Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοπάζει το σφυροκόπημα

Σε συγχρονισμό με τα ξένα χρηματιστήρια η Σοφοκλέους οδηγήθηκε αρχικά στην καταγραφή ελάχιστης τιμής προς τις 4.718 μονάδες, για να επανέλθει μέχρι τις 4.764. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σταδιακή μείωση των συναλλαγών, μετά το αρχικό... μούδιασμα, και η θεαματική βελτίωση της σχέσης ανοδικών προς καθοδικές. Ανθεκτική η συμπεριφορά μετοχών αμιγούς... ελληνικής μετοχικής σύνθεσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το πτωτικό, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, σενάριο έφερνε χαμηλότερα τις χρηματιστηριακές αγορές. Χαμηλότερα κατά 1,12% ο Dax στη Φρανκφούρτη γύρω στις 14:10 (με μικρότερες δηλαδή απώλειες απ’ ό,τι αρχικά είχαν διαμορφωθεί), αλλά τα συμβόλαια του Dow Jones να ”δείχνουν” μέχρι και 0,5% χαμηλότερα.

Στη Σοφοκλέους η εικόνα εμφανιζόταν σαφώς βελτιωμένη, καθώς ο Γενικός Δείκτης από τα χαμηλά των 4.718 μονάδων (που αντιστοιχούν σε 2.522 μονάδες του FTSE 20) αντιδρούσε προς τις 4.760 μονάδες (2.545 για τον FTSE 20), με απώλειες της τάξης του 0,93%, έναντι των αρχικά σημαντικότερων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μερική μείωση των συναλλαγών, που μετά τις αρχικές επιθετικές διαθέσεις... καταλάγιασαν για να φτάσουν στον καθαρό τζίρο των 200 εκατ. ευρώ (στις 14:15), με περίπου 30 εκατ. ευρώ να αφορούν σε ”πακέτα”.

Για τη μετοχή της Εθνικής, ελάχιστη τιμή καταγράφηκε στα 41,5 ευρώ, προσφέροντας δηλαδή ”μαξιλάρι ασφαλείας” από την στήριξη των 39,60 ευρώ (ΚΜΟ 30), δίνοντας την ευχέρεια σε ορισμένους αγοραστές να επανατοποθετηθούν. Μέγιστη τιμή για την Εθνική σήμερα διαμορφώνεται στα 42 ευρώ, η δε τρεχούμενη γύρω στα 41,7 ευρώ, με τις απώλειες να φτάνουν στο 1,1%.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα στη μεσαία, κυρίως όμως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς ο FTSES 80 ενισχυόταν κατά 0,23% έναντι απωλειών 0,9% για τον FTSE 20. Κυρίως όμως είχε βελτιωθεί θεαματικά η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, καθώς για περισσότερους από 40 τίτλους διαμορφωνόταν στο… πράσινο.

Μεγαλύτερα κέρδη για τις μετοχές της ΑΝΕΚ (σε εξέλιξη η διαδικασία ΑΜΚ), καθώς η χανιώτικη ακτοπλοϊκή προσβλέπει στην κεφαλαιακή της ενδυνάμωση με τουλάχιστον 101 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων στον κλάδο, με τη διοίκηση των Μινωικών να μη διαψεύδει επί της ουσίας την προοπτική μιας γενναίας αύξησης κεφαλαίου, αλλά και γνωστούς εφοπλιστικούς κύκλους να ενισχύουν τη θέση τους στο μετοχικό κεφάλαιο και των Μινωικών και της Άττικα Συμμετοχών.

Η υπεραντίδραση της Elmec παραπέμπει σε επιβεβαίωση της συμφωνίας μεταξύ της πλευράς Λασκαρίδη και Elmec, ενώ αρκετοί βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες” επιχειρούν να προεξοφλήσουν την υποβολή πρότασης δημόσιας προσφοράς.

Η μετοχή της Elmec διαμορφώνεται μέχρι και 0,22 ευρώ υψηλότερα από την τιμή με την οποία φαίνεται να συμφωνείται η πώληση, δηλαδή των 3 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η για ακόμα μία συνεδρίαση θετική αντίδραση της μετοχής της Creta Farm, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, καθώς η οικογένεια Δομαζάκη επιχειρεί την περαιτέρω διεύρυνση της ελεύθερης διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Με… προίκα τα θετικά αποτελέσματα της Sprider και με αρκετά εγχώρια ενεργά επενδυτικά σχήματα στο πλευρό της, αντιδρά προς το 1,55 ευρώ η μετοχή της Χατζηιωάννου.

Εντυπωσιακά διαμορφώνεται η μετοχή της ΜΡΒ, με συναλλαγές που ξεπερνούσαν τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ η προνομιούχος της Μηχανικής διαμορφωνόταν πιο κοντά στα 4,78 ευρώ, στην τιμή της κοινής.

Για τα συμβαίνοντα στην ΙΜΑΚΟ λεπτομέρειες αναφέρονται στο σχετικό θέμα, με την τιμή να σταθεροποιείται περίπου 12% υψηλότερα στο 1,57 ευρώ.

Μετοχές εταιριών όπως Αστήρ (6,60 ευρώ), SingularLogic (3,58 ευρώ), Σιδενόρ (14,58 ευρώ), Altec (1,63 ευρώ), Ελληνικά Καλώδια (5,56 ευρώ), Αττικάτ (1,41 ευρώ) και αρκετών ακόμη αντιδρούσαν υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v