (στα 8,2 ευρώ με άνοδο 6,5%), Αστήρ (στα 7,16 ευρώ με 14,4%), Ιασώ (στα 9,36 ευρώ με 6,4%), ΜΕΤΚΑ (στα 15,16 ευρώ με 7,1%) και προνομιούχος της Μηχανικής (με +11,9% έναντι 2,3% της κοινής), Σαράντη (στα 8,52 ευρώ), Σφακιανάκης (στα 14,40 ευρώ), Autohellas (στα 6,88 ευρώ), Elmec Sport (στα 3,30 ευρώ), Φουρλής (στα 19,50 ευρώ), Reds, S&B, J&P Άβαξ, Folli Follie, Coca Cola 3E.

Από το ευρύτερο ταμπλό, στον ευρύτερα εννοούμενο κλάδο των μεταφορών, η προοπτική εισαγωγής της Aegean Airlines δημιουργεί εκ των πραγμάτων συγκρίσεις αλλά και προεξόφληση υπεραξιών.

Στον χώρο των κατασκευών ίσως και μέσα στην εβδομάδα θα φανεί κατά πόσο μια μεσαίου μεγέθους εταιρία θα προχωρήσει σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ή όχι.

Στον χώρο της ακτοπλοΐας η υποτιμημένη (από τους επενδυτές) ΑΝΕΚ οδηγείται σε αύξηση κεφαλαίου με τις μετοχές και τα δικαιώματα να έχουν εύλογα πρωτοφανή ζήτηση τις τελευταίες τρεις - τέσσερις συνεδριάσεις.

Από τον ευρύτερο χώρο του εμπορίου θα εμμείνουμε στον Φουρλή, καθότι ο όμιλος θα αποτιμάται... οσονούπω περισσότερο από 1 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, η απεμπλοκή της Εθνικής από τη συμμετοχή της στον Ηρακλή δημιουργεί εν μέρει προσδοκίες για κίνηση… ανάλογη και στον Αστέρα.

Ωστόσο εδώ θα επιμείνουμε στην ένστασή μας πως αν και έχει παρέλθει περίπου ένας χρόνος, το επενδυτικό κοινό δεν γνωρίζει ούτε καν τα στοιχεία που αφορούν στη συμφωνία με τη Starwood.

Ωστόσο η μετοχή, με επιθετικούς αγοραστές, διαμορφώνεται πλέον σαφώς υψηλότερα των 7 ευρώ.

Από τον όμιλο της Μηχανικής ενδέχεται μέσα στην εβδομάδα να υπάρξουν νεότερα και εξελίξεις από την αιγυπτιακή αγορά, ενώ σε αναμονή βρίσκονται οι επενδυτές εν όψει των κινήσεων του ομίλου στη Ρωσία.

Στις ιχθυοκαλλιέργειες, κυρίως Σελόντα, αλλά και Νηρέας, επιβραβεύουν όσους εδώ και καιρό ”πόνταραν” στην επιστροφή του κλάδου.

Αφήνουμε για το τέλος τον ευρύτερο χώρο των εκδόσεων, ειδικότερα του περιοδικού Τύπου, όπου η είσοδος των γνωστών εφοπλιστικών οικογενειών έρχεται να καταδείξει πως ένας υποτιμημένος, σε αρκετές περιπτώσεις ζημιογόνος κλάδος μπορεί να ”μοχλευτεί” εάν παρουσιαστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Λίγο ως πολύ γνωστά τα προβλήματα αλλά και οι προοπτικές των 10 εταιριών του κλάδου, με αρκετές εισηγμένες να θεωρούνται απαξιωμένες και άλλες ορθά αποτιμώμενες.

Η ουσία όμως είναι πως στην πλειονότητά τους οι μετοχές των εταιριών αυτών ούτε την άνοδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών έχουν ακολουθήσει, ούτε καν τεχνικής μορφής αντίδραση (πλην μίας - δύο εξαιρέσεων) έχουν προσφέρει.

Το τι θα γίνει τελικά στον κλάδο (εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα) θα διαφανεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται πως ο κλάδος οδηγείται σε αναδιάρθρωση, αναδιάταξη δυνάμεων, με πολύ πιθανή την προοπτική της συγκέντρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v